Kereső toggle

Kennedy: legendák és konspirációk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Némely olvasónk a Kennedy-gyilkosság 50. évfordulójára írt cikkünkből hiányolta a merénylet „alternatív teóriáit”, mondván „köztudott”, hogy nem (vagy nem egyedül) Lee Harvey Oswald lőtte ki a gyilkos lövedékeket, amelyek kioltották a 35. amerikai elnök életét. Még olyan levelet is kaptunk, amelyben a Hetek is a „nagy összeesküvés” részévé vált, mert természetesen „nem engedik” szerkesztőségünknek, hogy megírja az „igazat”.

Nos, természetesen ismerjük az ide vonatkozó teóriákat, az FBI-tól és Castrótól kezdve Hruscsovon át az ilyen történetekben elmaradhatatlan Moszadig és az ufókig (JFK éppen nyilvánosságra akarta hozni a roswelli aktákat). Legutóbb éppen a félévszázados évforduló kapcsán ismertették ezeket bőségesen könyvek, újságcikkek és a tematikus csatornákon bemutatott dokumentumfilmek tucatjai.A dallasi merénylettel kapcsolatban számos, valóban nyitott kérdés létezik, legalább annyi, mint a szeptember 11-ei terrortámadás kapcsán. Nem

véletlen, hogy ez a két esemény, amelyeknek a tömegmédia jóvoltából az egész világ szemtanúja lett, a mai napig foglalkoztatja az embereket. A hatóságok mindkét esetben követtek el hibákat a nyomozás során. Az elkövetőket soha nem állították bíróság elé, mert mire erre sor kerülhetett volna, már nem éltek.

A Kennedy-merényletet feldolgozó Warren-bizottság nem, vagy csak felületesen válaszolt számos kérdésre. Oswald elfogása utáni első kihallgatásán – amely egyben az utolsó is volt – „baleknak” vallotta magát. Másnap reggel a dallasi rendőrség alagsorában három tévékamera is rögzítette, amint Jack Ruby, egy helyi sztriptízbár tulajdonosa egyetlen lövéssel végez Oswalddal. Kennedy gyilkosa 48 órával az elnök halálát követően szintén halott, ugyanabban a kórházban fejezi be földi pályafutását, mint az áldozata. Állítólag John Kennedy öccse, Robert is azt feltételezte, hogy bátyja ellen összeesküvést szőttek. Arra készült, hogy ha 1968-ban elnökké választják, újranyitja a nyomozást. Nem tehette, mert a választások előtt egy palesztin merénylő vele is végzett.

Új tények az ötvenedik évfordulón sem kerültek elő. A Kennedy-mítosz mai politikai haszonélvezői és az összeesküvés-elméletek szerzői ezt talán nem is bánják.

Olvasson tovább: