hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arafat, a káosz ura
Polgárháború fenyeget Gázában

2004. 07. 26.
Egymásnak ugyancsak ellentmondó, ám annál figyelemre méltóbb hírekről számolt be az elmúlt hét végén a világsajtó a Gázai övezetből. Ilyen címekkel jelentek meg tudósítások: "Polgárháború tört ki a Palesztin Autonóm Hatóság területén", "Fegyveres összecsapások a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom katonai szárnya és az ugyancsak Arafat parancsnoksága alatt álló palesztin biztonsági erők között", "Jasszer Arafat lába alatt remeg a föld", "Lemondott a palesztin kormányfő", "Elrabolták a palesztin rendőrfőnököt", "Rendkívüli állapotot hirdettek a Gázai övezetben", "Arafat ura a helyzetnek", "Az új palesztin rendőrfőnök az elnök unokaöccse", "Helyén maradt a miniszterelnök", "Elraboltak öt francia állampolgárt", "A franciák szabadok" és így tovább. Abban minden tudósítás egyetértett, hogy "Ellenőrizhetetlen káosz uralkodik Gázában". 



Egy palesztin biztonsági egység tagjai a háztetőn. Hallatják hangjukat Fotó: Reuters

A tények: pénteken a Gázai övezetből tíz óra leforgása alatt három esetben jelentettek emberrablást, szombaton pedig lemondott Abu Alla (Ahmed Korei) kormányfő és több minisztere, valamint számos magas beosztású katonai és rendőrparancsnok. 

Először Gazi al-Dzsabali tábornokot, a palesztin területek rendőrfőnökét rabolták el. Hat órával később Háled Abu Alúla ezredest, a Katonai Koordinációs Hivatalnak a palesztin területek déli részéért felelős igazgatóját, majd Hán Junisz egyik étterméből öt francia állampolgárságú segélymunkást, közöttük két nőt.
Mindannyiukat fegyveres palesztinok hurcolták el. 

Az elfogott túszokat csak szombaton, azután engedték szabadon, hogy Jasszer Arafat, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke, a Rájsz (elnök, vezér, főnök) megígérte: reformokat hajt végre a palesztin hatóság vezetése körében, azon belül is a fegyveres testületekben. Arafat ígérete azonban már nem késztette a helyzet irányíthatatlansága miatt lemondott miniszterelnököt és minisztereket, valamint a katonai-, illetve rendőrparancsnokokat arra, hogy visszavonják a lemondásukat. A lemondott vezetők ragaszkodtak az elhatározásukhoz. Ma mégis – Abu Allával az élen – szinte mindenki a korábbi helyén ül. Arafat ugyanis kijelentette, hogy nem veszi tudomásul a lemondásukat. S hogy arra kényszerítse őket, hogy a posztjukon maradjanak, rendkívüli állapotot hirdetett ki. Ilyen helyzetben pedig, mint köztudott, a kormányfő nem távozhat. Arafat nem hazudtolta meg magát. E csel tipikusan rá vall.

De mi is történt tulajdonképpen Gázában? Igazából semmi új. Csak az folytatódott, ami már tizenegyedik éve tart: Jasszer Arafat diktátorként uralkodik a Palesztin Hatóság élén, amivel a körülötte lévő vezető beosztású emberek egyre inkább elégedetlenek, s most úgy tűnik, hogy betelt náluk a pohár. Hogy Arafat nem akarja kiengedni a kezéből a fegyveres testületek irányítását, az nem újdonság. Hogy ezt megtehesse, az "Oszd meg és uralkodj" elve alapján kormányoz. A Gázai övezetben és Ciszjordániában egyes számítások szerint tizenkettő, más regisztráció alapján pedig tizenhét különböző, egymástól független rendőri (fegyveres) szervezet működik. Ezek a hivatalos fegyveres testületek. (Ezeken kívül vannak a radikális, szélsőséges, öntörvényű, Arafattól magukat függetlenített, vagy éppen ellene működő félterror vagy teljes egészében annak nevezhető fegyveres alakulatok.)

Ahogy a Rájsz fütyül

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!