hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olyan, mint egy diktatúra
Még egyszer a norvég gyermekvédelemről

2019. 12. 05.
Jan-Aage Torp egy oslói karizmatikus gyülekezet pásztora, aki egyben a norvég politikában is szerepet vállal, ugyanis a Christian Coalition for Norway elnöke. Beszélgetésünk során első kézből ad betekintést a norvég gyermekvédelmi rendszerbe, amelyről egy korábbi lapszámunkban írtunk (Embertelen gyermekvédelem, Hetek, 2019. november 8.).

Az utóbbi években rendszeresen érkeznek megdöbbentő hírek Norvégiából, az ottani gyermekvédelem tevékenységével kapcsolatban. Gyerekeket, sőt csecsemőket szakítanak el a szüleiktől, akár „bemondásra”, vagy teljesen szubjektív indokok alapján, az érintett családok pedig elkeseredett harcot kénytelenek vívni azért, hogy visszakapják őket. Mi az ideológiai, politikai háttere ennek a riasztó gyakorlatnak?       

– Ennek a gyökerei Karl Marxig és Friedrich Engelsig nyúlnak vissza. Marx azt képviselte, hogy a tradicionális családot fel kell számolni, mivel az fenyegetést jelent az emberiségre. Ezek az eszmék a 19. század óta rendszeresen felbukkannak a norvég feminista és keresztényellenes mozgalmak érvrendszerében, amelyben jelentős hangsúlyt kap úgymond a gyerekek védelme.

Ami a jelenlegi jogszabályi, politikai hátteret illeti, 1992-ben a norvég parlament elfogadott egy törvényt a gyermekvédelmi szervezetről, az úgynevezett Barnevernetről. Az alapvető cél az volt, hogy segítséget lehessen nyújtani azoknak a gyerekeknek, akiknek rosszak az otthoni körülményeik és szükségük van védelemre. Kezdetben a törvényalkotók úgy kalkuláltak, hogy a norvég gyermekek egy százalékának lesz majd szüksége segítségre a családon belüli alkoholizmus, drogfüggőség, súlyos elhanyagolás, erőszak és hasonlók miatt. Habár a törvény önmagában egész jó, a kormányok, különösen a baloldaliak elkezdték ezt eszközként használni arra, hogy jól működő családokból is kiemeljenek gyerekeket, akiket ráadásul az utóbbi években többnyire nem rokonoknál helyeznek el, hanem úgynevezett professzionális gyermekgondozóknál.  A szocialisták ezzel egyértelműen nekimentek annak az alapelvnek, hogy a gyermek számára az a legjobb, ha a szüleivel él együtt. Szerintük a szülői feladatokat bárki el tudja látni, akit jó nevelőnek tartanak, legyen az pszichológus, gyerme­kekkel foglalkozó szociális munkás vagy egy hivatalos nevelőszülő. Amikor 2013-ban konzervatív kormány került hatalomra Norvégiában, azt gondoltam, javulni fog a helyzet, ám ez sajnos nem történt meg, ma is ugyanazt a gyakorlatot folytatja a Barnevernet. A tevékenységük az 5 millió lakosú Norvégiában a gyerekek 13-15 százalékát érintette. Naponta öt gyermeket emelnek ki a családjukból. Ez nagyon távol van a kezdetben prognosztizált egy százaléktól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!