hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világraszóló visszatérés
Zidane játékosként és edzőként is a csúcsra ért

2017. 07. 06.
Akit egy picit is érdekel a labdarúgás, az talán már mind tudja, hogy a Bajnokok Ligája 1992–93-as elindulása óta nem volt példa rá, hogy egy csapat meg tudja védeni címét. Zinédine Zidane lett az első vezetőedző, akinek ez sikerült csapatával (korábban, amíg a legrangosabb európai kupát BEK-nek nevezték, ez többször is előfordult). Pedig a francia edző alig másfél éve ül a blancók kispadján. Tavaly, szezon közben váltotta Rafael Benítezt, és rögtön megnyerték a BL-t. Idén pedig a duplázás mellett – öt év szünet után – begyűjtötték a spanyol bajnoki címet is.

A mozi helyett is gyakorolt

Zizou tízévesen kezdett focizni Marseille városában, ahová az 1954-ben kirobbant algériai háború elől menekültek szülei. Ő maga már Franciaországban született, a család öt gyermeke közül utolsóként. Édesapja raktárosként és éjjeliőrként kereste a rávalót, édesanyja a gyerekekkel volt otthon. Zidane középső neve Yazid, szűk családi körben a mai napig így hívják. Tehetsége nagyon hamar megmutatkozott, ugyanakkor tinédzserkori edzői szerint óriási szorgalommal is párosult. Míg csapattársai egy-egy szabad délutánon moziba vagy vásárolni mentek, Zidane ottmaradt a pályán, és a lövéseket gyakorolta. „Egy olyan fiú volt, aki sok tehetséggel együtt nőtt fel akkor, de azt hiszem, ami nagyon erős volt benne, az az, hogy sokkal többet dolgozott, mint mások, hogy sikeres legyen”– mondta róla később Jean Fernandez, aki a Cannes-i futballcsapatban edzette a fiatal Zinédine-t.

Sikerek a válogatottban…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!