Kereső toggle

Invázió Európában

Szúnyogok trópusi vírusokkal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Európában, így Magyarországon is egyre komolyabb közegészségügyi kockázattal kell számolni a trópusi betegségeket terjesztő szúnyogfajok megjelenésével. Ezért is kap egyre nagyobb hangsúlyt az irtás, amelyre lenne hatékonyabb megoldás is, mint a  permetezés.   

 

Andreát egy kerti partin marták össze szúnyogok, majd az otthonában is több csípés érte. Másnap reggel arra ébredt, hogy bedagadtak lábai és kezei, a csípések helye pedig nemcsak bevörösödött, de váladékozott is. Állapota egyre romlott, ezért édesapja azonnal kórházba vitte, ahol sikerrel kezelték a tüneteit. Az egyik alföldi városban történt eset egyáltalán nem egyedi, több hasonlóról is lehetett hallani az elmúlt hetekben itthon és külföldön egyaránt.

Szakértők szerint ezeket a tüneteket nem trópusi betegségek okozzák, annál is inkább, mert a Magyarországon tömegesen jelen lévő gyötrő és oldalfoltos szúnyogok nem terjesztenek ilyen kórokozókat. Ezzel együtt – mondja Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának  virológusa – „a szúnyoghelyzet nagyon extrém”, a vérszívók száma – amiben az időjárás függvényében évente van ingadozás – talán még soha nem látott maximumot ért el. Ennek oka alapvetően a klímaváltozás, ami alatt nem önmagában a felmelegedést kell érteni, inkább a szokatlan és kiszámíthatatlan időjárást: az enyhe telet követő száraz időszak után rekordmennyiségű csapadék zúdult az országra, sokszor villámárvizeket okozva, továbbá két árhullám is levonult a Dunán. Ezeknek köszönhetően a szúnyogbölcsőkben akár tíz évet is túlélő peték víz alá kerülve kikeltek, illetve több hullámban kikelnek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: