Kereső toggle

A HISZ és az iskolakezdés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tanszerekkel megpakolt iskolatáskákat vittek több mélyszegénységtől sújtott település nebulóinak a HISZ aktivistái. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának önkéntesei Karancsságon, Magyon és Salgótarjánban is szerveztek osztást a helyi kisiskolások számára.

A nyár elején kezdett új kampányba a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata. A szervezet „Iskolatáska 2017” névre keresztelt programjában már a szeptemberre készült: olyan felajánlásokat várt – elsősorban tanszereket és iskolaszereket –, melyekkel a nélkülöző családok iskolakezdéssel kapcsolatos terheit könnyíthetik meg.

A szeretetszolgálat évek óta külön figyelmet fordít a problémára, idén első alkalommal azonban már a nyár elején elindított egy szervezett gyűjtőkampányt, ami a tapasztalatok szerint megmozgatta az adományozásra nyitott embereket.

„A családok számára a szeptemberi első becsengetés mindig extra költségeket is jelent. A szegénységben élők számára ez hatványozottan nagyobb teher: évtizedek óta látjuk mi is, hogy van, ahol a kosztpénzből vesznek el, hogy a gyerekek beiskolázását meg tudják oldani” – mutatta be az akció hátterét Kovács Sándor, a HISZ elnöke, aki egyúttal a szervezet és a megajándékozottak köszönetét is kifejezte a jószívű felajánlók felé. „Ez Magyarország jövőjébe való vetés volt. Örömmel láttuk, hogy volt, aki 100 forinttal, és volt, aki 20 db, egyenként legalább 10 000 forint értékű, megtömött iskolatáskával lepte meg a szeretetszolgálatot” – mondta a Heteknek Kovács.

A HISZ több módon segítette a rászoruló gyermekeket. Volt, ahol az iskolába küldte el a tanszerekhez szükséges pénzösszeget, és a tanító néni vásárolta meg az általa szükségesnek tartott iskolaszereket, míg máshol a beérkezett, megtömött iskolatáskákat osztották ki. De több településen nagy segítséget jelentett a szülők kezébe készpénzben kiosztott beiskolázási segély is.

Az összegyűlt iskolatáskákat, valamint a bele való iskolaszereket idén elsősorban a magyi, a salgótarjáni Uzoni Péter és a karancssági általános iskolákba vitték el; ez utóbbi helyen egész délutánt betöltő szeretetnapot is tartottak.

A rendezvény során több csapat nevezésével ételfőző versenyt szerveztek, és az elkészült mintegy 500 adag gulyáslevest, lecsót, töltött káposztát a falu rászorulói között osztották szét. A rendezvényen volt még ingyenes hajvágás, amelyen negyvennél is több gyermek haját vágták le ügyes kezű fodrászok. De kiosztásra került ezer kg gyümölcs mellett 250 fő részére a Cserpes Sajtműhelyben összeállított tejből-kakaóból, sajtkrémből, túró rudiból álló ajándékcsomag is.

A rendezvény sokak által várt eseménye volt a megtömött iskolatáskák ünnepélyes átadása az elsős kisgyermekek részére, amellyel mintegy útjukra bocsátották a legkisebb nebulókat. Ezután nemcsak nekik, hanem a nagyobbak részére is kinyílt a „tanszerbörze”, ahol több tucat család tölthette fel az iskolások táskáit.

A HISZ-es családi napot ének- és táncbemutatóval, illetve dekázó versennyel zárták. Külön örömöt jelentett, hogy az egyes versenyek győztesei Gera Zoltán által felajánlott, dedikált focilabdát kaptak.

Olvasson tovább: