Kereső toggle

Nincs vallásszabadság, ha a hívőket korlátozzák

Sam Brownback: Európa sok országában hátrány a kereszténység

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Trump utazó nagykövete a Heteknek adott interjújában elmondta, hogy szerinte az igazi nyílt társadalomban mindenkinek szabadon lehet megvallania és gyakorolnia a hitét.

Egy éve járt Magyarországon Sam Brownback, az amerikai elnök által a nemzetközi vallásszabadság ügyével megbízott utazó nagykövet. Akkor  Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozóján a nagykövet elismerte Magyarországnak az üldözött keresztények védelmében tett erőfeszítéseit.

Most azt kérdeztük a nagykövettől, hogy egy év távlatában miként látja térségünkben a vallásszabadság helyzetét, és az amerikai kormány miként ítéli meg azt, hogy a keresztényeket nemcsak a Közel-Keleten érik atrocitások és hátrányok, hanem Európában is. Sam Brownback – aki Brüsszelből válaszolt a Hetek kérdésére – elmondta, hogy Washingtonban aggodalommal figyelik azt, amikor hívőket hátrányok érnek a mindennapi életben, és a demokratikus alapelveket megsértve nem biztosítják számukra a vallás- és szólásszabadságot.

„Bár azt nem állíthatom, hogy az európai társadalmak egyértelműen vallásellenes irányt vettek, de meggyőződésem, hogy a kormányzatoknak sokkal befogadóbbaknak kellene lenniük az ezekben a társadalmakban élő hívők felé. Fontos lenne az is, hogy egyértelműen képviseljék azt, miszerint a vallásszabadság jó dolog, és a hívő emberek otthon érezhetik magukat ezekben a társadalmakban. Csak az a valóban nyitott társadalom, ahol a hitet szabadon lehet hirdetni és gyakorolni.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: