hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reflektorfényben a papi pedofília
Oscar-díjas film hívja fel a figyelmet a világméretű jelenségre

2016. 03. 03.
Erre szokták mondani, hogy ha idén csak egy oknyomozó újságírásról szóló filmet nézel meg, akkor az a Spotlight - Egy nyomozás részletei legyen. És nemcsak azért, mert ezt az alkotást választotta az Oscar-bizottság az év legjobb filmjének, hanem mert egy olyan égbekiáltó szörnyűséget dolgoz fel, amely napjainkban semmivel sem kevésbé aktuális, mint a cselekmény megtörténtének idején. A Vatikán papi pedofíliára adott hullámzó intenzitású válaszai és a világméretekben rendre felbukkanó újabb gyermekmolesztálási botrányok egyértelműsítik: az eltussolás évszázadok alatt tökéletesre csiszolt technikájával szemben csak a szorgalmas újságírói munkának van némi esélye.

Sokakat meglepett, amikor Hollywood legnagyobb éves ünnepén, vasárnap este a legjobb film (és a legjobb eredeti forgatókönyv) kategóriában egy olyan alkotás címe került elő a borítékból, amelyben sem földönkívüli invázió, sem akciódús dráma, sem egymásra találó szerelmesek vagy az emberiséget megmentő szuperhősök nincsenek, csak néhány lelkiismeretes újságíró, akik a 20. századtól búcsúzó Amerika egyik legnagyobb botrányát robbantják ki.

A Spotlight (Reflektorfény) mint filmcím a The Boston Globe napilap ugyanilyen nevű oknyomozó rovatát takarja, melynek munkatársai gyermekeket éveken át molesztáló papokat, illetve az őket védő és ügyeiket szőnyeg alá söprő egyházi hierarchikus rendszert leplezik le cikksorozatukban. Ehhez mindenekelőtt egy új főszerkesztőre volt szükség a városi – túlnyomórészt katolikus – elittel jó viszonyt ápoló szerkesztőség élén, aki a szokásjogra fittyet hányva utasítja kollégáit, hogy járjanak utána egy klerikussal kapcsolatos, pedofíliagyanús ügynek. Az élet a The Miami Heraldtól áthelyezett Martin Baront (Liev Schreiber) igazolja, még akkor is, ha az egyház iránt lojális helyi „erők” nem győzik hangsúlyozni, hogy az „új ember” érdeklődésének primer oka zsidó származása. Hamarosan ugyanis tucatszámra sorakoznak a hasonló esetek az újságírók listáján, míg végül csaknem százfős papsereg izgulhat a jól megérdemelt lebukás miatt. Hogy az összezárás, az elhallgatás milyen vastag „betonfalat” képes felhúzni még egy akkora város köré is, mint Boston, azt a film egyik főszereplőjének mondataiból érzékelhetjük leginkább: „Ha egy gyermek felneveléséhez egy egész falu kell, egy egész falu kell a bántalmazásához is.”

2002-ben a Spotlight 600 cikket közölt a témában, melynek nyomán a bostoni érsekség 1500 papjából 249-et vádoltak meg nemi erőszakkal. A helyi áldozatok számát több mint ezerre becsülik. A botrányba belebukott a bántalmazásokról mindvégig tudó Bernard Law püspök, aki néhány hónap mellébeszélés után kénytelen volt megválni székétől, és a tekintélyes római Santa Maria Maggiore-bazilikában talált menedéket. A főpap egyházmegyéje addigra már legalább 40 millió dollár kártérítést fizetett ki az áldozatoknak, ám a későbbiekben ez az összeg majdnem megtriplázódott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!