hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Betlehem palesztin kézben
Fájdalmas engedmények a békéért

2003. 07. 07.
Az izraeli hadsereg szerdán végleg kivonult Betlehemből, átadva a város ellenőrzésének jogát a palesztinoknak. Ezzel Izrael már a második várost adta át a Bush elnök által kezdeményezett "útiterv" alapján, a békefolyamat folytatásaként a palesztinoknak: az elmúlt hét vasárnapján ugyanis Gázából vonult ki. 



Palesztin fiatalok öröme, hogy szabadon közlekedhetnek a Gázai övezetben. Bizalmat kaptak Fotó: Reuters

Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmud Abbasz palesztin miniszterelnök kedden már harmadszor ültek össze annak reményében, hogy megbeszéléseikkel sikerül előmozdítani az útiterv megvalósítását, amelyet George Bush amerikai elnök, Ariel Saron és Mahmud Abbasz június 4-ei találkozóján indítottak útnak. A két politikus egybehangzóan kifejezte a béke iránti elkötelezettségét. "Ma új lehetőség áll előttünk, a jobb jövő mindkét nép számára, egy esélyekkel és reményekkel teli jövő. És ez most elérhetőbbnek látszik, mint a múltban" – jelentette ki Saron, majd így folytatta: "Minden erőfeszítést megteszek, hogy békéhez és nyugalomhoz vezető politikai és diplomáciai megegyezésre jussunk." Abbasz a maga részéről annyit tett hozzá: "A konfliktusunk politikai konfliktus. Politikai eszközökkel fogjuk megoldani." Emellett a palesztin politikus megismételte korábbi kijelentését, miszerint a "haladás csak párbeszéden és tárgyalásokon keresztül érhető el". 

A jelentések szerint a palesztinok ígéretet tettek, hogy Betlehemet nem fogják bázisként használni öngyilkos merénylők Izrael ellen elkövetett támadásaikhoz, és fegyveresek sem fognak Jeruzsálem Gilo negyedére lőni. Az izraeli hadsereg felszerelésének elszállítását már kedden megkezdték a katonai teherautók a városhoz közeli két katonai bázis területéről, miközben a palesztin katonák ugrásra készen várták, hogy az utolsó izraeli is elhagyja a települést. Szerdán reggel azonban még mindig hosszú sorok álltak a Jeruzsálem és Betlehem közötti fő ellenőrzési pontnál, ahol izraeli katonák kutatták át a járműveket. A kivonulás befejezése egyébként szerdán délután négy órára volt kitűzve.

Az izraeli hadsereg korábban több alkalommal is elfoglalta Betlehemet; egyszer egy teljes hónapig ostrom alatt tartotta a Születés templomát, azt követelve, hogy a bemenekült palesztin fegyveresek megadják magukat. A múlt év november 21-én egy jeruzsálemi busz ellen elkövetett öngyilkos merénylet után, amit betlehemi palesztinok követtek el, az izraeli katonák ismét bevonultak a városba, és ott is maradtak egészen szerdáig. A városról szóló megegyezés szerint az izraeli lakosság biztonságáért, beleértve a közeli falvak telepeseit, Izrael lesz továbbra is felelős, míg a palesztin biztonsági erők "elkötelezték magukat a terrortámadások megelőzésére és megakadályozására az ellenőrzésük alatt álló területeken" – áll az izraeli hadsereg által közzétett nyilatkozatban. Gázával kapcsolatban, ahonnan vasárnap vonultak ki a katonák, hasonló megállapodás született. Mahmud Abbasz reményét fejezte ki, hogy Gáza és Betlehem átadását a többi megszállt város és a palesztin menekülttáborok átadása követi majd. "Még ha fájdalmas kompromisszumokat kell is kötnünk, hajlandó leszek rá a valódi béke kedvéért – a generációk békéjéért, amelyre mindannyian vágyunk" – jelentette ki Ariel Saron. Betlehem átadásában megegyezve mindkét politikus újra elkötelezte magát a háromszakaszos útiterv teljesítésére, amely 2005-re tűzte ki a palesztin állam megalakítását.

A szerdai napon a két vezető politikus megállapodott a kilencvenes években elkezdődött békefolyamat első éveiben létrehozott bizottságok újjáalakítását illetően. Abbasz szintén felvetette Jasszer Arafat palesztin vezető ügyét, akinek számára a mozgási szabadság biztosítását kérte. Arafat több mint egy éve nem hagyhatta el ciszjordániai főhadiszállását. Ariel Saron ígéretet tett: megfontolja a kérést, hogy Arafat Gázába költözhessen, de egy neve elhallgatását kérő, magas rangú izraeli tisztségviselő kijelentette: ez mindenképpen egyirányú út lenne.

Az izraeli titkosszolgálat vezetője, Avi Dichter kedden kijelentette: Izrael csak akkor fog kivonulni az összes megszállt területről, ha a palesztin rendőrség elkezdi erőszakos csoportjainak lefegyverzését a Gázai-szorosban. Abbasz azonban nem ért egyet az erőszak használatával, mivel attól tart, hogy az polgárháborúhoz vezetne. Ezért kedden azt a javaslatot tette, hogy az illegális fegyvereket ne kobozzák el, helyette a palesztin rendőrség igyekszik rábeszélni a milicistákat, hogy ne használják fegyvereiket. A három palesztin militáns csoport – a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és Arafat Fatah szervezete – az izraeliek elleni támadásokban átmeneti tűzszünetet hirdetett. Izraeli hírforrások szerint azonban Saron Abbasszal folytatott megbeszélésén ragaszkodott az útiterv szerinti feloszlatásukhoz, mivel "terrorizmussal nem lehet szó békéről". Colin Powell amerikai külügyminiszter Izraellel egyetértésben azt hangoztatta, hogy ameddig a milicisták képesek támadások végrehajtására, addig a jövőben megszeghetik a békemegállapodást. "Ezeket a szervezeteket végül is át kell alakítanunk olyan szervezetekké, amelyeknek nem áll érdekében a terror politikai fegyverként való felhasználása" – magyarázta Powell a Fox News-nak adott keddi interjújában. 

A tűzszüneti megállapodás ellenére szerdán a ciszjordániai Tulkarem városában lövéseket adtak le egy biztonsági kerítés építésén dolgozó munkásokra. Az egyik őr könnyebben megsebesült. Kedden egy palesztin lövöldözött az egyik ciszjordániai ellenőrzőpontnál, akit az izraeli katonák lelőttek. Egyelőre egyik esetért sem vállalt felelősséget senki. 

Gyalázatos gyermekgyilkosság

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!