hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ma is botrány
Mel Gibson Krisztus-filmje premier előtt

2004. 02. 16.
Néhány hónappal ezelőtt még meglehetősen költséges bukásnak készült, ma – két héttel a bemutató előtt – az év első kasszasikerének jósolják. A Reuters hírügynökség jelentése szerint bibliai témájú film iránt még soha nem volt ekkora előzetes érdeklődés. Úgy tűnik, a Mel Gibson Jézus-filmje körüli viták és gyanakvások nem ártottak, sőt jó reklámnak bizonyultak, hiszen az amerikai filmszínházak már a kora hajnali nyitásra készülnek, és a filmet támogató evangéliumi keresztények egész mozikat béreltek ki előre.  A Rettenthetetlen bátorsága és a Hazafi kitartása eredményre vezetett – hogy a sikert meghozta-e, az néhány héten belül kiderül.



Jim Caviezel a film főszerepében. "A római megszállás alatt kétszázötvenezer zsidót feszítettek keresztre, de csak egy támadt fel a halálból" 

Alighanem mégis jó üzlet lesz Mel Gibson számára a The Passion of Christ (Krisztus szenvedése) cím? film, amelynek teljes forgatási költségét – közel ötmilliárd forintnyi összeget – saját zsebéből fizette. A film körül hónapokig folyó vita, melynek során nevezték antiszemitának, sértőnek, de a legenyhébb esetben is ellentmondásosnak, kiváló reklámot jelentett a Jézus szenvedéstörténetét és feltámadását feldolgozó alkotásnak. Hogy valójában milyen is lett, azt egyelőre csak néhány kiváltságos újságíró és VIP néző beszámolóiból lehet tudni. Véres és erőszakkal teli – mint Jézus keresztre feszítése maga, ebben aligha haladhatja meg a valóságot –, ugyanakkor látványos és megrendítő. 

Nemsokára azonban az amerikai közönség maga alkothat véleményt, hiszen február 25-én kezdik a vetítést, majd egy hónappal később, március 26-án a brit mozikba is megérkezik Gibson új filmje. Nagy utat tett meg a Passion, annyi biztos, hiszen néhány hónappal ezelőtt még kérdéses volt, akad-e egyáltalán forgalmazója. Először is, nem volt biztos, hogy bárki fel szeretne vállalni egy olyan mozit, amelyet már előre azzal vádolnak, hogy elfogult, antiszemita, és producere egyéni, konzervatív katolikus látásmódját képviseli. Másodszor, senki nem volt biztos benne, hogy sokan élveznének egy olyan filmet, melynek szereplői ugyan két nyelven kommunikálnak, de mind a kettő holt nyelv. Merthogy Gibson eredeti tervei szerint a történelmi személyek saját nyelvükön, arámul és latinul szólaltak volna meg, amihez véleménye szerint még feliratozásra sem volt szükség, hiszen a képek magukért beszélnek. Ebben azért utóbb egy kicsit engedett, a film végül angol feliratozással jön ki. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!