Kereső toggle

Támadnak a rémálom baktériumok

Az egészségügy egyik legégetőbb kihívása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Világszerte negyedóránként mintegy 20 ember veszíti életét olyan baktériumok miatt, amelyek ellenállóvá váltak a ma ismert gyógyszerek többségével vagy akár mindegyikével szemben. Ez a szám az előrejelzések szerint meredeken emelkedni fog.

A Nevada állambeli Reno kórházának orvosai hiába küzdöttek minden eszközzel 70 éves hölgy páciensükért, a beteg uralhatatlan fertőzés következtében elhunyt. A bűnöst az óceánon túl csak „rémálom baktériumként” emlegetik. Még rémisztőbbé teszi az esetet, hogy a Klebsiella pneumoniae névre hallgató kórokozó az USA-ban elérhető összes, egészen pontosan 26 antibiotikumtípusra rezisztens volt, és a mai napig szedi áldozatait.

Ez a mikroorganizmus annak a baktériumcsaládnak a tagja, amely az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC – Center for Disease Control and Prevention) szerint az öt legsürgetőbb megoldást igénylő egészségügyi fenyegetés között szerepel. Az ide tartozó baktérium- és gombafajok multirezisztens kórokozók, azaz a legtöbb rendelkezésünkre álló antibiotikummal szemben ellenállók. A bevezetőben említett eset azonban ezek közül is kitűnik: azt, amikor az adott kórokozóra egyetlen elérhető gyógyszer sem hat, pánrezisztenciának nevezzük. Dr. Péterfi Zoltán, a PTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika Infektológia Tanszékének vezető docense a Heteknek elmondta, Magyarországon is előfordulnak a jelenleg forgalomban lévő antibiotikumokra nagyfokú vagy akár teljes rezisztenciát mutató baktériumok. Jelenleg ezek ellen az orvostudomány sokszor tehetetlen. A helyzet oly mértékben aggasztó, hogy a CDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) is azonnali beavatkozást és radikális változtatásokat követel.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: