Kereső toggle

Nepál, a béranyák országa

Melegpárok százait szolgálják ki a Himalájában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nepáli földrengés-katasztrófa hírei között jelent meg egy meglepő tudósítás arról, hogy az egy napon belül a helyszínre érkező izraeli mentőalakulatok 25 olyan újszülöttet menekítettek ki helikopterekkel a fővárosból, Katmanduból, akik a katasztrófa előtti napokban születtek. Ez természetesen még nem lenne szokatlan, hiszen a súlyos csapásban több kórház is összedőlt. Ezek a csecsemők azonban olyan újszülöttek, akiket nepáli béranyák hoztak a világra. Arra vártak, hogy megkapják az izraeli állampolgárságot, amit most soron kívül adnak meg számukra. A Himalájában fekvő ország az utóbbi években a béranya–szolgáltatás nemzetközi központja lett, amelynek megrendelői elsősorban melegpárok.

Gilad Erdan izraeli belügyminiszter utasította a hatóságokat, hogy minden adminisztratív korlátozást kerülve, soron kívül adják meg az állampolgárságot a Nepálból kimentett csecsemőknek, akiket szüleikkel együtt helikopterrel Indiába, majd onnan különrepülőgéppel Izraelbe szállítanak. Az újszülöttek közül kilenc koraszülött, míg egy súlyos állapotban van.

A Nepálban tartózkodó egyik izraeli, Ohad Hitman elmondta: amikor érzékelték a rengéseket, éppen a kórházban tartózkodtak, így az utolsó pillanatban sikerült kimenteniük ikreiket az épületből, amelynek a második szintje perceken belül összeomlott. Ohad Hitman és partnere csak az egyik olyan homoszexuális pár, akik Izraelből azért utaztak Nepálba, hogy ott jelen legyenek, amikor egy helyi béranya megszüli „gyermeküket”.

Amióta 2014-ben az izraeli törvények lehetővé tették, hogy melegpárok örökbe fogadhassák a béranyától született csecsemőket, százával utaznak Nepálba, hogy a pár egyik tagjának ivarsejtjeivel Izraelben megtermékenyített – és anonim donoroktól származó – petesejteket ottani nőkkel hordassák ki. Az izraeli honosítási szabályok szerint a csecsemők megszületésük után nepáli állampolgárságot kapnak, és csak akkor kaphatnak izraeli állampolgárságot, ha a DNS-vizsgálat igazolja, hogy a donorok izraeliek. Ezt a rendelkezést egyszerűsítették most a katasztrófa nyomán, hogy mielőbb kimenekíthessék a csecsemőket a katasztrófa sújtotta országból. Bonyolultabb kérdés azonban, hogy mi lesz azokkal a magzatokkal és béranyákkal, akik a terhesség különböző szakaszaiban várják a külföldi megbízók jelentkezését. Az izraeli igazságügyi minisztérium eddig négy terhes nepáli nőnek engedélyezte azt, hogy evakuálják őket az országból.

Az elmúlt években egész iparág épült ki a béranya - szolgáltatásra, amelyet a helyi kedvező tarifák és nem túl szigorú jogszabályok miatt Nepálba szerveztek ki, különösen, miután Thaiföld és India megtiltotta a hasonló programokban a részvételt külföldiek számára. Bár kritikusok szerint a béranya-szolgáltatással visszaélnek a legszegényebb országokban élő nők kiszolgáltatottságával, a program nagyon népszerű a nyugati állampolgárok körében, akik odahaza alig találnak ilyen jelentkezőket. Az izraeli kneszet 2014-ben szavazta meg azt, hogy a külföldi béranyáktól született és honosított gyerekek, valamint az őket gondozó homoszexuális párok ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek, mint a heteroszexuális házaspárok. A törvényt egyedül a Naftali Bennett vezette Zsidó Otthon párt képviselői nem szavazták meg.  

Az egyik legnagyobb cég a Nemzetközi Tammúz Béranyaszolgálat, amely nemcsak izraeli, hanem európai melegpároknak és egyedülálló személyeknek is vállal szolgáltatást. A teljes program közel két évig tart, és összesen 35 ezer dollárba kerül az utazási költségeken kívül. A bírálatokat alátámasztani látszik, hogy a cég részletes ártájékoztatója szerint a költségek kevesebb mint 10 százalékát jelenti a béranya számára kifizetett díj, a többi orvosi, jogi és közvetítői jutalék. A programban résztvevő párok jellemzően a  terhesség utolsó heteiben érkeznek Nepálba, és a DNS-vizsgálatok elvégzése, valamint a honosítási engedélyek kézhezvétele után utaznak haza a néhány hetes csecsemőkkel.

Izraeli és nemzetközi gyermekvédelmi szervezetek figyelmeztetnek azonban arra, hogy a külföldi béranyaprogramot olyan személyek is igénybe vehetik – erre volt már példa –, akiket korábban pedofil szexuális bűncselekmények miatt elítéltek. Egyes vizsgálatok szerint a homoszexuális párok által gondozott gyermekek nagyobb arányban vannak kitéve zaklatásnak, de ezt az állítást melegjogi szervezetek nem fogadják el.

Olvasson tovább: