hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Romlik a központ imázsa
Elmarasztalták az országkép alakítóit

2001. 09. 10.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden nyilvánosságra hozott jelentésében számos pontban elmarasztalja az Országimázs Központot (OK). A 2000. évi költségvetés zárszámadása kapcsán idén januárban megindított kivizsgálást maga a miniszterelnök kezdeményezte az OK-val szemben még 2000 decemberében. 



Tűzijáték az idei augusztus 20-i ünnepen Fotó: Somorjai L.

Az imázsközpont kommunikációs tervének kidolgozását pályázati úton a Klapp Ügynökség Kft. nyerte el. A munkáért markukat 2 millió 400 ezer forint ütötte. Plusz áfa. Ám a kft. terve az OK által később elkészített és az imázsközpont vezetője által aláírt költségvetéssel nem konvergált. Részletes feladatterv sem készült, ily módon az ügynökség által készített stratégiai terv hasznosulása nem is igazán volt értékelhető a számvevőszéki revizorok számára.

A jelentés felhívja a figyelmet többek között a stratégiai tervezés, a jóváhagyott ügyrend, a feladatmeghatározások, a felhasználási tervek, valamint a hatás- és felelősségi körök meghatározásának teljes hiányára. A 2000-ben elvégzett munkák, továbbá ezek pénzügyi tranzakcióinak nagy száma és értéke a számvevők szerint indokolta volna pénzügyi és gazdasági területen szakmai tapasztalattal rendelkező köztisztviselők alkalmazását. Helyettük azonban mindössze egy tanári diplomával rendelkező hölgy volt a központ pénzügyese. 

Az ellenőrzés rámutat, hogy a gyakorlat, miszerint a kifizetések az országkép építését szolgáló 3 milliárd 986 millió forintos büdzséből keretszerződések és eseti megbízások mentén történtek meg, – enyhén szólva – nincs összhangban a közbeszerzési törvény előírásaival. A kifizetett öszszegek 87,4 százaléka (3 milliárd 197 millió forint) a Happy End Kft. számláján kötött ki, ami nem is volna olyan nagy baj, ha a nevezett kft. 1999-ben szabályos közbeszerzési pályázaton nyeri el a kivitelezések jogát. 

A tavalyi augusztus 20-i ünnepségekre az OK éves keretének egynegyedét, 1,131 milliárd forintot költötte el. Ennek 97 százalékát akkor is a Happy End Kft.-vel kötött szerződések alapján fizették ki. A számvevőszéki jelentés úgy találta, hogy a szerződésekben lévő árkalkulációk túlságosan nagyvonalúak voltak, sőt a költségeket sem az ajánlattételnél, sem a teljesítések igazolásánál nem nevesítették. Ezek után talán nem is meglepő, hogy a Happy End Kft. két esetben is túllépte a szerződésben rögzített költségkeretet, amelyeket viszont az OK tételes számviteli elszámoltatás nélkül fizetett ki a kft.-nek. Hab a tortán, hogy a múlt évi budapesti tűzijátékot 260 millió forintból rendezte meg az OK, amely tétel kiegészül a Honvédelmi Minisztériumnak kifizetett 12,6 millióval, illetve – hogy, hogy nem – a Happy End Kft.-nek szervezési jogcímen juttatott mintegy 65 millió forinttal. Nem érheti szó a ház elejét, hiszen az OK 2000 novemberében a Cross-Audio Bt.-vel kivizsgáltatta a 20-ai rendezvények költségvetését, és a cég 500 ezer forintért (plusz áfa) mindent rendben talált. Ezt viszont az ÁSZ nem találta rendben, amikor kijelentette, hogy a nevezett bt. dolgozata nem tekinthető szakmai véleménynek.

Terven felüli kiadást képez a 2000. évi büdzsében a köztársasági elnök beiktatási ceremóniája (125 millió), az ausztráliai kulturális napok (285 millió), a korona Parlamentbe szállítása (50 millió), a "szabad parlament első ülésnapja", valamint a miniszterelnöki nyílt nap. Plusz áfa.

Miközben pedig az OK és a Happy End Kft. között még él az 1999-ben megkötött 4 milliárdos szerződés, idén újabb, most már 4,2 milliárd (adó)forint elköltéséről szóló megállapodás született a két fél között. Ez utóbbi esetben a közbeszerzési tendert megpályázók esélyegyenlőségét bizonyos fokig csorbította a kitétel, amely szerint nem árt, ha az illető cég az elmúlt években végzett már hasonló munkálatokat, vagyis gyakorlott az országképteremtésben. Feltehetően ez lehet az oka annak is, hogy a McCann Erickson nev? világhír? reklámügynökség az utolsó pillanatban visszalépett a pályázati versenyből.

Az OK-t igazgató Tóth István Zoltán közleményében abbéli örömének adott hangot, hogy az ÁSZ munkatársai "nem találtak nagyobb hiányosságokat", csak "néhány kisebb számvitel-technikai hiányosságot". Tóth felhívja (eltereli) a figyelmet arra, hogy "az elmúlt tíz esztendőben nem készült még olyan ÁSZ-jelentés, amely ne tárt volna fel közigazgatási egységeknél kisebb-nagyobb hiányosságokat".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!