hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csepegtetett sámánizmus
Egy Fekete Párduc nyomában

2018. 03. 01.
Már átlépte a hétszázmillió dolláros bevételt a Marvel tizennyolcadik szuperhősfilmje, a Fekete Párduc. Ritkán fordul elő, hogy egy film ennyire kevés negatív kritikát kapjon. A Fekete Párducot a Rotten Tomatoes oldalon 97 százalékra értékelték. Az IMDb közönség- kritika-oldalon már valamivel kiegyensúlyozottabb a megítélése: a cikk írásakor a tízes skálán 7.9-en áll. Az alábbiakban nem arról kívánunk állást foglalni, hogy a film jó-e vagy rossz, milyen művészeti értéket, színészi alakításokat, operatőri és CGI-megoldásokat tartalmaz. E helyett a Fekete Párduc képregény, karakter és film okkultizmussal való kapcsolatára, illetve politikai üzenetére kívánunk rámutatni.

A Marvel-képregényekben 1966-ban tűnt fel először Fekete Párduc. Az első színesbőrű szuperhős a képzeletbeli afrikai állam, Wakanda királya és védelmezője. A mesében a külvilág elől elrejtett, kicsiny ország egy speciális, csak itt fellelhető anyagnak (vibránium) köszönheti azt, hogy a világ legfejlettebb technológiával rendelkező, szupergazdag államává vált. Az afrikai Eldorádóban ezzel egyidejűleg törzsi szabályok is érvényesülnek: a királyjelöltnek például közelharcban kell megvívnia a kihívójával. Emellett a királyságban a hagyományos afrikai mágiának is komoly szerep jut.

Ha győz, és az érdemei is méltóvá teszik erre, Wakanda soron következő vezetőjének egy sámánista szertartásnak kell alávetnie magát. Ennek során megitatnak vele egy főzetet, amely egy szív alakú varázsnövényből készül – a Marvel-mesevilág elbeszélése szerint ezt egykoron a párducisten adományozta Wakandának. A szertartás során az uralkodójelöltet élve eltemetik, hogy tudatmódosított állapotban kapcsolatba tudjon lépni a feketepárduc-istennel, illetve halott rokonainak szellemeivel.

A filmben háromszor is szerepel ez a szertartás, amelyben a hős vagy annak főellensége egy halott rokonával beszélgetve „világosodik meg” a saját sorsával kapcsolatban. Az ezoterikus világban jól ismert gyakorlat, amikor az élők halottakkal lépnek kapcsolatba, hogy a jövőjükkel kapcsolatban ismereteket szerezzenek (halottidézés).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!