hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A legkisebb magyar
A tizennégy lakosú Tornakápolna

2005. 10. 25.
Bár a föld számtalan országa, települése küzd a túlnépesedés problematikájával, akadnak kivételek is. Például a Borsod megyei Tornakápolna, a maga tizennégy polgárával. 



Szőr Józsi bácsi. A harminc év bányászkodás nem múlt el nyomtalanul

A község egyik "őslakója" a hetvenöt éves Julika néni. Éppen gombászni volt, viszi haza a pörköltnek valót. (Cece? Tüttürü, netán Kozák? Csak galóca ne legyen!) Nem sokat kell agitálni, hamar beavat a település múltjába: 

– Tudják, a község fénykorában száznyolcvanan laktak itt, de az iskola-összevonás elvitte az embereket, mert ugye a diákok elmentek máshova tanulni, s a szülők meg költöztek utánuk. 

– Ez mikor volt? 

– A hetvenes-nyolcvanas években. 

– Most hányan laknak itt? 

– Hát a nyolc öreg, meg a két új család, akik nemrég költöztek ide – fejezi be mondandóját hirtelen. Amióta ugyanis Tornakápolnán rendezték a híres tévés személyiség, Anettka esküvőjét, Julika néni kevés időt szán az újságírókra. 

A távolban kaszáló embert pillantunk meg, kis iróniával azt az alcímet is adhatnánk ennek a résznek, hogy "A kaszás a temető mellett végezte munkáját!", de félre a tréfával, hiszen az ötvenhárom éves Porcs József személyében kiváló beszélgetőtársra akadunk: 

– Én itt születtem, itt is jártam iskolába. El tudja képzelni, hogy negyven évvel ezelőtt még ötven-hatvan gyerek szaladgált a falu utcáján? Aztán megszűntek a munkahelyek, bezárt az iskola, így elmentek az emberek. Én sem itt lakom, hanem Szinpetriben, de Budapesten dolgozom. Most a szüleim házánál teszem rendbe a területet. 

– Ők itt laknak? 

– Már meghaltak, de semmi kincsért nem válnék meg ettől a helytől. Tudja, a büdös pesti levegő után, meg a metrón utazók tömege után itt tudok igazán regenerálódni. Ezt a csendet és ezt a levegőt nem pótolja semmi – teszi hozzá a három gyermekkel és három unokával büszkélkedhető fiatal nagypapa. 

Miután magunk is begyűjtünk néhány őzlábgombát, visszatérünk a "fő" térre újabb riportalany után kutatni, de "csak" Julika nénibe botlunk, aki a házával szemben egy padon üldögél. Hiába, kicsi a világ! Juli néni Csibésze, a falu három kutyájának egyike, igen jól tűri füle tövének vakargatását. Jóltápláltságának oka egyszer?: a tizenegy-néhány lakos ételmaradékokban megnyilvánuló szeretetének haszonélvezője. 



Százéves ház Tornakápolnán. Már csak a múlt maradt itt Fotók: Sz. S.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!