hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eltűnhet-e a kereszténység a Közel-Keletről?
2. rész - Az üldözöttek hangja

2016. 08. 18.
„Az »üldözés« nem a megfelelő szó annak leírására, hogyan bánnak a keresztényekkel egyre több muszlim országban. Ez már vallási tisztogatás, kulturális genocídium — ami már emberiség elleni bűntett. Ma ez történik Irakban, Szíriában, Nigéria egyes részein, Egyiptomban, Szudánban, Szomáliában és Pakisztánban. Az iszlám szélsőségesek célja a totális iszlamizáció és Irakban — ahol egy évtizede még az arab világ egyik legnagyobb keresztény közössége virágzott — ehhez a célhoz már nagyon közel járnak” — mondja Nina Shea, a washingtoni székhelyű Hudson Vallásszabadság Központ igazgatója. (Cikkünk első része a Hetek 2016. augusztus 12-i számában jelent meg Eltűnhet a közel-keleti kereszténység? címmel)

„Ne azért imádkozzatok, hogy véget érjen az üldözés” – kérte a napokban egy amerikai, alabamai gyülekezet tagjait egy neve elhallgatását kérő, közel-keleti hívő hölgy. „Amikor a muszlimok azt látják, hogy annak ellenére is szeretni tudjuk őket, ahogyan bánnak velünk – sokan keresztényekké lesznek, és az egyház növekedik. Inkább azt kérjétek Istentől, hogy erőt és bátorságot adjon nekünk, hogy kitartsunk ebben a küzdelemben!”  

Szíria: farkasok rohama

Az Aszad-rezsim ellen 2011-ben kirobbant felkelés, majd a polgárháború „ráeresztette a farkasokat a bárányokra” – mondja a keresztény szír Basszam Isaja, akinek édesapját egy dzsihádista ölte meg. Az ISIS katonái azt mondták a családnak, hogy „vagy befizetjük a dzsizját (a nem muszlimokat sújtó külön adó), vagy áttérünk, vagy megölnek… Minket nem érdekel, hogy Aszad megy vagy marad, csak biztonság legyen az országban” – teszi hozzá. „Amikor a keresztények azt látták a hírekben, hogy keresztényeket fejeznek le, azok is, akik korábban Aszaddal szemben foglaltak állást, most a kisebbik rosszat látják benne” – magyarázza Szami Gemajel, a libanoni Kataeb párt vezetője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!