Kereső toggle

NINCS Fesz

Mérlegen a Hit Gyülekezete elleni kampányok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Húsz éve jelent meg Bartus László elhíresült könyve a Hit Gyülekezetéről. Ennek kapcsán a Hit Rádió az érintetteket kérdezte arról, hogyan látják két évtized távlatából a közösség elleni provokációkat?

 

esterségesen kreált válságnak” tartja Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője azt a kampányt, amelynek egyik központi eleme volt Bartus László Fesz van című könyvének megjelenése 1999 nyarán. A vezető lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy mint húsz évvel ezelőtt, úgy jelenleg is egy nagy beruházás befejezése előtt áll a közösség. „Néhány hete zajlott le sikeresen mintegy 2000 fő részvételével az észak-balatoni Agrosz Rendezvényközpont próbaüzeme. A Hit Gyülekezete most is dinamikus időszakban van, és ennek nem mindenki örül.”

Hack Péter egyetemi tanár emlékeztetett rá, hogy az egypártrendszer megszűnése utáni évtizedben a Hit Gyülekezete látványos létszámbeli növekedésen ment keresztül, több mint 100 teltházas istentiszteletet tartott a Budapest Sportcsarnokban. 1998-ban újabb fejlődési mérföldkőhöz érkezett a közösség, amikor befejezés előtt állt a kőbányai Hit Csarnok. A sajtó által „a gyülekezet menedzsmentjének” nevezett csoport ekkor vonult ki a gyülekezetből. A szakításnak nem elsősorban teológiai véleménykülönbségek voltak a kiváltó okai, hanem az, hogy meghiúsuljon az ekkor már a negyedik legnagyobb magyarországi felekezetnek számító Hit Gyülekezete intézményesülése, sőt a működése is ellehetlenüljön.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: