Kereső toggle

Nem akarnak eltűnni

Hazahívja fiataljait a 350 lelkes Ófalu

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ófalu festői szépségű sváb falucska a Mecsek oldalán, amely számos más községhez hasonlóan az elnéptelenedés ellen küzd, s ezért letelepedési támogatást nyújt az odaköltöző vagy ott maradó családoknak. Meglátogattuk őket, ám a közel 200 kilométeres út után a polgármesteri hivatalban nem túl nagy lelkesedéssel fogadtak.

 

Mint kiderült, talán két hete, hogy valaki kiszúrhatta az ófalui önkormányzat letelepedési támogatásról szóló rendeletét, amit aztán a média felkapott, és azóta nincs nyugtuk, dőlnek hozzájuk az ország minden részéről a telefonok. Köztük számtalan hívás jön olyanoktól is, akik lakhatási és szociális gondjaik megoldását látnák a lehetőségben, úgy értelmezve a Facebookon futótűzként terjedő hallomásokat, hogy ingyen házat, plusz kétmillió forintos támogatást lehet kapni Ófalun.

Ebből annyi igaz, hogy az időközben híressé vált falu önkormányzata tavaly óta 2 millió forinttal támogatja az Ófalun történő házvásárlást, vagy pedig közművesített telket és 200 ezer forint építkezési támogatást nyújt az odatelepülőknek. „Ezzel elsősorban a helyi fiatalokat akartuk itthon tartani, illetve hazahívni, mert az elmúlt években nagyon nagy mértékű volt az elköltözés mind külföldre, mind a környező városokba, s a külföldön élők nagy része reményeink szerint hazatér” – hangsúlyozza Bechli Erzsébet polgármester.

A falu két letelepedési programot indított eddig, a tíz évvel ezelőtti kezdeményezés sikerén felbuzdulva tavaly is meghirdettek egyet. Azt eléggé sajnálják, hogy a vidéki fiatalok hazatelepülését, illetve otthontartását célzó „Esély otthon” EFOP-program a

3 ezer fő feletti településeknek van meghirdetve, mert így a magyarországi falvak jelentős része kiesett a körből – márpedig leginkább őket fenyegeti az elnéptelenedés. Az ófalui önkormányzat saját erőből csak évi 3-4 család letelepedését tudja támogatni, és az idei keretük már el is fogyott.

Igaz, a támogatás hiánya nem különösebben befolyásolja a külföldi, jellemzően németországi érdeklődőket, akik sokan mellényzsebből is kifizetnék az ófalui házakért a 6 és 22 millió forint közötti vételárakat. Ófalu ugyanis egy tipikus Baranya megyei sváb település, nem messze Bonyhádtól: a lakosság több mint 90 százaléka német nemzetiségűnek vallja magát és két nyelvet beszél. Olyan a falu, hogy a járdáról enni lehetne, rendkívül takaros, látványos portákat és kerteket látunk kivétel nélkül mindenütt.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: