hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Porsche 70
A népautótól a legendás sportkocsiig

2018. 07. 14.
Múlt héten ünnepelte 70. születésnapját a legendás sportautómárka, a Porsche AG. A családi sikertörténet nemcsak generációkon, hanem a múlt század legsötétebb időszakán is átível.

A hetvenes évek elején, gyermekkoromban nem volt ritka látvány a bogárhátú Volk­s­wagen a hazai utakon, édesapám gépjárművezető oktatóként is VW bogárral dolgozott. Ennek kapcsán sokat mesélt a Porsche családról. Az ezredfordulón előkerült források alapján nem egyértelmű, hogy a bogárforma és a hátul elhelyezett motor kinek az ötlete volt: a zsidó származású mérnök, Ganz József tervei alapján már legyártották a német népautó prototípusát, és korábban Barényi Béla magyar származású osztrák mérnöknek is voltak hasonló tervei. Hitler ezt az elképzelést „államosította”, ezért fűződik a nevéhez a népautó ötlete. (Ganz Józsefet Hitler hatalomra jutását követően bebörtönözték, megfenyegették, ezért elengedése után elhagyta az országot.) 

Hogy kihez mennyire kötődik az alapötlet, az tehát kérdéses, de a VW bogár gyártásba került modellje vitathatatlanul Ferdinand Porsche (1875–1951) alkotása. A későbbi autó­ipari legenda bádogos inasként szerette meg a gépeket, majd Bécsben munka mellett végezte az ipari iskolát, és felsőbb szintű előadásokra is belógott, hogy tanuljon. Tehetséges ifjúként egyre több lehetőséget kapott, így a századfordulón elektromos hajtású autókkal kísérletezett. Az Austro-Daimler műszaki igazgatójaként autókat és versenyautókat is tervezett, dolgozott a stuttgarti Daimlernek is, majd 1931-ben önálló tervezőirodát nyitott.

A Porsche Mérnöki Irodában Ferdinand Porsche komolyan számíthatott fiára, Ferdinand Anton Ernst „Ferry” Porschéra (képünkön) (1909–1998). Ferry gyermekkorától kezdve sok időt töltött édesapja mellett a tervezőasztalnál és a műhelyekben. Bécsújhelyen és Stuttgartban tanult, főleg matematikát, majd 1928-tól a Boschnál töltött gyakornok évei alatt vált igazi mérnökké. A családi vállalkozásban apa és fia a mérnöki munkával, Adolf Rosenberg a pénzügyekkel foglalkozott, veje – Louise lánya férje –, Anton Piëch ügyvéd képviselte a jogi ügyeket. Voltak megbízásaik, sikeres versenyautókon dolgoztak, komolyabb megrendeléseket azonban a nácik hatalomra kerülése után kaptak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!