Kereső toggle

Leonardo, az istenkísértő művész

500 éve hunyt el a reneszánsz polihisztor

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Önmagát tekintette Istennek, műveivel a teremtés misztériumát akarta megismételni. Ez eretnek gondolatnak számított a korában” – így magyarázta a Heteknek adott interjúban a legnevesebb magyar Leonardo-szakértő, Tátrai Vilmos az 500 éve elhunyt művész rendkívüli alkotói szenvedélyét.

 

Nincs még egy művész a történelemben, akinek a nevét annyian ismernék, mint Leonardóét. Az elmúlt 500 évben számtalan életrajz készült róla – az első halála után alig néhány évtizeddel jelent meg –, emellett alakja, művészete bestseller regények és hollywoodi filmek témája is lett. Legfőbb műveiről külön-külön is könyvtárnyi elemzés jelent meg.

A személyét, ikonikus alkotásait körülvevő olthatatlan érdeklődés – a párizsi Louvre-ban 2018-ban több mint 10 millióan nézték meg a Mona Lisát – igazi 21. századi jelenség, mégsem mondhatjuk azt, hogy Leonardo da Vincit korunk emelte volna szupersztárrá. Tátrai Vilmos művészettörténész, aki évtizedek óta tanulmányozza a művész életművét, úgy látja, hogy Leonardo hatása koroktól független, ám megismételhetetlen: „A megítélése abszolút egyenletes. Miközben a témái örök emberi dolgok, az agresszivitástól kezdve a hiúságon át a szépnek a szeretetéig, Leonardo ma mégis elképzelhetetlen. Sőt, el lehet róla mondani azt is, hogy nemcsak a saját korában, a reneszánsz idején volt egyedülálló, hanem az egész művészettörténetben is.”

A szakértő szerint ennek az egyedülállóságnak az egyik kulcsa abban rejlik, hogy Leonardo volt az első művész, aki tudatosan használta a tudományt a művészi alkotásban. „Ilyen művész nem volt sem előtte, sem pedig utána – annak ellenére, hogy a 15. és 16. századtól kezdve elég nagy hagyománya lett annak, hogy egy festő ne csak festő legyen, hanem szobrokat, ötvösműveket is tudjon készíteni. A tehetség át tudott adódni: akinek megvoltak ezek a mesterségbeli technikai készségei, az gyakran sokféle műfajban tudott alkotni. Tehát, ez önmagában nem volt kuriózum. Ami teljesen egyedülálló Leonardónál, az, hogy nála a tudomány és a művészet ennyire szimbiózisban voltak egymással.”

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: