hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet-halál urai?
Páli Jenő agykutató az őssejtkutatás rejtélyeiről

2009. 08. 08.
Miért hívják őssejtnek az őssejtet?

- Az őssejt definíciója: olyan sejt, amelynek osztódása után legalább az egyik utódsejtje megőrzi az ősi sejtfenotípust, ami azt jelenti, hogy képes tovább osztódni, és később bármilyen szöveti sejtet létre tud hozni.

Vagyis a kifejezés nem a sejt korára utal, ugye?

- Nem ősi, azt azonban mégis elmondhatjuk, hogy az emberi egyedfejlődés megismétli a törzsfejlődést: kezdetben ezekből az egyszerű, differenciálatlanul osztódó sejtekből alakultak ki a különböző szövetek, szervek, szervrendszerek. A magyar kifejezés tehát arra utal, hogy ez egy olyan ősi sejttípus, amiből idővel az összes többi sejttípus, akár az emberben, akár bármilyen más élő szervezetben ki tud alakulni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!