hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lakat alatt Szent Katalin
Veszélyben az apostolok irattára

2013. 09. 26.
Az egyiptomi hatóságok lezárták a látogatók elől a világ egyik legrégebbi, mindmáig működő szerzetesi intéz­mé­nyét. Minden  óvintézkedés indokolt: a Sínai-hegy lábánál fekvő Szent Katalin monostor az Újszövetség és a korai egy­ház kutatásának fontos központja.

Nemrég turistaszenzáció, most senkiföldje: elmarad a napi 80 turistabusz, bezártak az üzletek és kávézók, a 400 fős személyzet zömét pedig várhatóan szélnek eresztik, mert nincs miből fizetni a bérüket. Csak az idősebb szerzetesek emlékeznek a legutóbbi „vesztegzárra”: amikor az 1979-es békemegállapodás értelmében Izrael 1982-ben kivonult, s Egyiptom újra birtokba vette a Sínai-félszigetet, szintén biztonsági megfontolásból kattant a főkapun a nagylakat.

A múmia átka

A monostor a 2011-es forradalom óta veszélyben van, de a helyzet mostanra tarthatatlanná vált – a hatóságok pedig minden eszközzel elejét akarják venni, hogy az épületegyüttes a Murszi megbuktatása óta felégetett vagy megrongált templomok sorsára jusson. (Keresztény célpontok – Hetek, 2013. augusztus 30.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!