Kereső toggle

Retró balatoni élmény ajándékba

Hátrányos helyzetű gyermekeket segít a HISZ

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) nyári gyerektábora új helyre költözött: idén a nehéz sorsú családok gyermekeit a Balaton partján, Aligán, az egykori pártüdülőben várták. A szolgálat vezetőjét, Kovács Sándort csak sok hívás után tudom elérni: éppen vásárol vagy ebédeltet, vagy fagylaltozni vitte a táborozókat.

Sokadik éve már, hogy folyamatosan táboroztat hátrányos helyzetű gyermekeket a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata a Balaton közelében. Számtalan tábor van, ahová el lehet küldeni a gyerekeket nyárra, miért érzik úgy, hogy szükség van egy önálló HISZ-es táborra?

– Hagyományosan elkötelezettek vagyunk afelé, hogy azok a gyerekek is eljussanak a nyári táborokba, akiknek a szülei nem engedhetik meg maguknak ennek költségeit. Immáron nyolc éve nyújtunk segítséget ezen a téren, jelenleg évente 300 gyerek táboroztatásához járulunk hozzá készpénztámogatás vagy üdültetés formájában. A Balaton-parton hat-hét nyári turnusban szervezünk táborokat. A táboroztatott gyerekek között számtalan olyan van, aki soha nem volt még nyaralni, sőt az iskolai szervezéseken kívül nem járt még más településeken sem. A Balatont és környékét pedig csak a földrajzórákról ismerik. Közülük szinte mindegyik „három H-s”, azaz halmozottan hátrányos helyzetű, így a táboroztatás költségeit, sőt még a zsebpénzüket is a szolgálat állja. 

Állami támogatásból sikerül megvalósítani ezeket a táborokat?

– Ha az 1 százalékos felajánlást annak nevezhetjük – bár tudjuk, hogy ez a magánszemélyek adóforintjaiból áll össze –, akkor igen, van benne az is. A döntő része a Hit Gyülekezetétől érkező támogatás, és nagyon sok jó szándékú magánszemély is részt vesz a program költségeinek finanszírozásában. A táborban dolgozó vagy segítő emberek mindegyike saját szabadidejében, a családja segítségével szervezi a táborokat, kizárólag önkéntes alapon. Szinte úgy vesznek részt ebben, és úgy szervezik a programokat, mintha a saját gyerekeikről lenne szó.

A Balaton szerepe központi a táborokban. Milyen programokat szerveznek a gyerekeknek?

– Amikor felmerült a tábor ötlete, már akkor elhatároztuk, hogy bizonyos értelemben retró balatoni táborokat szervezünk, vagyis a középpontban a gyerekek és az élmények fognak állni. Bár digitális korszakban élünk, mi igyekszünk ebből a mesterséges valóságból kirántani a táborozókat. Reggel, este fürdés a Balatonban, hajókirándulások, állatkerti séták, siófoki fagylaltozás, és ami óriási újdonság sok gyereknek, étterembe is elmegyünk. Igyekszünk minden olyan élményt megadni az egy hét alatt, amit a gyerekek a családjukban nem kapnak meg. Az évek alatt országossá nőtt a táboroztatásunk, Salgótarjántól Pécsig, Nyíregyházától Győrig, az egész országból érkeznek a fiatalok a HISZ helyi szervezeteinek jóvoltából. De nemcsak az országból, hanem a Vajdaságból és Székelyföldről is jönnek ide táborozók.

A helyi szervezeteknek kulcsszerepük van abban, hogy a látókörükben lévő rászoruló családok gyermekei élhessenek ezzel a lehetőséggel, de a különböző tanintézmények szakemberei is ajánlják a gyerekeket táborainkba, valamint magánszemélyek is igyekeznek segíteni az érintett családokat. Amennyiben az olvasók közül van olyan személy, akinek a látókörében vannak olyan gyerekek, akik a fent leírt helyzetben élnek, úgy a helyi szervezeteinknél jelezhetik ezt, és mi igyekszünk elérni őket.

Lehet támogatni a tábort?

– Minden felajánlás külön öröm a számunkra, az idei évre megvan a szükséges összeg, de folyamatosan vannak olyan akciók, amelyekben az adakozók részt tudnak venni. A következő ilyen országos projektünk a beiskolázás anyagi terhein igyekszik enyhíteni. Különös hangsúlyt fektetünk erre az akciónkra, hiszen a mélyszegénységből való kitörés egyik legfontosabb lépése a tanulás, amelyhez szerintünk minden segítséget meg kell adni egy kisgyereknek. A mélyszegénység generációkon keresztül sújtja a családokat, így a segítségünkkel van esély a kitörésre. A Jótevő alapítványunk közel 2000 iskolás gyermek szüleinek segít évek óta a beiskolázásban. Füzet, könyv, írószer, hátizsák, iskolatáska, és minden, ami egy gyereknek az iskolakezdéshez kell – mi segítünk beszerezni. Vannak olyan települések Nógrádban és Szabolcsban, ahol minden elsős gyermeknek mi álljuk 10 000 forint értékben az iskolakezdés költségeit. Ha valakinek kedve van adakozni, akkor megteheti a HISZ erre a célra elkülönített bankszámlaszámán: 12072507-01431114-00100002. A közlemény rovatba kérjük beírni: „HISZ 2018 iskolatáska akció”.

Olvasson tovább: