Kereső toggle

First ladyk Magyarországon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy milyen hatással vannak a magyar közéletre a politikus-házastársak, akik közül többen nemcsak ünnepnapokon mosolyognak férjük mellett, hanem a háttérben komoly befolyással rendelkeznek.

Antall Józsefné Fülepp Klára már nyugdíjas volt, amikor a férjét megválasztották a rendszerváltás utáni Magyarország első miniszterelnökének. Klára asszony kerülte a nyilvánosságot, a Békés Megyei Hírlapban azonban fennmaradt egy 1993-as interjú, melyből kiderült, hogy Fülepp Klára nem szeret szerepelni, nem is érzi ennek szükségességét, de belátja, hogy ő a közvélemény szemében nem egy nyugdíjas számviteli csoportvezető, hanem Magyarország első, felelős emberének a felesége. A beszélgetés során egyébként elárulta, hogy kedveli az ékszereket és a szép ruhákat, nem vált meg a fodrászától, lejár a közértbe, szeret olvasni és kiállításra járni, valamint nézi a Dallast.

„A túlzott nyilvánosság nem az én világom. A hétköznapok úgy telnek el, mint minden más nyugdíjasnak, én hordom a férjem és a fiaim ruháit a tisztítóba, és én főztem be azt a rengeteg sárgabarackot, amit mostanában kaptunk ajándékba” – mondta a néhai miniszterelnök felesége, aki azt is elárulta, hogy a dán királyi párral és Erzsébet királynővel is találkozott.

Antall Józsefet Boross Péter követte a miniszterelnöki székben, az ő felesége Papp Ilona bírónőként dolgozott, 2010-ben hunyt el. Horn Gyula feleségéről kevesebbet tudunk. Király Anna eredetileg szövőnő volt Budapesten, egy táncmulatságon ismerkedett meg hazánk későbbi miniszterelnökével, és a családi legendárium szerint Anna volt a kezdeményező fél. Horn Gyula kezdettől fogva, néha még a hivatalos eseményeken is Picinyemnek szólította az asszonyt, akitől két gyermeke született: Anna és Gyula. Medgyessy Péter kétszer is nősült, első felesége, Medgyessy Ildikó a divatszakmában dolgozik, huszonhárom éven keresztül éltek házasságban. Második felesége Csaplár Katalin, aki egyébként Tornóczky Anita médiaszemélyiség édesanyja.

A miniszterelnöki karrier szempontjából az egyik legkülönlegesebb történet Gyurcsány Ferencé. A Medgyessy Péter lemondását követően színre lépő miniszterelnöknek három felesége volt. Rozs Beatrixtól és Bognár Edinától elvált, majd 1994-ben feleségül vette Dobrev Klárát. A Gyurcsány mellett gyakran feltűnő hölgy édesapja bolgár származású, édesanyja pedig Apró Piroska, Apró Antal, korábbi kommunista vezető lánya, aki komoly kapcsolati hálóval rendelkezett mind a közélet, mind a gazdasági élet területén. Apró Piroska a rendszerváltás után a Videoton kereskedelmi vezérigazgató-helyettese lett, majd 1991-ben a Kossuth Kereskedőház Kft., 1992 és 1994 között a Realiza Kft. ügyvezető igazgatója. Később Horn Gyula miniszterelnök kabinetirodájának vezetője címzetes államtitkári rangban. 1995-ben a Magyar Hitelbank Rt. igazgatótanácsának elnökévé választották. 1997 és 1998 között a Hungexpo Rt.-ben, majd 1998-ban rövid ideig a Magyar Export-Import Bank Rt.-ben töltött be hasonló funkciót. 2002 és 2003 között a Budapest Airport Rt. elnöki tisztét töltötte be. Emellett Gyurcsány cégében, az Altus Rt.-ben vállalt felügyelőbizottsági tagságot. Dobrev Klára Medgyessy Péter kabinetfőnökeként dolgozott, és sokak szerint ő vitte vissza Gyurcsány Ferencet is a politikai élvonalba, a 2002-es kampányban már ott volt felesége mellett a tanácsadói testületben. A Forbes még 2016-ban is az ország nyolcadik legbefolyásosabb asszonyaként nevezte meg Dobrev Klárát. A házaspár életét ismerő forrásaink egyöntetűen állítják, hogy a házaspár két tagja azonos jogú fél a kapcsolatban, a gazdasági sikereiket is közösen érték el, Klára asszony pedig szigorúan követte férje politikai munkásságát is. Úgy tudjuk, a miniszterelnöki stáb kiválasztásánál is aktívan szerepet vállalt feleségként, ügyelve arra, hogy megbízható emberek kerüljenek  Gyurcsány közelébe. 

Antall Józsefné Fülepp Klára.

Dobrev Klára az elmúlt években sem vonult vissza, a baloldali táborban nagy népszerűségnek örvend, rendszeres résztvevője és felszólalója vidéki fórumoknak, valamint a sajtónak is gyakran nyilatkozik. Nemrég egy korrupciós botrány kapcsán kellett magyarázkodnia, kiderült ugyanis, hogy az általuk vezetett Altus Zrt. kölcsönt biztosított annak a Czeglédy Csabának, akit jelenleg bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt helyeztek előzetes letartóztatásba. Dobrev Klárát személyesen is kihallgatták az ügyben. Korábban egyesek felvetették, hogy alkalmas lehetne miniszterelnök-jelöltnek is. A Gyurcsányt váltó Bajnai Gordon második házasságában él, ő azonban nem igazán szerepelt partnereivel a nyilvánosság előtt.

A magyarországi first lady fogalmát viszont kétségkívül Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök felsége, Lévai Anikó testesíti meg leginkább. Felsőfokú tanulmányit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte, ahol évfolyamtársa volt leendő férjének, Orbán Viktornak és tagja volt a Bibó István Szakkollégiumnak is. Az ötgyermekes családanya a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító tagja, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, valamint több könyv szerzője is. Számos ranglista alapján ő a legbefolyásosabb hölgy ma Magyarországon.

– Többnyire a sajtóból informálódom, és abból az egyébként hétköznapi, de sűrű életből, amit élek. Házastársként természetesen hatunk egymásra: értékrendünkben, ízlésünkben, szokásainkban – nyilatkozta a Forbesnak Lévai Anikó akkor, amikor a sikermagazin is a toplista első helyére tette befolyását tekintve. A miniszterelnök felesége azt is elárulta, hogy nagyon ritkán kér Orbán Viktortól. – Ezekben az esetekben megfontolja a kérésemet – derült ki. Az elmúlt években hol gyakrabban, hol ritkábban, de engedtek bepillantást a családi életükbe, Lévai Anikó pedig rendszeres résztvevője rendezvényeknek, és úgy tudjuk, több esetben ő viszi el férjét például koncertekre is.

Nemcsak a miniszterelnökök, de a „mezei” országgyűlési képviselők legfontosabb munkatársa is a házastárs.

„A főnököm párja volt gyakorlatilag a kampányfőnök. Ő döntötte el, hogy a férjének melyik fotóját használjuk, hogy milyen üzeneteket használjunk a személyes levelekben, de még abban is segített, hogy az adott kampányeseményre milyen ruhát vegyen fel a képviselő – mesélte lapunknak egy országgyűlési képviselő politikai munkatársa, aki a legutóbbi választási kampányban személyesen is látta, hogy miként működik a családi munkamegosztás. Szerinte a politikusok házastársainak gyakran sokkal komolyabb szerepük van, mint a közvetlen munkatársaknak, hiszen ők az érzelmekre is tudnak hatni, ráadásul sok esetben láttunk olyat is, hogy a kifelé igen kemény képet mutató vezetők nem igazán szeretnének konfliktusba kerülni otthon. Egy, a lapunknak nyilatkozó, kampányszervezéssel foglalkozó munkatárs szerint a politikus-házastársak munkája sokszor nélkülözhetetlen, gyakran ők szervezik a politikai hátországot a férjüknek. – Tartják a kapcsolatot a szimpatizánsokkal, sok esetben vesznek részt civil szervezetek munkájában, és természetesen ott vannak a választók között, legyen szó színházról, koncertről vagy éppen a hajnali piacokról” – fogalmazott forrásunk.

Olvasson tovább: