hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szaporodó botrányok késztethetik beismerésre a hazai katolikusokat
Hullik már a vakolat

2010. 06. 11.
A katolikus egyház nemzetközi közvélemény előtt zajló botránysorozatának egyelőre kevés hazai vonatkozása van. Több olyan ügy is felszínre került azonban az elmúlt időszakban, melyek alapján kijelenthető: az ultrakonzervatív Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) már csak kevés ideig tudja szőnyeg alá söpörni a hívek sérelmére elkövetett visszaéléseket.

Ahogyan a kommunista rezsimmel együttműködő egyházi múlt feltárása, a hívek bizalmával anyagilag vagy szexuális téren visszaélő papok, egyházi méltóságok ügyeinek nyilvánosságra kerülése is csak hevenyészett sajtóvisszhangokból rekonstruálható Magyarországon. Ilyen volt a jobbágyi plébános, „Atya Feri" esete is, akiről megyeszerte beszélték már, hogy tizenhat éves fiúktól vásárolt szexuális szolgáltatásokat. 2004-ben azért volt kénytelen elhagyni szolgálati helyét, mert néhány szülő magánnyomozót fogadott fel, miután az egyik diák azt állította, hogy a plébános félreérthetetlen szexuális ajánlatott tett neki. Új szolgálati területe Rád község lett, ahol egy helybéli fiatalember állítása szerint SMS-ben anyagi juttatást ajánlott orális szexért cserébe. Az atya szerint ellopott telefonjával élt vissza valaki, hogy őt lejárassa. A húszéves férfi édesapja vizsgálatot kért a váci püspöknél, de csalódnia kellett: a felsőbb szervek azóta is „vizsgálják" az ügyet.

2009 októberében robbant ki az újabb botrány, mikor is kiderült, hogy a jászberényi esperes a templomban folytatott homoszexuális viszonyt egy pornószínésszel. Kósa Richárd, a pap szeretője őszintén elmondta, hogy meleg pornófilmekben vállal szerepeket. „L. atya" hosszú évek óta kettős életet élt, homoszexuális vonzalmát hívei és paptársai előtt is sikeresen palástolta. Időről időre felkerekedett, és plébániájától messzire autózva keresett alkalmi szexpartnert, pénzért. A jámbor plébános gondosan eltitkolt magánéletében nem volt szemérmes: fiú vendégeit a templomra nyíló paplakban látta vendégül.

„Budapesten, a Nyugati téri aluljáróban várakoztam egy barátomra. Felfigyeltem egy emberre, aki a fiúkat nézegette, majd hozzám lépett, és megkérdezte: Eljössz velem?" - idézte fel a történetet a Blikknek Kósa Richárd. A fiú úgy döntött: jól jön egy kis mellékes pénz, ezért beült a civil ruhában feszítő pap autójába. „Fogalmam sem volt róla, hogy ki ő, és hogy hova megyünk. Csak annyit kért útközben, hogy majd ne botránkozzak meg" - mesélte a srác. L. atya a templom mellett állította le a kocsit, majd felvezette a fiút a paplakba, ahol sor került a homoszexuális együttlétre. Kósa szerint az esperes ekkor azt javasolta, hogy menjenek le a templomba is. Az esperesnek olyannyira megtetszett a fiatal fiú, hogy pár nap múlva ismét felutazott érte Budapestre. Egy rövid városligeti séta után ismét a jászberényi paplakban kötöttek ki. Dolguk végeztével beszélgetni kezdtek, ám mivel az atya nem fizette ki, Kósa elhatározta, hogy zsebében lévő telefonjával innentől rögzíti a beszélgetést. Ebben hallható az az instrukció is, amelyben arra kéri a fiatalembert: ha valaki kérdezi, mit keres nála, mondja azt, a csíksomlyói búcsúból ismerik egymást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!