Kereső toggle

Egye egészségesre fogait!

Milyen tápanyagokra van szüksége fogainknak?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Régóta tudjuk, hogy bizonyos ásványi és tápanyagokra, vitaminokra nagy szüksége van a szervezetünknek. Ezeknek mind a hiánya, mind a túladagolása problémákhoz vezethet, akár a szájhigiénia és a fogaink egészsége terén is.

A knowyourteeth.com oldal szerint a legkézenfekvőbb, hogy fogainknak, állkapcsunknak szüksége van kalciumra. Ennek hiánya nemcsak a csontozat, hanem a fogíny betegségéhez is vezethet. Leginkább tejből, joghurtból, sajtokból pótolhatjuk.

Fontos lehet még a vas pótlása is, hiszen ennek hiánya nyelvgyulladáshoz, szájsebekhez vezethet. Ezt leginkább belsőségekből, például májfogyasztásból, vörös húsokból nyerhetjük ki, de bizonyos gabona- és diófélék is tartalmazzák.

A vitaminok közül szükségünk van a B3-ra (niacin), amit csirkehús- és halfogyasztással pótolhatunk. Hiánya rossz leheletet és szájsebeket okozhat. A B-vitaminok családjából fontos még a B12 és a B2 (riboflavin) is. Előbbi megtalálható a vörös húsokban, csirkehúsban, májban, sertéshúsban, halban és a tejtermékekben is.

A B2 pedig a spenótból, mandulából vagy különböző tésztafélékből is felvehető.

A fogíny egészségéhez köztudottan hozzájárul a C-vitamin és a Q10 koenzim, a D-vitamin pedig a kalcium felszívódásához is fontos. A D-vitaminban szegény étrend akár száraz száj szindrómához, vagy fémes, keserű íz érzetéhez is vezethet.

Nem árt észben tartani azt is, milyen ételeket kell kerülnünk fogaink egészségének megőrzése érdekében. Első körben a szénhidrátok, cukros ételek említhetők. A szájban maradt ételdarabokból ugyanis a szájbaktériumok is belakmározhatnak, majd savas anyagot termelnek, ami a fogak romlásához vezethet. A cukros snackek, feldolgozott élelmiszerek, ragacsos édességek, cukros üdítők és gyümölcslevek lehetnek ilyenkor a „főbűnösök”. Ha ételeinkben a cukrot eritrittel vagy nyírfacukorral helyettesítjük, nagyban hozzájárulhatunk fogaink épségének megőrzéséhez. Ma már kaphatók olyan korszerű fogkrémek, amelyek az úgynevezett saverózióból származó fogkopás ellen is védelmet nyújtanak. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

 

Olvasson tovább: