Kereső toggle

Langalló

Régi ízek új köntösben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Langallóval a mai kor embere leginkább vásárokon, kültéri rendezvényeken találkozik. Igen felkapott étel napjainkban, de vajon honnan is származik?

Idősebbjeink mesekönyvbe illő történeteket tudnak az eredeti langalló készítési módjáról. A már közel kilencvenéves Ica néni mesélte nekem gyerekkori élményét, hogy amikor eljött a kenyérsütés napja, testvéreivel együtt alig várta, hogy kisüljön a kenyérlángos. A megkelt kenyértésztából szakított ki édesanyja egy sütőlapátnyi adagot, ami a kemencében hamar megsült. A gondos anyuka azzal kente meg a langallókat, amit épp a kamrában talált: kacsazsírral, tejföllel, hagymás feltéttel, de néha szalonnapörc is került rá.

Az igazi langalló tehát akkor élte a virágkorát, amikor a kenyeret még otthon sütötték, és volt megmaradt kenyértészta. A langalló történetét könnyű párhuzamba vonni a szegények konyhájából elinduló és mára világszerte ismert olasz pizzáéval. Mindkettő kenyérhelyettesítőnek született, és feltétnek az került rájuk, ami éppen akadt a ház körül.

A kenyérlángos ma újra nagy divatját éli: vásárokon, szabadtéri rendezvényeken lehet kapni, illata már messziről csalogat. A választék pedig határtalan: szalonnás, kolbászos, kapros-túrós, sajtos-tejfölös langalló. A kenyérlángost otthon is el lehet készíteni, ami egy kiadós téli sport után hamar visszapótolja a kalóriákat.

Az olvasóknak a kedvenc langallóreceptemet ajánlom. Ennek a tésztájába főtt krumpli kerül, így lesz utánozhatatlanul finom az íze.

Recept:

Hozzávalók 6 nagy darabhoz:

50 dkg liszt

egy közepes főtt burgonya

2 dkg élesztő + csipetnyi cukor

330 gr 20%-os tejföl (egy nagy

pohár)

20 dkg császárszalonna

2 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

reszelt sajt a tetejére

só, olívaolaj

 

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, megfőzzük, majd alaposan összetörjük krumplinyomóval. Ha kihűlt, rugalmas tésztát gyúrunk a krumpliból, a lisztből, az élesztőből, csipetnyi cukorral, 3 ek olívaolajból és 2 dl langyos vízből. Az élesztőt nem muszáj felfuttatni, arra kell csak figyelni, hogy a sót (2,5 tk) csak a végén dolgozzuk bele a tésztába. Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kissé átgyúrjuk a tésztát, majd kevés lisztet alászórva 40 x 40 cm-es sütőpapíron vékonyra nyújtjuk, és papírral együtt átcsúsztatjuk a tepsire. Villával több helyen megszúrkodjuk a tésztát, majd 200 °C-os sütőben 12 perc alatt elősütjük.

A nagy pohár tejfölbe belekeverjük az összenyomott fokhagymákat, kissé megsózzuk, majd megkenjük vele a langallótésztánkat. Kockára vágott szalonnával, félkarikára vágott lilahagymával megszórjuk a tejfölös tésztát, végül reszelt sajttal ízlés szerint meghintjük. 20 percre visszarakjuk sülni a langallónkat. Ha kész, nagyobb kockákra vágjuk, és még melegen tálaljuk.

Jó étvágyat, jó sütés-főzést kívánok!

Olvasson tovább: