hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Migrációs útvonalak a fekete kontinensen
Afrikából jönnek

2018. 10. 25.
Az elmúlt időszakban egyre inkább meghatározta a közgondolkodást a migráció, amelyet sokan igyekeznek úgy beállítani, mintha az csak a 21. század „vívmánya” lenne. Ez azonban nem teljesen igaz, hisz az emberiség létét a történelem során nagyban befolyásolták a migrációs mozgások, népvándorlások.

A Hetek két héttel ezelőtti számában bemutattam a Földközi-tengeren áthaladó migráns útvonalakat (Megvédhetőek-e Európa tengeri határai? – Hetek 2018. szeptember 14.), most pedig az afrikai kontinensről az Európai Unió országaiba igyekvő migránsok által használt útvonalakat ismertetem. Ez már csak azért is fontos, mivel a fekete kontinens lakosságának száma – ellentétben az európai országokéval – jelentős mértékben növekszik, és az afrikai országok képtelenek ezt a tömeget megtartani, megfelelő életszínvonalat biztosítani számukra. Az pedig csak idő kérdése, hogy a jelenleg még Észak-Afrikában várakozó több millió ember mikor indul meg az európai földrész országai felé.

A migráció mint üzlet

Az első útvonal, a nyugat-afrikai és közép-afrikai, amely voltaképpen két párhuzamos és több kisebb útvonalból álló rendszer, amit a nyugat-afrikai (Mali, Elefántcsontpart, Ghána, Togo, Benin, Burkina Faso, Szenegál, Gambia  stb.), valamint a közép-afrikai államokból (Niger, Nigéria, Kamerun és Csád) érkezők használnak. Az útvonal Nyugat-Afrikából Közép-Afrikán keresztül Líbia felé halad. Ezt az útvonalat évszázadok óta használják nemcsak a kereskedők, hanem kisebb-nagyobb népcsoportok is, akik körülményeik változása miatt kényszerültek útra kelni. Amikor a gyarmatosító hatalmak létrehozták a mai afrikai országokat, a migrációs mozgások jelentős mértékben csökkentek, de azokat teljesen megállítani sohasem sikerült. Az elmúlt évtizedekben ezek a mozgások ismét felerősödtek, de főként csak egy irányba, az észak-afrikai, illetve az európai országok irányába. A nyugat-afrikai migránsok első gyűjtőhelye Ouagadougou városa Burkina Fasoban, ahonnan Gao (Mali), Agadez (Niger), Dirkou (Niger), Madama (Niger), Tumo (Niger) érintésével érkeznek meg a líbiai Al Wigh városba, majd onnan jutnak el Tripoliba, illetve más líbiai kikötőkbe. Gaoból egy másik útvonalon, Kidal (Mali), Tessalit (Mali), Borj Mokhtar (Algéria), majd Agadez (Mali), Arlit (Mali), Assamaka (Mali), Tinzaouaten (Algéria) Guezzam (Algéria) és Tamanrasset (Algéria) érintésével is érkeznek migránsok Líbiába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!