Kereső toggle

Lesz-e magyar Texas?

Olajra léptek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt hetekben fokozott figyelem irányult a Baranya és Somogy megye határán fekvő, kissé félreeső tájra. a megnövekedett érdeklődés oka pedig nem más, mint a nemrég talált nagyobb mennyiségű kőolaj. Ha az iménti ásványkincs felfedezéséről hallunk, sokunkban azonnal dubaji felhőkarcolók vagy Texasi olajmágnások jelennek meg képzettársításként. Utánajártunk, hogy vajon a felfedezés következtében várható-e Baranya magyar Texasszá avanzsálása.

 

Szemet gyönyörködtető tájon áthaladva közelíthető meg Kétújfalu, ami a Dél-Zselic és az Ormánság határán helyezkedik el. A Szigetvártól délnyugatra, körülbelül 10 kilométerre fekvő község szélén épül az a HHE-K-3 nevű gyűjtőállomás, ahova a környékbeli, főleg Gyöngyösmelléken és Istvándiban található kutakból fogják – a még szintén kiépítésre váró vezetékek segítségével – a felhozott kőolajat szállítani.

Nagy felfedezés teljes csendben

 

A felfedezést és a következtében kialakult fejlesztéseket nem verték nagy dobra. Ennek egyik fő oka, hogy a koncessziós jogot birtokló Magyar Horizont Energia Kft. (angol nevén Hungarian Horizon Energy Ltd., a továbbiakban HHE), illetve a felette bábáskodó amerikai Aspect Energy nem tőzsdei cégek, így nem volt szükségük a hírverésre a részvények árának feltornázása végett. A témában megkérdezett szakember, Holoda Attila, az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója a szóban forgó vállalatok kapcsán elmondta: annak ellenére, hogy a sajtó számára eddig ismeretlenek voltak, a Magyar Horizont Energia Kft. valójában az egyik első nemzetközi szereplője a magyar modern szénhidrogén-bányászatnak. Még 1998-ban alapította saját tőkéből Ernyey Ibolya, a Dunántúlról elszármazott magyar–amerikai üzletasszony, aki az elmúlt 20 évben egyik legjelentősebb és legaktívabb résztvevője volt a hazai kőolaj- és földgáziparnak, egy ideig még a Magyar Bányászati Szövetség szénhidrogén-tagozatát is ő vezette. A vállalat mai tulajdonosa, az Aspect Energy később, 2004-2005 környékén kapcsolódott be az üzletbe – mára már egyedüli birtokosa a cégnek. Az elmúlt több mint 20 év során leginkább a tiszántúli területen voltak jelentős földgáztalálataik, Dévabánya, Túrkeve, Hajdúnánás és Endrőd térségében. Sikeres kitermeléseiket követően komoly kutatási technikát és pénzügyi forrásokat fektettek be a Dunántúlon is – több-kevesebb hasznosítható találattal írták be a nevüket a hazai kőolaj- és földgázkutatás, illetve kitermelés történetébe. A dél-zselici, egyesek szerint Balaton méretű „olajtóval” azonban szintet léptek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: