Kereső toggle

Járd be a Földet!

Új turistaút a Biblia nyomvonalán

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
A Genezáreti-tó az Arbel-hegyről.

A projekt nem kerüli el az ősi helyszíneket, bárhol is találhatók azok, és összeköti az Ószövetség és az Újszövetség nevezetes eseményeit.

 

Jeruzsálemből Júdeán és Szamarián át vezet majd az út, hogy a túrázók végigsétálhassanak a Biblia versein” – jelentette be Benjamin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök méltatta az új turistaút történelmi jelentőségét: „Semmi nem köt jobban az ősi föld szeretetéhez, mint az, ha végigsétálunk a múlt helyszínein, az ősatyáktól kezdve a második Templom korán át egészen a modern izraeli állam megszületéséig” – mondta és hozzátette, ő maga is szeretne egyes szakaszokon végigsétálni.

A Biblia maga is felszólítja a zsidókat arra, hogy járják be keresztül-kasul a földet, hogy ezzel is megerősítsék az Istennel való szövetségüket. „Kelj fel, járd be ez országot hosszában és széltében: mert néked adom azt” – mondta a Teremtő Ábrahámnak.

A projektnek a spirituális és turisztikai vonatkozások mellett politikai jelentőséget ad az, hogy nem kerüli el a „vitatott területeken” fekvő bibliai helyszíneket. Jelenleg is létezik egy transzizraeli turistaút, amelyik viszont nem érinti Jeruzsálemet, Júdeát és Szamariát – vagyis éppen azokat a térségeket, amelyek az ország történetében kulcsszerepet játszottak. A pontos útvonalat még ezt követően jelölik ki, de azt már bejelentették, hogy Jeruzsálemben érinteni fogja a zsidó és keresztény múlt legfontosabb emlékhelyeit, és az Óvárostól az Olajfák hegyén át vezet majd Júdea felé, ahol végighalad az Elah völgyén (ott, ahol Dávid és Góliát epikus párviadala zajlott), valamint érinti Silót (ahol közel 400 éven át állt a Szent Sátor), Sechemet (ahol Ábrahám megtudta, hogy örökölni fogja a földet), Béth-Elt (ahol Jákob a híres álmát kapta a mennybe vezető létráról) és Hebront (a zsidó nép számos ősét itt temették el). 

Jariv Levin turisztikai miniszter

Jariv Levin turisztikai miniszter szerint most először nyílik alkalom arra, hogy a bibliai helyszíneket „hosszában és széltében” be lehessen járni, és emellett az útvonal számos eddig periférián lévő izraeli látványosságot is bekapcsol a turistaútvonalakba, a festői északi tájaktól és vízforrásoktól a déli sivatag különleges vidékeiig. A miniszter indulásként 10 millió sékelt (mintegy 700 millió forint) különített el az útvonal kijelölésére, amelyet jövő tavasszal nyújtanak be jóváhagyásra a kormány elé.

Olvasson tovább: