Kereső toggle

Fájdalmas engedmények a békéért

Betlehem palesztin kézben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az izraeli hadsereg szerdán végleg kivonult Betlehemből, átadva a város ellenőrzésének jogát a palesztinoknak. Ezzel Izrael már a második várost adta át a Bush elnök által kezdeményezett "útiterv" alapján, a békefolyamat folytatásaként a palesztinoknak: az elmúlt hét vasárnapján ugyanis Gázából vonult ki. Palesztin fiatalok öröme, hogy szabadon közlekedhetnek a Gázai övezetben. Bizalmat kaptak Fotó: Reuters

Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmud Abbasz palesztin miniszterelnök kedden már harmadszor ültek össze annak reményében, hogy megbeszéléseikkel sikerül előmozdítani az útiterv megvalósítását, amelyet George Bush amerikai elnök, Ariel Saron és Mahmud Abbasz június 4-ei találkozóján indítottak útnak. A két politikus egybehangzóan kifejezte a béke iránti elkötelezettségét. "Ma új lehetőség áll előttünk, a jobb jövő mindkét nép számára, egy esélyekkel és reményekkel teli jövő. És ez most elérhetőbbnek látszik, mint a múltban" – jelentette ki Saron, majd így folytatta: "Minden erőfeszítést megteszek, hogy békéhez és nyugalomhoz vezető politikai és diplomáciai megegyezésre jussunk." Abbasz a maga részéről annyit tett hozzá: "A konfliktusunk politikai konfliktus. Politikai eszközökkel fogjuk megoldani." Emellett a palesztin politikus megismételte korábbi kijelentését, miszerint a "haladás csak párbeszéden és tárgyalásokon keresztül érhető el". 

A jelentések szerint a palesztinok ígéretet tettek, hogy Betlehemet nem fogják bázisként használni öngyilkos merénylők Izrael ellen elkövetett támadásaikhoz, és fegyveresek sem fognak Jeruzsálem Gilo negyedére lőni. Az izraeli hadsereg felszerelésének elszállítását már kedden megkezdték a katonai teherautók a városhoz közeli két katonai bázis területéről, miközben a palesztin katonák ugrásra készen várták, hogy az utolsó izraeli is elhagyja a települést. Szerdán reggel azonban még mindig hosszú sorok álltak a Jeruzsálem és Betlehem közötti fő ellenőrzési pontnál, ahol izraeli katonák kutatták át a járműveket. A kivonulás befejezése egyébként szerdán délután négy órára volt kitűzve.

Az izraeli hadsereg korábban több alkalommal is elfoglalta Betlehemet; egyszer egy teljes hónapig ostrom alatt tartotta a Születés templomát, azt követelve, hogy a bemenekült palesztin fegyveresek megadják magukat. A múlt év november 21-én egy jeruzsálemi busz ellen elkövetett öngyilkos merénylet után, amit betlehemi palesztinok követtek el, az izraeli katonák ismét bevonultak a városba, és ott is maradtak egészen szerdáig. A városról szóló megegyezés szerint az izraeli lakosság biztonságáért, beleértve a közeli falvak telepeseit, Izrael lesz továbbra is felelős, míg a palesztin biztonsági erők "elkötelezték magukat a terrortámadások megelőzésére és megakadályozására az ellenőrzésük alatt álló területeken" – áll az izraeli hadsereg által közzétett nyilatkozatban. Gázával kapcsolatban, ahonnan vasárnap vonultak ki a katonák, hasonló megállapodás született. Mahmud Abbasz reményét fejezte ki, hogy Gáza és Betlehem átadását a többi megszállt város és a palesztin menekülttáborok átadása követi majd. "Még ha fájdalmas kompromisszumokat kell is kötnünk, hajlandó leszek rá a valódi béke kedvéért – a generációk békéjéért, amelyre mindannyian vágyunk" – jelentette ki Ariel Saron. Betlehem átadásában megegyezve mindkét politikus újra elkötelezte magát a háromszakaszos útiterv teljesítésére, amely 2005-re tűzte ki a palesztin állam megalakítását.

A szerdai napon a két vezető politikus megállapodott a kilencvenes években elkezdődött békefolyamat első éveiben létrehozott bizottságok újjáalakítását illetően. Abbasz szintén felvetette Jasszer Arafat palesztin vezető ügyét, akinek számára a mozgási szabadság biztosítását kérte. Arafat több mint egy éve nem hagyhatta el ciszjordániai főhadiszállását. Ariel Saron ígéretet tett: megfontolja a kérést, hogy Arafat Gázába költözhessen, de egy neve elhallgatását kérő, magas rangú izraeli tisztségviselő kijelentette: ez mindenképpen egyirányú út lenne.

Az izraeli titkosszolgálat vezetője, Avi Dichter kedden kijelentette: Izrael csak akkor fog kivonulni az összes megszállt területről, ha a palesztin rendőrség elkezdi erőszakos csoportjainak lefegyverzését a Gázai-szorosban. Abbasz azonban nem ért egyet az erőszak használatával, mivel attól tart, hogy az polgárháborúhoz vezetne. Ezért kedden azt a javaslatot tette, hogy az illegális fegyvereket ne kobozzák el, helyette a palesztin rendőrség igyekszik rábeszélni a milicistákat, hogy ne használják fegyvereiket. A három palesztin militáns csoport – a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és Arafat Fatah szervezete – az izraeliek elleni támadásokban átmeneti tűzszünetet hirdetett. Izraeli hírforrások szerint azonban Saron Abbasszal folytatott megbeszélésén ragaszkodott az útiterv szerinti feloszlatásukhoz, mivel "terrorizmussal nem lehet szó békéről". Colin Powell amerikai külügyminiszter Izraellel egyetértésben azt hangoztatta, hogy ameddig a milicisták képesek támadások végrehajtására, addig a jövőben megszeghetik a békemegállapodást. "Ezeket a szervezeteket végül is át kell alakítanunk olyan szervezetekké, amelyeknek nem áll érdekében a terror politikai fegyverként való felhasználása" – magyarázta Powell a Fox News-nak adott keddi interjújában. 

A tűzszüneti megállapodás ellenére szerdán a ciszjordániai Tulkarem városában lövéseket adtak le egy biztonsági kerítés építésén dolgozó munkásokra. Az egyik őr könnyebben megsebesült. Kedden egy palesztin lövöldözött az egyik ciszjordániai ellenőrzőpontnál, akit az izraeli katonák lelőttek. Egyelőre egyik esetért sem vállalt felelősséget senki. 

Gyalázatos gyermekgyilkosság

A hétéves Noam Leibowitzot a családi autó hátsó ülésén énekelve érte a halál. A halálos golyókat kilövő terroristák egy nyolc méter magas biztonsági falat másztak meg a transzizraeli főút mentén, majd a lövöldözés után viszszatértek Kalkilijába. 

Noam éppen a testvére bar-micváján énekelt dalt gyakorolgatta az autó hátsó ülésén, miközben szüleivel, nagyapjával és két testvérével hazafelé tartottak a transzizraeli főúton. Éppen elérték az Eyal kibuchoz közeli kereszteződést, és letérni készültek a főútról, amikor palesztin terroristák közelről tüzet nyitottak a kocsira. Az ablakokat áttörő golyók megölték Noamot, súlyosan megsebesítették hároméves húgát, és enyhébb sérüléseket okoztak bátyján, valamint nagyapján. 

A támadásért az Al-Aksza Mártírjai és a Népfront Palesztina Felszabadításáért nev? szervezet is magára vállalta a felelősséget. Szakértők szerint a terroristák úgy jutottak át a falon, hogy az alatta fekvő csatornán másztak át, miután speciális eszközökkel átvágták a falat körülvevő vastag fémkorlátokat. A két terrorista közül legalább az egyik kijutott a főútra, ahol tüzet nyitott az elhaladó kocsira. Később ugyanazon az úton menekülve visszatértek Kalkilijába. Ez volt az első eset, hogy palesztin terroristáknak sikerült támadást végrehajtaniuk a transzizraeli főúton.

Olvasson tovább: