hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ismételhet a Munkáspárt
Választásra készül Nagy-Britannia

2001. 05. 12.
Nagy-Britanniában a héten megkezdődött az általános választásokat megelőző, egy hónapig tartó kampányidőszak. A közvélemény-kutatások szerint a jelenleg hatalmon levő brit Munkáspártnak jó esélye van arra, hogy megismételje négy évvel ezelőtti elsöprő győzelmét a konzervatív Tory Párttal szemben.



Tony Blair miniszterelnök. Itt élőben szól Fotó: Reuters

Május 7-ével megkezdődött a hivatalos kampányidőszak Nagy-Britanniában, melynek három fő tényezője évtizedek hagyományaihoz igazodva a kormányzó Munkáspárt, a konzervatív Tory Párt és a Liberális Demokrata Párt lesz. Tony Blair miniszterelnök felkérte a királynőt a parlament feloszlatására, hogy egy hónap múlva, június 7-ével megkezdődhessenek először a helyi, majd az általános választások. A kampányolásba kezdett brit parlamenti pártok legközelebb csak június 13-án ülnek össze, és a tervek szerint az uralkodó június 20-án, a szokásos megnyitó ülésen adja majd áldását az új parlamentre.

A választás eredetileg május 3-án kezdődött volna, a száj- és körömfájásjárvány miatt azon-ban, egyházi vezetők és farmerek nyomásának engedve a brit miniszterelnök hozzájárult egy hónappal történő elhalasztásához. Tony Blair a referendum elhalasztását a nemzeti összefogás jegyében támogatta, viszont elutasította William Hague konzervatív vezér azon követelését, hogy a betegség teljes felszámolásáig, azaz határozatlan ideig "tolják ki" Nagy-Britannia új kormányának megválasztását. Ez a lépés elsősorban a Tory Pártnak kedvezett volna, mivel hagyott volna némi időt a Munkáspárttal szembeni jelentős hátrányának lefaragására. Egy május első hetében végzett közvélemény-kutatás szerint ugyanis a Blair vezette Munkáspárt – a sok kritika ellenére, amely a jószágállomány tömeges pusztulását okozó válság lassú kezelése miatt érte a kormányt – csak népszerűbb lett az utóbbi hetekben. A legfrissebb Gallup-felmérések szerint, ha ma lenne választás, akkor elsöprő, a négy évvel korábbi 13 százalékos győzelemnél is nagyobb előnnyel nyerne a Munkáspárt. A The Daily Telegraph cím? lapban közreadott számok szerint a Munkáspárt 53 százalékos támogatottságával 26 százalékkal vezet a konzervatívok előtt, és 38 százalékkal a Liberális Demokrata Párt előtt. Tony Blair ezzel a második világháború óta a legtámogatottabb kormánypárt vezetőjeként kezdhetett neki a korteskedésnek. 

Tony Blair egy középiskolában tartott első kampánybeszédében hangsúlyozta: az előzetes felmérések eredményei nem tehetik túlzottan elbizakodottá a Munkáspártot. A miniszterelnök beszédében felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy a pártjára nézve kedvező statisztikák esetleg passzívvá is tehetik potenciális szavazóbázisát, ezért minden erőt bevetnek, hogy ismét elnyerjék a szavazók bizalmát. William Hague, a toryk elnöke bízik abban, hogy az urnáknál végül is sokkal jobb arányok fognak születni, mint amit az előzetes népszerűség-mutatók sugallnak, és a konzervatívok behozzák lemaradásukat. A konzervatív párt feje szerint a kampány elsősorban olyan problémák körül fog forogni, mint a bűnözés visszaszorítása, adók, iskolai reformok és az Európai Unióval kapcsolatos ügyek. Első kortesbeszédében Tony Blair is kiemelte az Unióval kapcsolatos ügyek fontosságát, az egységes európai pénz nagy-britanniai bevezetésének kérdését, amelyet a Tory Párt választási kampányának fő témájává tett. Az EU-val kapcsolatban megjegyezte, hogy ha a Munkáspárt marad kormányon, akkor megszüntetik Nagy-Britannia "marginális helyzetét" az unión belül, és bevezetik az őt megillető főáramlatba. Ezt erősítette meg Robin Cook külügyminiszter is, akire – újraválasztás esetén – az európai szocialista pártok közös elnökeként különleges szerep hárulna Nagy-Britannia mélyebb EU-integrálásának ügyében. 


Beszél a Blair-hologram

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!