Kereső toggle

Embertelen gyermekvédelem

Tovább pusztít a norvég Barnevernet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szoptatás másfél éves korban, indiai hagyományoknak megfelelően kézzel való evés vagy éppen keresztény nevelés – a norvég gyermekvédelmi hatóság (Barnevernet) ilyen és hasonló indokkal több tízezer gyereket emelt ki eddig családokból.

„Vissza akarom kapni anyukámat, apukámat. Vissza akarom kapni a családomat” – mondta elkeseredve egy videoüzenetben a 11 éves Brigita, akit 9 és 7 éves testvéreivel együtt emeltek ki egy Oslóban élő családból. A szülők, az amerikai állampolgárságú Natalya, illetve a litván állampolgárságú Zigintas nemrég költöztek Amerikából Norvégiába, de álmukban sem gondolták, hogy a gyönyörű országban egy évben mindössze háromszor láthatják majd gyermekeiket.

A Barnevernet azt követően emelte ki az egyébként amerikai állampolgárságú gyerekeket, hogy Brigita – miután otthon büntetésként elvették tőle a telefonját – az iskolában azt mondta, hogy bántalmazták a szülei. A lány később hiába mondta, hogy hazudott, a hatóságot ez már nem érdekelte.

Az amerikai–litván család esete messze nem egyedülálló: van, ahonnan azért vittek el gyermeket, mert otthon taníttatták a szülei és nem az iskolában (ahol halálos fenyegetéseket kapott), egy másik esetben pedig egy anyától azért választották el a féléves fiát, mert az nem érte el a korához képest átlagos testsúlyt – a gyermek évek óta nevelőotthonban van, a nevét pedig már legalább kétszer megváltoztatták.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: