Kereső toggle

Mel Gibson Krisztus-filmje premier előtt

Ma is botrány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Néhány hónappal ezelőtt még meglehetősen költséges bukásnak készült, ma – két héttel a bemutató előtt – az év első kasszasikerének jósolják. A Reuters hírügynökség jelentése szerint bibliai témájú film iránt még soha nem volt ekkora előzetes érdeklődés. Úgy tűnik, a Mel Gibson Jézus-filmje körüli viták és gyanakvások nem ártottak, sőt jó reklámnak bizonyultak, hiszen az amerikai filmszínházak már a kora hajnali nyitásra készülnek, és a filmet támogató evangéliumi keresztények egész mozikat béreltek ki előre. 

A Rettenthetetlen bátorsága és a Hazafi kitartása eredményre vezetett – hogy a sikert meghozta-e, az néhány héten belül kiderül.Jim Caviezel a film főszerepében. "A római megszállás alatt kétszázötvenezer zsidót feszítettek keresztre, de csak egy támadt fel a halálból" 

Alighanem mégis jó üzlet lesz Mel Gibson számára a The Passion of Christ (Krisztus szenvedése) cím? film, amelynek teljes forgatási költségét – közel ötmilliárd forintnyi összeget – saját zsebéből fizette. A film körül hónapokig folyó vita, melynek során nevezték antiszemitának, sértőnek, de a legenyhébb esetben is ellentmondásosnak, kiváló reklámot jelentett a Jézus szenvedéstörténetét és feltámadását feldolgozó alkotásnak. Hogy valójában milyen is lett, azt egyelőre csak néhány kiváltságos újságíró és VIP néző beszámolóiból lehet tudni. Véres és erőszakkal teli – mint Jézus keresztre feszítése maga, ebben aligha haladhatja meg a valóságot –, ugyanakkor látványos és megrendítő. 

Nemsokára azonban az amerikai közönség maga alkothat véleményt, hiszen február 25-én kezdik a vetítést, majd egy hónappal később, március 26-án a brit mozikba is megérkezik Gibson új filmje. Nagy utat tett meg a Passion, annyi biztos, hiszen néhány hónappal ezelőtt még kérdéses volt, akad-e egyáltalán forgalmazója. Először is, nem volt biztos, hogy bárki fel szeretne vállalni egy olyan mozit, amelyet már előre azzal vádolnak, hogy elfogult, antiszemita, és producere egyéni, konzervatív katolikus látásmódját képviseli. Másodszor, senki nem volt biztos benne, hogy sokan élveznének egy olyan filmet, melynek szereplői ugyan két nyelven kommunikálnak, de mind a kettő holt nyelv. Merthogy Gibson eredeti tervei szerint a történelmi személyek saját nyelvükön, arámul és latinul szólaltak volna meg, amihez véleménye szerint még feliratozásra sem volt szükség, hiszen a képek magukért beszélnek. Ebben azért utóbb egy kicsit engedett, a film végül angol feliratozással jön ki. Mel Gibson filmje Jézus utolsó tizenkét óráját mutatja be. Magyarországi bemutatóról még nincs hír 

Bár kritikusai már hónapokkal a film elkészülte előtt ellopott, vágatlan részletek alapján mondtak ítéletet a filmről, Mel Gibson, a producer és rendező csak néhány nappal ezelőtt vetítette le a teljes verziót újságírók és kritikusok, valamint gondosan válogatott keresztény közönség előtt. "Ki akar megnézni egy ilyen erőszakkal teli filmet?" – teszi fel a kérdést a Daily Telegraph kritikusa, aki szerint a 126 perces alkotás egyszerűen brutálisan véres, kétórányi fájdalom, szenvedés és kínzás. 

Jon Hiscock véleményével egyetért a film főszereplője, a Jézust alakító Jim Caviezel is, aki ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy mindez valóban így történt. A filmet nézve az emberek "elfordítják a szemüket, mert amit látnak, az a saját bűnük", amivel nem akarnak foglalkozni. Caviezel szerint a film rákényszeríti a nézőt, hogy ne úgy tekintsen magára, ahogyan látni szeretné magát, hanem úgy, ahogyan Isten szeretné látni őt. A Magyarországon is több mozifilmből (többek között a Monte Cristo grófjából és a Tiszta ügyből) ismert Caviezelre saját bevallása szerint is rendkívüli hatással volt a forgatás, melynek során legfőbb törekvése az volt, hogy az emberek ne őt lássák a képeken, hanem Jézust, és így hitre jussanak.

A film Jézus életének utolsó tizenkét óráját dolgozza fel. Máriát, Jézus anyját a román Maia Morgenstern, Mária Magdolnát pedig Monica Bellucci alakítja. Bár a cselekmény határozottan követi az újszövetségi tudósításokat, Gibson olyan jeleneteket is beiktat, melyekben tréfálkozó, vagy éppen veszekedő római katonákat, vagy a gyerekek által csúfolt, kergetett, majd magát felakasztó Júdást láthatjuk. A Passion eredetileg "R" megjelöléssel jön ki, ami Amerikában azt jelenti, hogy tizenhét év alattiak csak felnőtt kíséretében tekinthetik meg. Véres jelenetei és Jézus szenvedéseinek érzékletes megjelenítése miatt azonban már a bemutatás előtti vetítések révén felmerült, hogy át kellene sorolni az "NC" kategóriába, amely a tizenhét év alattiak számára teljes mértékben megtiltja a film megnézését. Az NC megjelöléssel egyébként általában az olyan filmeket illetik, amelyek egyértelm? szexuális jeleneteket tartalmaznak. Mel Gibson ezzel kapcsolatban elmondta: a legbrutálisabb jeleneteket már kivágták a filmből, de van még lehetőség további szerkesztésre. 

A veréseket, korbácsolást és keresztre feszítést legtöbbször közeli felvételen mutató képek közé gyakran vágtak lassított képsorokat, ami biztosítja, hogy a néző egyetlen részletet se mulasszon el Jézus szenvedéseiből. A keresztre feszítés huszonöt perces jelenete, melyben részeg római katonák igyekeznek beverni a szögeket, majd érzékletesen jeleníti meg Jézus meggyötört testét és szenvedését, természetesen nem jelenti a történet végét. A végső jelenet a feltámadás, amikor Jézus sírja elől elgördül a kő, és egy tiszta és egészséges test? Jézus sétál ki lassan a sírból, maga mögött hagyva a teste betakarására használt leplet.

A kínzást és verést ábrázoló képsorokat számos "flashback" jelenet szövi át, felidézve azt, amikor Jézus ácsként dolgozik, prédikál a tanítványoknak, vagy éppen az utolsó vacsorát fogyasztja. Minden egyes alkalommal azonban hirtelen ébredésként ránt vissza a jelenbe egy újabb véres képsor. 

Gibson filmje ellen az egyik legsúlyosabb vád az elmúlt hónapokban az antiszemitizmus volt. Jim Caviezel az amerikai "700 Club" keresztény magazinműsor vendégeként tagadta a vádakat: "Azok az emberek, akik az ítélkezési jelenetben Krisztus és Pilátus előtt állnak, nem ítélnek el jobban Krisztus haláláért egy egész fajt, mint
amennyire Mussolini tettei elítélik az egész olasz népet, vagy Sztálin rémséges tettei minden oroszt." Caviezel a film megnézését ajánlja mindazoknak, akik elhiszik az antiszemitizmussal kapcsolatos vádakat, mivel a Passion nem a felelősség kérdésével foglalkozik. "Mindannyian bűnösök vagyunk Krisztus halálában" – magyarázza álláspontját. 

James Dobson, az amerikai Focus on Family keresztény szervezet elnöke egyike volt azoknak, akik már az országos bemutató előtt láthatták a filmet. Dobson véleménye szerint a Passion "pontosan ábrázolja Krisztus halálát és feltámadását, és evangelizáló ereje van, amit a liberális médiaelit gyomra már nem tud bevenni". Ennek tulajdonítja, hogy a liberális kommentátorok "hónapok óta könyörtelenül üldözik az antiszemitizmussal kapcsolatos igazságtalan kritikáikkal és alaptalan vádjaikkal", annak ellenére, hogy a konzervatív katolikus Gibson többször is biztosította kritikusait: nem kívánja negatív színben feltüntetni a zsidókat.

Ilyen előzmények után Gibson arra az elhatározásra jutott, hogy aktívan kiáll az antiszemitizmus ellen. A közelmúltbeli dallasi vetítés után a szalag végén a következő felirat jelent meg: "A római megszállás alatt 250 ezer zsidót feszítettek keresztre, de csak egy támadt fel a halálból." A népszerű keresztény szerző és prédikátor, Michael Evans tanácsára megfogalmazott zárómondattal Gibson a vádakra kívánt válaszolni. "Megértettem, hogy a zsidóság vezetőinek még mindig rendkívüli aggodalmat okoznak a film által esetlegesen keltett antiszemita indulatok. Úgy véltem, itt az ideje megmutatni, hogy Mr. Gibson együttérez velük, és hozzájárul az antiszemitizmus elleni harchoz" – nyilatkozta Evans saját javaslatával kapcsolatban. 

Egy New York-i lapnak adott interjúban Mel Gibson mindenesetre kijelentette: legközelebbi munkája "valami könny? és mulatságos lesz, amiért senki nem lesz rá dühös". Az riporter kérdésére, hogy milyen főcímeket látna legszívesebben a bemutató utáni napon az újságokban, röviden annyit válaszolt: "A háborúnak vége!"

Olvasson tovább: