Kereső toggle

NINCS Fesz

Mérlegen a Hit Gyülekezete elleni kampányok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Húsz éve jelent meg Bartus László elhíresült könyve a Hit Gyülekezetéről. Ennek kapcsán a Hit Rádió az érintetteket kérdezte arról, hogyan látják két évtized távlatából a közösség elleni provokációkat?

 

esterségesen kreált válságnak” tartja Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője azt a kampányt, amelynek egyik központi eleme volt Bartus László Fesz van című könyvének megjelenése 1999 nyarán. A vezető lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy mint húsz évvel ezelőtt, úgy jelenleg is egy nagy beruházás befejezése előtt áll a közösség. „Néhány hete zajlott le sikeresen mintegy 2000 fő részvételével az észak-balatoni Agrosz Rendezvényközpont próbaüzeme. A Hit Gyülekezete most is dinamikus időszakban van, és ennek nem mindenki örül.”

Hack Péter egyetemi tanár emlékeztetett rá, hogy az egypártrendszer megszűnése utáni évtizedben a Hit Gyülekezete látványos létszámbeli növekedésen ment keresztül, több mint 100 teltházas istentiszteletet tartott a Budapest Sportcsarnokban. 1998-ban újabb fejlődési mérföldkőhöz érkezett a közösség, amikor befejezés előtt állt a kőbányai Hit Csarnok. A sajtó által „a gyülekezet menedzsmentjének” nevezett csoport ekkor vonult ki a gyülekezetből. A szakításnak nem elsősorban teológiai véleménykülönbségek voltak a kiváltó okai, hanem az, hogy meghiúsuljon az ekkor már a negyedik legnagyobb magyarországi felekezetnek számító Hit Gyülekezete intézményesülése, sőt a működése is ellehetlenüljön.

Németh Sándor úgy véli, hogy Bartus könyvének három célja volt: elszigetelni a Hit Gyülekezetét az egyház többi részétől, a társadalomtól, valamint a politikai pártoktól. „Rendezett kapcsolatok nélkül egyetlen közösség sem tud beépülni egy jogi, állami struktúrába. Akik megszervezték a Hit Gyülekezete elleni kampányt, nagyon képzettek voltak – köztük Bartus is, aki a nyolcvanas években az esztergomi katolikus főiskolán is tevékenykedett –, és pontosan tudták, mit akarnak elérni, de húsz év távlatából úgy látom, ez alapvetően kudarcot vallott mind a három területen. A Hit Gyülekezete túlzás nélkül világhírű lett, az evangéliumi keresztény közösség legismertebb vezetői nyilatkoztak támogatólag a gyülekezetről. Ugyanígy nem sikerült a társadalommal való kapcsolat megrontása sem: mind Magyarországon, mind a szomszédos országokban rendezett körülmények között végzi a Hit Gyülekezete a szolgálatát. Emellett a demokratikus pártokkal – köztük a kormánypárttal – is rendezett a kapcsolatunk. Mindez érthetően frusztrálja azokat, akik húsz év óta várják hiába a Hit Gyülekezete 

bukását. Lehet, hogy emiatt próbálnak egy újabb akciót indítani, de meggyőződésem szerint ez eleve kudarcra van ítélve” – mondta a vezető lelkész.

Súlytalan próbálkozásnak tartja Bartus László újabb könyvtervét Szlazsánszky Ferenc újságíró, aki utalt arra, hogy a 2003 óta az Egyesült Államokban élő szerző nemrég olyan „nemzetközi sajtótájékoztatót” tartott, amelyen egyedül volt látható. „Ez nagyjából egy szelfi lehetett, önmagának tartott sajtótájékoztató” – véli Szlazsánszky, aki érdekes egybeesésnek tartja, hogy az új könyv tervét Bartus nem sokkal az után jelentette be, hogy megjelent egy róla szóló

– meglehetősen meredek állításokat tartalmazó – kiadvány. Az újságíró emlékeztetett rá, hogy Bartus a kilencvenes évek közepén ismeretlen kezdőből hirtelen, előzmények nélkül olyan bennfentes újságíróvá vált, akinek a „tényfeltáró cikkei” nyomán nagy befolyású emberek is sorra börtönbe kerültek. Bartus számos alkalommal elmondta, hogy ez volt – és a mai napig ez – a célja Németh Sándorral is, de ebben az egy ügyben kudarcot vallott. Szlazsánszky azt feltételezi, hogy talán „a gyülekezeti projektje az egyetlen, ami nem sikerült. Lehet, hogy pszichésen ez annyira nyomasztja, hogy képtelen elengedni az ügyet.” 

Hack Péter is azt emelte ki, hogy a Fesz van kudarcot vallott, mert hiába készültek belőle konkrét rendőrségi és ügyészségi feljelentések, a hatósági vizsgálatok egyetlen pontban sem igazolták Bartus László vádjait. „Tisztességes újságíró ezt követően magába néz” – tette hozzá Hack, aki úgy véli, hogy súlyos felelősség terheli azokat, akik a Hit Gyülekezete körül keltett álbotránnyal sok száz jóhiszemű keresztényt megtévesztettek, családokat sodortak válságokba és barátságokat szakítottak szét. „Ezért Isten előtt felelniük kell majd” – mondta Hack Péter. 

A Hit Gyülekezete körüli események minden elemükben egy titkosszolgálati operatív játszmára emlékeztettek. Az események a szakirányú tankönyvekben leírtakat követték: a vezető leválasztását és elszigetelését a közvetlen környezetétől és a közösségétől, a lejáratást, a közösség bomlasztását és gyanúba keverését. Hack Péter erre egy konkrét példát is említett: a botránykeltéssel a Hit Park építését részben finanszírozó bankot szerették volna rábírni arra, hogy mondja fel a szerződést. „Ennek következménye az ingatlan elvesztése lett volna”. Németh Sándor ehhez hozzátette, hogy a Hit Gyülekezetéből kilépett személyek a politikai és médiakampánnyal, valamint az akkori legfőbb ügyészhez küldött feljelentéssel az egyházi státus megvonását szerették volna elérni. „Ahhoz képest, hogy milyen erőforrásokat mozgósítottak, meglepő, hogy ilyen kudarcot vallottak” – tette hozzá Hack. 

Németh Sándor szerint a húsz éve tett kísérlet az 1990 utáni magyar történelemben az első tudatosan megszervezett hecckampány volt. Ezt a modellt azóta számos különböző személy és közösség ellen bevetették – többnyire sikeresen. A közösséggel szemben azonban nem reális újra felmelegíteni ezt a receptet, mert időközben jelentősen megváltozott a társadalmi közeg, és a közvélemény meglehetősen átlátja ezeket a módszereket. „Ezt csak azok erőltetik, akik húsz évvel ezelőtt is ellátták Bartus Lászlót különböző, eltorzított történetekkel, és ma is szoros barátságot ápolnak vele. Nem maradt már más öröm az életükben, mint az, hogy megpróbálnak kárt okozni a Hit Gyülekezetének.” – véli Németh Sándor, aki szerint az ilyen eltökélt szakadárok számára az egyetlen igazolást a Hit Gyülekezete megszűnése jelentené. „Erre azonban hiába várnak, mert a Hit Gyülekezetét eddig is, és reményeim szerint a jövőben is Jézus Krisztus kegyelme tartja meg.”

Olvasson tovább: