hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kadhafi kitárt karokkal
A Beduin Brüsszelben

2004. 06. 21.
Figyelemre méltó cikk jelent meg a múlt héten az al-Haját című, szaúd-arábiai tulajdonban lévő londoni napilap hasábjain: "Kadhafi támogatta és támogatja a terrorizmust, tönkretette és kifosztotta népét. Az 1969-ben puccsal hatalomra jutott ezredes sem alkalmas, sem jogosult nem volt soha Líbia vezetésére. Romba döntötte hazáját, eltékozolta annak gazdagságát, bujtogatta a terroristákat."  A tekintélyes pánarab lap utalt arra is, hogy az észak-afrikai ország vezetője a most napvilágra került információk szerint "összeesküvést szőtt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökös megöletésére… Ha kevesebb bűnt követett el, mint az iraki diktátor, akkor az csak azért volt, mert Líbia kisebb és gyengébb ország Iraknál, így vezetőjének is kisebbek a lehetőségei." 



Kadhafi és Prodi Brüsszelben. Kiegyeztek Fotók: Reuters

A fenti idézet különösen azért figyelemre méltó, mert Moammer el-Kadhafi, az Európai Unió kebelére ölelt tékozló fiú tavaly decemberben – néhány nappal Szaddám Huszein elfogása után – bejelentette, hogy feltárja a világ előtt, majd felszámolja tömegpusztítófegyver-programját, és ennek felügyeletére haladéktalanul és feltétel nélkül kész fogadni a nemzetközi szervezetek ellenőreit. E váratlan hírt csaknem egy időben
jelentették be az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Líbiában. George W. Bush elnök Washingtonban, Tony Blair kormányfő pedig Londonban üdvözölte a líbiai vezető döntését. Elismerő szavaik szerint e döntés nagy jelentőségűnek bizonyulhat a tömegpusztító fegyverek terjedésének megállításáért és a terrorizmus ellen vívott harcban. Tripoliban a líbiai külügyi tárca ugyanakkor közleményben tudatta, hogy az észak-afrikai arab ország korábban tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére törekedett, de az amerikai és brit szakértőkkel folytatott, kilenc hónapon át tartó tárgyalások után inkább lemond az összes ilyen programjáról. "Líbia tiszteletben tartja az atomsorompó-szerződést, és annak kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé teszi az előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzéseket." 

Hogy Kadhafi miért jutott erre a döntésre, az senki számára nem titok: egyszerűen félti az életét. Az általa vezetett Líbia ugyanis igen rangos helyen szerepel egy , a CIA szerint a terrorizmust támogató kilenc ország nevét tartalmazó listán – s amelyek a bennük fennálló hatalom megdöntését szorgalmazzák. A "líbiai forradalom" vezére és győztese látja a bin Laden ellen folytatott hajszát, és végignézte nagy példaképének, Szaddám Huszeinnek a megbuktatását.

A nem minden ok nélkül üldözési mániában szenvedő "Beduint" (így nevezik az arab világban) az amerikaiak könyörtelenségét látva alighanem hatalmába kerítette a halálfélelem. Kadhafit azért hívják Beduinnak, mert ellentétben minden más állam vezetőjével, nem birodalma fővárosában, Tripoliban él egy fényes palotában, hanem onnan mintegy kétszáz kilométernyire, a sivatag közepén egy beduin sátorban. Sátrát évek óta többszörös testőrgyűr? veszi körül, hogy soha, senki ne kerülhessen a közelébe. Minden ennivalót először a szakácsaival kóstoltat meg, legendás színezet? és szabású ruházatát, mielőtt magára ölti, mikroszkopikus alapossággal vizsgáltatja át, és tucatszám tartja maga körül a személyét védő testőröket. E testőrök azonban csak és kizárólag tizennyolc–huszonegy éves szűz lányok lehetnek. E lányokat rendszeres vizsgálatnak vetteti alá, hogy meggyőződjenek arról, hogy még mindig tiszták-e ahhoz, hogy a nagy ember közelében lehessenek. Ugyanakkor ezek a lányok rövid csöv? géppisztolyokkal vannak felfegyverezve, és mielőtt e megtisztelő posztra kerültek, igen kemény kommandós-kiképzésben részesültek.

Prodi testvére lett

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!