Kereső toggle

A Testvérek becsapták a népet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Arab Tavasznak keresztelt forradalomhullám nyomán megbukott diktatúrák elmozdításában jelentős szerepe volt a tüntetők egy új generációjának, a bloggereknek. Vael Abbász egy közülük. Ma már milliók látogatják blogját, és tartják hiteles forrásnak az egyiptomi eseményekkel kapcsolatban. Munkáját több nagynevű díjjal is kitüntette a BBC, a CNN és a Nemzetközi Újságíró Központ (ICFJ). Az egyiptomi blogger az Európa Pont szervezésében járt hazánkban.

Miből gondolta, hogy egy elnyomó rezsimet a számítógép segítségével is térdre lehet kényszeríteni?

– Ha meg akarod válaszolni a társadalom nagy kérdéseit, meg kell tudni ítélni, mik az értékek, illetve mik veszélyesek a szabadságodra, a gyermekeid jövőjére. Azért kezdtem el írni politikáról és vallásról 2007-ben, hogy tájékoztassam polgártársaimat a rendőri túlkapásokról és a kormányt teljesen átitató korrupcióról. Valamit tennünk kellett a cenzúra ellen, és úgy gondoltuk, az internet az a fórum, ahol a hírek és a véleményünk hatósági beavatkozás nélkül megjelenhet.

Léteztek más, az emberi jogokért harcoló szervezetek Egyiptomban, vagy csak az Önök internetes közössége emelte fel a szavát?

– Több emberi jogi szervezet is küzdött a szabadságért, de nem igazán kaptak nyilvánosságot, senki nem tudott róluk, nem jelentek meg a médiában. Ezért az enyémhez hasonló blogok vállalták fel ezeknek a véleményeknek a megjelenítését, és olyan történeteket is nyilvánosságra hoztunk, amiket a média nem.

Akkor először nem is a nemzetközi nyilvánosság volt a cél?

– Dehogy, a blogom arab nyelvű, és elsődleges célközönsége az egyiptomiak.

A Muzulmán Testvériség, illetve a belőle alakult kormányzó párt közismerten iszlamista, és várható volt, hogy a saría bevezetésére fognak törekedni, ha megválasztják őket. Miért kaptak ekkora támogatást: nem ismerte ki őket a társadalom, vagy ennyi a radikális polgár?

– A Muzulmán Testvériség nyíltan sosem állította, hogy a saría bevezetésére készül. Ez a szalafisták célja volt, bár úgy tűnik, a Testvériség is tesz lépéseket ebbe az irányba, még ha az alkotmány nem is mondja ki direktben az iszlám jog uralmát. Azért választották meg őket az emberek, mert a Testvériség volt a legjobban szervezett erő Mubarak után.

Ön szerint van összefüggés a párt vallási meggyőződése és az újabb egyiptomi krízis között?

– Igen. Azt állították, hogy ők képviselik az iszlámot, pedig csak a saját érdekeiket képviselik. Az egyiptomiak neveltetésükből fakadóan vallásosak, és bedőltek a vallásos propagandának. Mára azonban kiábrándultak, és nem fogják ugyanazt a hibát még egyszer elkövetni. Az embereket nem lehet Korán-versekkel etetni, a népet nem isteneknek, hanem eszméknek kell vezetniük.

Ha jól értem, Ön úgy gondolja, hogy a mostani kormány már nem tud javítani a helyzetén, ezért mindenképpen le kell váltani. Lát másik, demokratikusnak látszó pártot, amely a helyére léphetne?

– A mostani tüntetések célja, hogy a kormány hozza rendbe, amit csinált, aztán mondjon le. Jelenleg nincs egy konkrét párt, amelyik esélyes lenne, de ez nagyon is jó így. Nem gyűlünk még egyszer egyetlen párt köré. A Muzulmán Testvériség tett nekünk egy szívességet azzal, hogy megmutatta: mennyire kell vigyázni a gyűjtőpártokkal. Koalíciót el tudok képzelni több olyan párt között, amelyek közös jellemzője a forradalom céljainak megvalósítása és a Murszi-ellenesség.

Mit gondol, ha egy új, nem vallásos kormány kerülne hatalomra, továbbra is fennállna a konfliktus a keresztények, illetve demokraták és az iszlamisták között?

– Valószínűleg nem, hiszen a törvény biztosítaná a muszlimok és a keresztények jogegyenlőségét, és büntetné, ha valaki nem így cselekszik. A kormányzatnak mindenki számára biztosítania kell a szabadságot, és mindenkinek meg kell kapnia a neki járó tiszteletet, polgárként és hívőként egyaránt.

A nyíltan Izrael-ellenes Murszi közvetített a legutóbbi izraeli–palesztin konfliktus során a felek között. Mit gondol erről?

– Érthető, hiszen a Hamasz a Muzulmán Testvériség része, valószínűleg utasították Murszit, hogy lépjen. De Murszi nem tud csodát tenni. Ha háborút indított volna, Amerika vagy a zsidók kikapcsolták volna a forgalomból.

Hogyan gondolkozik egy átlag egyiptomi Amerikáról, a demokrácia hazájáról? Hiszen sokáig támogatták Mubarak rendszerét.

– Egyfolytában amerikai filmeket nézünk, nagyon szeretjük őket. El szeretnénk menni az USA-ba, a Szabadság-szoborhoz, felmenni a New York-i felhőkarcolók tetejére. Nyilván nem szeretjük az amerikai kormányzatot, mert Mubarakot támogatta, de az amerikai nép ugyanolyan, mint a miénk, semmi bajunk nincs velük.

Olvasson tovább: