Kereső toggle

A Muszlim Testvériség Budapestet is figyeli

Interjú Saul Kelly Közel-Kelet-kutató professzorral

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A titkosszolgálatok már korán beavatkoztak a közel-keleti folyamatokba. Mára azonban már nem-csak az olajérdekeket képviselik, hanem a globalista eszményt is exportálják. Mi ebben a britek és amerikaiak szerepe? És hogy helyezkedhet Magyarország? Saul Kelly, a téma szakértője Budapesten válaszolt kérdéseinkre.

Könnyed felütésként: a sivatagi hadműveletek és a nyugati birodalmak bukásának tanulmányozása közben, úgy tudom, magyar vonatkozásokra is bukkant…

– Roppant izgalmas, hogy milyen módon húzogatták a szálakat a britek, franciák és amerikaiak a maguk érdeke szerint a második világháború idején, különösen új határok meghúzása tekintetében. Ilyen kutatások közepette akadtam rá arra a történetre, ami részben Az angol beteg című Oscar-díjas filmet ihlette. A „homok atyjának” is nevezett Almásy László arisztokrata Afrika-kutató, felfedező és pilóta története elképesztő, de a film sokat torzít, főleg, hogy a mű alapját adó szerelmi affér fantázia, hiszen Almásy homoszexuális volt. A legendás Zerzurát nem találta meg ugyan, de komoly tudományos eredményeket tudott felmutatni.

Hogy értékeli a britek szerepét a Közel-Keleten? Létezik, hogy az akkori világ egyik vezető hatalma csak anyagi haszonszerzést látott abban a térségben, aminek kulturális, szellemi jelentősége felbecsülhetetlen? Babilon, Perzsia, a Szentföld vidéke nem volt több nekik, mint lelőhely?

– Attól függ, kiről beszélünk. A politika, a hadsereg és az üzleti szféra szemében valóban nem volt sokkal több e vidék, mint kiaknáznivaló kincsesbánya. Voltak azonban romantikus eszményű arabisták is, akik a maguk fantazmagóriáit próbálták kiélni a Közel-Keleten – ilyen volt Arábiai Lawrence Egyiptomban, illetve Gertrude Bell Irakban. Arab vezetők támogatásával akarták a brit befolyást fenntartani. Ők inkább voltak arabpártiak, mintsem a brit érdekek képviselői. Készek voltak saját birodalmuk érdekeit az általuk tévesen felfogott arab álmoknak alárendelni. Ezek határozták meg sok helyi adminisztráció működését (például a palesztinai Brit Mandátum működését is).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: