Kereső toggle

Közös ellenséggel viaskodunk

Interjú Jair Netanjahuval, az izraeli miniszterelnök fiával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Orbán Viktort és Donald Trumpot barátnak, az izraeli sajtót ellenségnek, a Templomhegyi status quót pedig igazságtalannak tartja. Úgy érzi, egyedül áll ki a konzervatív értékek mellett a hazai médiában. Jair Netanjahuval, az izraeli miniszterelnök fiával beszélgettünk.

Pár hónappal ezelőtt a közösségi médiában kifejezte, hogy támogatja Orbán Viktort. Érdekelne bennünket, hogy pontosan milyen politikai irányelvek mentén ért egyet a magyar miniszterelnök politikájával.

– A bejegyzésemet az európai parlamenti választások kontextusában közöltem, és Izrael minden barátjának sok sikert kívántam; támogatjuk a barátainkat. Orbán roppant jóindulatúan közeledik Izraelhez, édesapámmal is jó viszonyt ápol. Egyikük sem próbálja kiszolgálni a globalista elitet, és ezért gyakorlatilag azonos rágalmaknak, támadásoknak vannak kitéve. Ez az elit hazugságokkal próbál más vezetőket elrettenteni a szuverenista úttól, hogy ne a saját népeiket, hanem a globalizmust képviseljék.

Nagyon értékeljük Orbán Viktor Izraellel kapcsolatos politikáját, hogy megvédi a magyar zsidó közösséget, és bevédi Izrael államát az ellenséges európai országoktól az EU fórumain. Mélyen hálásak vagyunk ezért a barátságért.

2015-ben került sor a történelmi találkozóra, amikor édesapja hazánkba látogatott, majd ezt Orbán Viktor is viszonozta jeruzsálemi útján. Mi ezt fordulópontként értékeltük a két ország kapcsolatában…

– Ez volt, ugyebár, az első izraeli miniszterelnöki látogatás Magyarországon…

Minket érdekelne viszont, amennyiben belátott a színfalak mögé, hogy mi miatt jutottunk el ehhez a fordulóponthoz, és mitől lett a két ország viszonya jobb és erősebb, mint valaha.

– A kilencvenes évekig a kommunista rezsim miatt nem lehetett közvetlen diplomáciai kapcsolat a nemzeteink között, hisz egyik kommunista ország sem ismerte el Izraelt. Őszintén szólva, szerintem az ideológiai hasonlóságok vontak közel minket egymáshoz – apám és Orbán Viktor hasonlóképp látja a világot, sok közös pont van a pályájukban, hasonló támadásokkal kell szembenézniük az EU és más globalista szervezetek és országok részéről. A bevándorlás kérdése is csak egy újabb faktor, ami miatt természetes volt, hogy kialakult ez a jó viszony, még ha sokat is kellett rá várni.

Nyilván ismeri Ben Shapiro, amerikai konzervatív gondolkodó és író munkásságát. A napokban eltávolították őt a Templomhegyről izraeli útja során, mivel a muszlim tilalom ellenére imádkozni merészelt. Emiatt a Jeruzsálemből közvetített podcastjében egy zsinagóga felépítését követelte a Templomhegyen a vallási egyenlőség jegyében. Nem ő az első, aki hasonló kezdeményezéssel állt elő; izraeli politikusok és tudósok szájából is hallani lehetett már ilyesmit. Önnek mi a véleménye erről az igencsak komoly szenvedélyeket kiváltó témáról?

– Szigorúan gyakorlati, technikai szempontból megközelítve úgy gondolom, fenn kell tartanunk a jelenlegi status quót, hogy nyugalom és béke maradjon. Történelmi szempontból viszont – és ezek pusztán a színtiszta tények – a Templomhegy a júdaizmus legszentebb helye, nem a Siratófal, ami csupán a külső fala a templomhegyi komplexumnak. Maga a salamoni és a második Templom helye az, ami szent számunkra. A szunnita iszlám számára ez csak a harmadik legszentebb hely, a síita iszlám pedig nem is tartja számon szent helyként.

Az iszlám vallás legszentebb helye Mekka, amit mi tiszteletben is tartunk. Ezért egy helyes és igazságos megoldás felborítaná a status quót. De mi a realitás?

-A zsidóknak nincs lehetőségük a saját legszentebb helyükön imádkozni – nem tisztességes állapot, de egyelőre sajnos szükséges ennek így maradnia, mivel ennél fontosabb, vagy hogy, úgy mondjam, sürgetőbb túlélési kérdésekkel kell Izraelnek foglalkoznia.

Közeledünk a 2020-as amerikai elnökválasztáshoz. Trump megválasztása nagy jelentőségűnek bizonyult Izraelre nézve is az elmúlt évek tanúsága szerint. Mi történne vajon, ha a következő választáson nem Trump nyerne, hanem egy demokrata jelölt?

– Nem tisztem mélységében elemezni az amerikai politikát, de az biztos, hogy Donald Trump messze a leginkább Izrael- és zsidópárti elnök Amerika történetében! Izraelnek és édesapámnak is szoros barátja, nem mellesleg kiváló vezető. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a nagykövetséget Jeruzsálembe költöztette! Egyébként Orbán és a magyar kormányzat is kifejezte ebbéli szándékát, de a németeknek sajnos más elképzeléseik vannak…

Nem szólhatok vagy avatkozhatok be az amerikai választásokba semmilyen módon, de mindenképpen sok szerencsét kívánok az elnök úrnak Amerikában.

Láthatóan egyre aktívabb a közösségi médiában; bejegyzései olykor nemzetközi diplomáciai hullámokat is generálnak. Miért kezdett ebbe bele? Eleve szeretett volna konzervatív influencer lenni, vagy csak az élet hozta így?

– Semmiképp nem szerepelt ez a terveim között, de igazából nincs senki más, aki ezt csinálná. Nincs konzervatív média Izraelben! A televíziót a szovjet propagandagépezethez tudnám hasonlítani…

Nem elég bátrak talán a konzervatívok?

– Egyszerűen valahogy a radikális baloldal kaparintotta meg a sajtót, és mást sem csinálnak napi 24 órában, mint hazudnak és hazudnak. Gyerekkorom óta amikor csak bekapcsolom a TV-t, a híreket, de ott ugye nem lehet a hazugságáradatra reagálni. Ezért jó a közösségi média, különösen a Twitter, amelyen közvetlenül lehet ezeknek a hazugságoknak és hitványságoknak a forrásait megszólítani, például azokat az izraeli újságírókat, akik nem is érdemlik meg ezt a címet, mivel inkább propagandisták, semmint zsurnaliszták.

Az interneten virtuálisan a szemébe lehet mondani mindenkinek az igazságot. És persze mivel a miniszterelnök fia vagyok, tagadhatatlan, hogy az embereket érdekli, hogy mit mondok, úgyhogy úgy érzem, felelősségem kiaknázni ezt az előnyös helyzetet, hogy tényeket, igazságokat közöljek, amit mások nem mernek, vagy platform hiányában nem tudnak közölni. Így hát egyszerűen elkezdtem kiposztolni a tényeket a hazugságipar ellenében, és az embereket láthatóan érdekli.    

Lehetséges, hogy a példáját látva más konzervatív személyiségek is veszik a bátorságot és nyilvánosságra lépnek?

– Őszintén remélem, hogy a kellően intelligens konzervatív hangok nem tartják vissza magukat a közösségi médián, és terjesztik a „jó hírt”, mert az információ hatalom!

Ezek a fórumok talán arra is alkalmasak, hogy családja, szülei védelmére keljen a sok-sok támadással és váddal szemben, ami őket éri?

– A szüleimet gyakorlatilag keresztre feszíti a sajtó! Ez az üldözés nyilván nagyon rosszul érint, és igen, ez is oka annak, hogy a felületen vagyok. Igyekszem némiképp ellensúlyozni a sok hazugságot, hogy bebizonyítsam a nyilvánosságnak a média csalásait.

Keresztény konzervatív újság képviselőiként érdekelne, hogy mit gondol a keresztények szövetséges szerepéről Izrael védelmében. Édesapjának országlása során a keresztény és a zsidó világ érezhetően erősebb szövetségre lépett.

– A legjobb barátaink széles e világon a keresztények, különösen az evangéliumi gyülekezetek. De természetesen tradicionális egyházaktól is kapunk támogatást. Nemrégiben Görögországban jártam, és ott is meglepett, hogy izraeli és elnökcsemete létemre milyen nyitottsággal fogadtak. De ez helyén is van, hiszen közös háttere van a zsidóknak és keresztényeknek. Jézus is zsidó volt, a kereszténység a zsidó vallás egyik ágazataként indult. Közös történelmünk, közös értékeink és közös érdekeink összekötnek bennünket. Egységesen kell kiállnunk a közös ellenséggel szemben is.

Olvasson tovább: