hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Börtönben maradnak a „székely terroristák”
Példát statuálnak

2019. 05. 27.
Romániában nem sok olyan ügy van, amelyben az igazságszolgáltatás és a politika között egyetértés van, ám ha a magyar kisebbséghez tartozó vádlott áll a bíróság elé, akkor többnyire összezár a két hatalmi ág. Legalábbis az érintettek szerint így értelmezhető a hírhedt „székely terroristák”, Beke István és Szőcs Zoltán ügye is.

Beke Istvánt 2015. november 30-án, a román nemzeti ünnep előtt egy nappal tartóztatta le a Román Terrorizmus Ellenes Ügyészség (DIICOT) Kézdivásárhelyen. A vád az volt ellene, hogy robbantani készült a másnapi katonai parádén, a gyulafehérvári népgyűlésre emlékező román felvonuláson. A bukaresti táblabíróság helyt adott az ügyészség kérésének, és 30 napra elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását. Szőcs Zol­tánt egy hónap múlva, külföldi munkavállalásából történő hazatérésekor tartóztatta le a román ügyészség ugyan­ezzel a váddal. A DIICOT még aznap közleményt adott ki, miszerint Beke Istvánt az alkotmányos rend elleni cselekedetek szándékának és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének gyanújával vették őrizetbe. A közlemény szerint a ház­­ku­ta­tás során Beke otthonában lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és ja­­vaikat veszélyeztessék. Ezzel indult el az az ügy, ami az erdélyi magyarok szerint az egykori koncepciós perekre emlékeztet, és amelyben két székely fiatalemberből terroristát alkottak a román bíróságok és ügyészségek. Az ügyészség munkáját a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítette, amely hosszabb ideig figyelte Beke István vádlottat, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet romániai csoportjának aktivistáját. Az ügyészség szerint a szélsőségesen nacionalista mozgalom célja a Nagy-Magyarország visszaállítása revizionista-szeparatista eszközökkel, és ennek érdekében akarták a vádlottak elkövetni terrorcselekményüket. A felsorakoztatott bizonyítékok listáján fegyvereknek és pirotechnikai eszközöknek kellene szerepelniük, de laptopot, merevlemezt, magyar zászlót, hatvannégy vármegyés pólókat és tortára való szilveszteri petárdákat foglaltak le – emlékszik vissza Beke Csilla, akivel a férje kálváriájáról beszélgettünk. „A letartóztatást követően hamar kiderült, hogy pontosan megkomponált, a médiát élő közvetítésekkel sokkoló akcióról van szó, amelynek célja a férjem és a családunk megfélemlítése volt. Látványos módon szállították el a városból Bukarestbe, ahol televíziós stábok előtt vitték az ügyészségi meghallgatásra. A forgatókönyvbe valahol hiba csúszott, mert a közel egy évig tartó előzetes letartóztatásokkal, házi őrizetekkel sem tudták elérni, hogy az elsőfokú bíróság egyetértsen az ügyészség beterjesztett vádjaival” – mondja az asszony.

Az elsőfokú ítélet végül két éve született meg, amelyben a bukaresti táblabíróság Szőcs Zoltán és Beke István ügyében tíz hónap és nyolc nap, illetve tizenegy hónap és hat nap letöltendő büntetést szabott ki. A bíróság a terrorizmus vádját nem tartotta elfogadhatónak, a vádlottakat pusztán pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélte el, éppen csak annyi ideig, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították. Az ítélet ellen akkor mind az ügyészség, mind a vádlottak fellebbeztek. Beke és Szőcs szabadlábra kerültek, a szabadságot azonban csak egy évig élvezhették. 2018 július 4-én a bukaresti legfelsőbb bíróság drámai ítéletet hozott a két terrorizmussal vádolt férfival szemben, öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte őket egy, a kommunizmusban megszokott módszerrel: a legutolsó tárgyaláson módosították a vád besorolását. E szerint Bekét és Szőcsöt nem a közösség elleni merényletre irányuló kísérlet, hanem terrorista cselekedet elkövetése miatt ítélte el a bíróság.

„Nem csodálkozom, de mégis felkészületlenül ért bennünket az ítélet. Ebben az országban bármi megtör­ténhet, megmutatta a hatalom, hogy azt tesz, amit akar” – nyilatkozta akkor Beke István. Felesége, Beke Csilla szerint férjét és Szőcs Zoltánt azért hurcol­ják meg, mert kiállt a nemzetéért, a kö­zösségért, az erdélyi magyarságért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!