Kereső toggle

A balatoni cápa Tokióra készül

Interjú Rasovszky Kristóf világbajnok nyíltvízi úszóval

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nyíltvízi úszás első magyar világbajnoka. Öt kilométeren tíz másodpercet vert a másodikra, ami történelmi rekord. Még csak 22 éves, és sokan tokiói aranyesélyesként tekintenek rá. És jellemző, hogy mindig mosolyog! Rasovszky Kristóffal beszélgettünk.

Testfelépítésed alapján nekem első látásra inkább tűnsz NBA-s kosarasnak vagy nehézatlétának, mint úszónak...

– Ahhoz, hogy ott legyek az élbolyban, és kevesebb tempóval tudjak jól haladni, erőre van szükség. Arról nem beszélve, hogy a hajrában, amikor négyen-öten küzdünk néhány négyzetméteren belül, és próbálok jó pozícióhoz jutni, ugyancsak meghatározó, mennyi erő maradt a karomban, lábamban.

 Az ember alapjában véve szárazföldi lény, te sokszor és sokáig vagy a vízben. Hogyan érzed magad ott a folyamatos oxigénadóssággal, főleg, ha a víz nem éppen kellemes hőmérsékletű?

– Alapvetően jól érzem magam vízben. Gyerekkoromban is sokat pancsoltam. A szüleimnek gyakran úgy kellett kirángatniuk a tengerből. Oxigénhiánnyal úszni persze valóban nem élmény kategória – de hát erre valók az edzések, hogy a fájdalomtűrést is szokjuk, elviseljük.

Én azok közé tartozom, akik kifejezetten szeretik a hűvös vizet. Jellemző, hogy amikor melegebb vízben kell versenyeznem, rosszabb a teljesítményem. Egyébként nekünk, nyíltvízi úszóknak általában a kezdeti néhány másodperc az, amikor hűvösnek érezzük a vizet. Úszás közben az izmok hőt termelnek, és már nincs is lehetőségünk fázni.

Sokan rád akasztották a „balatoni cápa” megtisztelő becenevet. Valóban ragadozó vagy ott a sűrű, verekedős bolyban?

– Nem hinném, hogy én lennék a legnagyobb verekedő. Kétségtelen, hogy vannak helyzetek, amikor mi úgy mondjuk, pozíciót kell szerezni; hát akkor azért nem hagyom el magam. A hajrában is fontos a helyezkedés, az erő, hogy a legjobb helyzetből legyen dobogós esély. Ehhez szükséges tekintélyt szerezni: ilyenkor nem óvodás civakodásról van szó.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: