Kereső toggle

A legsötétebb nap

Drámai változás az észak-ír abortuszügyben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A hét elején Nyugat-Európa egyik legliberálisabb abortusztörvényének elfogadása mellett az azonosneműek házasságának legalizálására is sor került Észak-Írországban. A több, mint két éve belpolitikai válságban szenvedő országra az angol parlament demokráciához méltatlan módon fogadta el az ominózus törvénymódosítást. Nincs azonban minden veszve Paul Coulter, evangéliumi keresztény pásztor szerint, aki több ezer főt mozgósított annak érdekében, hogy protestáljanak: ez nem az ő nevükben történt.

Alig telt el másfél év azóta, hogy az amúgy tradicionálisan keresztény Írországban népszavazáson döntöttek az abortusz legalizálása mellett. A történelmi kereszténység bukása ez? Elvesztették volna a társadalomra gyakorolt hatásukat?

– Úgy gondolom, hogy egy posztkeresztény kultúra kialakulásának vagyunk a szemtanúi mind Írországban, mind más európai országokban. Bizonyos értelemben még mindig nagy hatással vannak ránk a kereszténységből származó kulturális értékek. A méltányosság, igazságosság és a társadalmi kényszerektől való szabadság vágya a kereszténység előtt nem volt egyértelműen jelen. Most az a probléma, hogy ezekről az amúgy jogos emberi igényekről próbálják meg levágni a keresztény gyökeret. A posztmodern kultúránkban az individualizmus olyan extrém szintre lett emelve, hogy semmi más nem számít. Ebbe tartozik a nők abortuszhoz való „joga”. Ez nem jelenti magának a kereszténységnek a vereségét, a névleges kereszténység ugyan eltűnőben van, az igazi egyház viszont utat tör magának, hogy világosan beszéljen, és demonstrálja a hiteles kereszténységet.

 

Az észak-ír társadalom hogyan viszonyul a kérdéshez? A szomszédban népszavazáson döntöttek.

 – A mostani döntés hátterében nem az észak-írek gondolkozásmódjának a megváltozása áll. A közelmúlt felmérései azt mutatják, hogy a többség nem értett egyet ezzel a törvényváltoztatással. Tény, hogy az abortusz támogatottsága egyre növekszik, de sokan mélyen hisznek a konzervatív értékekben, ami a keresztény hitükből fakad. Nem lehet tudni, hogy egy népszavazás milyen eredménnyel zárult volna. A jelen helyzet az, hogy az emberi jogok kérdésköre miatt néhány párt megváltoztatta az álláspontját, bár a módosítás mellett nem érvelt egyik sem közülük. Ők általában a nemi erőszak, a vérfertőzés vagy a magzat rossz életesélyei miatti abortuszt támogatták. A konkrét megakadályozás érdekében azonban egyikük sem tett. Nem tudom, hogy ez a személyes nézeteik miatt van-e, vagy mert a későbbi szigorításban reménykednek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: