Kereső toggle

A Wall Street és a #metoo

Konzervatív fordulat az üzleti életben is

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Érdekesen hathat az üzleti életre a #metoo mozgalom. Vállalatvezetők körében egyre gyakoribb a szexuális zaklatás vádja elleni túlbiztosítás: nem ebédelnek együtt női kollégákkal, nem folytatnak velük négyszemközti megbeszéléseket – vagy egyszerűen nem veszik fel őket a céghez. Ezzel persze a diszkrimináció vádját kockáztatják.

Egyértelmű konzervatív elmozdulás figyelhető meg a férfi cégvezetők és vezető beosztású szakemberek körében, amit a legtöbben a #metoo mozgalom, és a Brett Kavanaugh legfelsőbb bírósági bíró beiktatásakor kirobbant szexuális molesztálási botrányok számlájára írnak. Az Egyesült Államok alelnökéről „Pence-hatás” névre elkeresztelt jelenség elsősorban a magas beosztású férfi vezetők körében figyelhető meg a legerősebben, amit a Morgan Stanley egyik korábbi ügyvezetője, David Bahnsen úgy fogalmazott meg, hogy „olyan érzése van az embernek, mintha mindig tojáshéjon járna”.

Mike Pence még 2017-ben azt nyilatkozta, hogy nem megy el kettesben vacsorázni a feleségén kívül egyetlen nővel sem, ami akkor komoly kritikákat váltott ki, viszont most a vagyonos cégvezetők egyre inkább hajlamosak követni a példát, kiegészítve azt olyan további – önként vállalt – szabályokkal, mint például a szigorúan külön emeletekre foglalt hotelszoba vagy a négyszemközti megbeszélések elkerülése. A „keményvonalasabbak” akár odáig is elmennek, hogy nem ülnek a női kollégák mellé a repülőgépen.

A Bloomberg riportja szerint némelyek azt is állítják, hogy egy nő alkalmazása a cégnél önmagában bizonyos fokú kockázatot jelent, ugyanis nem lehet tudni, hogy mikor vesz személyeskedésnek egy ártatlannak szánt megjegyzést, amiből akár komoly munkahelyi zaklatási ügyek is kialakulhatnak.

A másik oldal viszont azért aggódik, mert az egyre növekvő „óvatosság” azzal is együtt járhat, hogy a nőket bizonyos esetekben diszkriminálhatják, ami viszont amellett, hogy több területen egyértelműen megakadályozza a nők karrierépítési lehetőségeit, jogi ügyeket is kreálhat, amennyiben sikerül bizonyítani, hogy egy állásra a jelentkező hölgyet a neme miatt sorolták hátrább, mint a többieket.

Pence beiktatásakor folyamatosan téma volt, hogy 12 éves kongresszusi képviselői pályafutása során egyetlen egyszer sem vett részt olyan rendezvényen a felesége nélkül, ahol alkoholt szolgáltak fel; ha késő estig kellett dolgoznia, a vele az irodában maradó asszisztensek egytől egyig férfiak voltak; és sosem ment el kettesben vacsorázni más nővel, csak a feleségével. Akkoriban a liberális média azzal gúnyolta, hogy mi lesz majd akkor, ha Theresa May brit miniszterelnökkel vagy Angela Merkel német kancellárral kell majd „kettesben” találkoznia. Pence ennek ellenére továbbra is kerül minden olyan helyzetet, amely bármilyen módon kompromittáló lehet a számára, és kinyilvánítja, hogy mindez az evangéliumi keresztény értékrendjéből következik, ami nem egyenértékű a sovinizmussal.

A Brett Kavanaugh legfelsőbb bírósági bíró beiktatása körüli szexuális zaklatási botrányok csak tovább erősítették a kialakult kényelmetlen szituációt, sőt, egyértelműen megmutatták, hogy a molesztálási ügyek nehezen bizonyítható mivolta miatt remekül felhasználhatóak arra, hogy valakinek a jó hírét bemocskolják, még úgy is, ha teljesen egyértelmű, hogy a vádaknak nincs alapjuk. Nem csoda tehát, hogy a férfiak egyre jobban igyekeznek védeni magukat az ilyen kiszolgáltatott helyzettől, amibe Kavanaugh bíró is került.

A Bloomberg 30 vezető beosztású férfival készített interjúkat, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy azok, akiknek van veszítenivalójuk, szinte minden iparágban ugyanúgy igyekeznek megvédeni magukat és családjukat is. Sőt, az is következik ebből, hogy azok a területek, amelyekben eddig is a férfiak domináltak, például a Wall Street, igazi férfiklubokká alakulnak át, ugyanis egyszerűbb teljesen kiiktatni a probléma lehetőségét, mint nyíltan beszélni a kérdésről. Ha eddig nehéz volt a nőknek bekerülni a felsőbb körökbe, ezentúl szinte lehetetlen lesz, ha nem sikerül a problémát nyíltan átbeszélni a két oldalnak.

Stephen Zweig, a FordHarrison munkajogásza szerint viszont mindegy, hogy melyik irányból közelítik meg a kérdést, a férfiak nem jöhetnek ki jól a kérdésből: „ha a férfiak vonakodnak együtt utazni vagy együtt dolgozni egy nővel, vagy nem mentorálják a női beosztottaikat pusztán a félelem miatt, hogy szexuális zaklatási vádak érhetik őket, akkor lehet, hogy azt talán el tudják kerülni, de egy az egyben kiteszik magukat a nemi alapú diszkrimináció vádjának.”

Ennek ellenére a konzervatív irányú elmozdulás egyértelműen érezhető. A megkérdezett vezető beosztású férfiak, akik hedge fundokat, ügyvédi irodákat, bankokat, befektetési társaságokat vezetnek, nyíltan nem beszélnek ezekről a problémákról. A legtöbben a Bloombergnek sem engedélyezték, hogy nyilvánosságra hozza a nevüket, de anonim módon egyértelműen Pence viselkedését tekintik követendőnek – kényelmetlenül érzik magukat, ha fiatal és csinos hölgy kollégákkal kell egyedül maradniuk. Ha mégis erre kényszerülnek, akkor sem választanak olyan helyiséget, amelynek nincs ablaka, és tartják a távolságot a liftben is. Zweig az interjúban elmondta, hogy „néhány férfi kifejezte nekem aggodalmát, hogy hamisan megvádolhatják. Ezek a férfiak a legjobban attól félnek, amit nem tudnak kontroll alatt tartani.”

Más megközelítés is van, amely szerint nem szükséges az ennyire drasztikus távolságtartás a nőkkel szemben, elegendő, ha a férfi vezető egyszerűen jó kapcsolatot ápol a beosztottakkal. Ebben az esetben ugyanis nem ad okot arra, hogy egy nő úgy érezze, nincs más fegyver a kezében az érdekei érvényesítésére, mint a szexuális zaklatás hamis vádja. (Más kérdés, hogy egy vezető nem lehet mindig minden alkalmazottja szemében „jó fej”.)

Annyi bizonyos, hogy a #metoo-ra adott ellenreakcióval a nők csak veszíthetnek. Lisa Kaufman, a LaSalle Securities ügyvezetője szerint „nincs elég vezető beosztású nő ahhoz, hogy ők egyedül ki tudják nevelni a következő generációt. Az előrejutáshoz általában az kell, hogy valaki a vezetők közül figyelje a munkádat, lehetőségeket adjon, és hajlandó legyen képviselni az érdekeidet a cégen belül. Nehezen tud ilyen kapcsolat kialakulni akkor, ha a vezető vonakodik attól, hogy időt töltsön egy alacsonyabb beosztású kollégával.”

Vagyis egyértelmű, hogy a rengeteg homályos vádaskodás, ami mind a #metoo mozgalomban, mind Brett Kavanaugh ügyében megfigyelhető volt, sokkal nagyobb kárt okozott, és fog még okozni a nőknek, mint amennyit használt.

Olvasson tovább: