hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sokoldalú finomság
A joghurt élet, erő, egészség!

2017. 08. 26.
Bár „a tej élet, erő, egészség” szlogenje már rég lejárt, helyét kétségkívül a joghurtok vették át. A nagy nyári melegben ráadásul jó, ha van olyan csemege a tarsolyunkban, ami egyszerre finom, tápláló és a szervezetünk számára hasznos, jótékony hatással bír. A kánikulában a fokozott folyadékbevitel mellett érdemes kihasználni a nyár adta természetes adottságokat: variálni az idénygyümölcsöket, a zöldségeket a jellegzetes ízű, értékes összetevőkkel rendelkező joghurtokkal.

Talán nem véletlen, hogy a gyerekek számára általában az orvosok is javasolják egyéves kor felett napi egy pohár joghurt fogyasztását, méghozzá az adalékoktól mentes, élőflórás, cukrozatlan változatból. Ám felnőtteknek is létfontosságú étel a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészségünk megőrzése érdekében. Ugyanis a nemzetközi és hazai ajánlások szerint naponta fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék fogyasztása javasolt, ami a napi kalciumbevitel 70 százalékát fedezi. Köztudott, hogy a tej és a tejtermékek a kalciumban leggazdagabb élelmiszerek közé tartoznak, ezért naponta többször is érdemes fogyasztani belőlük valamilyen formában. Amúgy a joghurt és a kefir ugyanannyi kalciumot tartalmaz, mint a tej.

Aki nehezen emészti meg a tejcukrot, nem fogyaszthat tejet. Joghurtot viszont igen! Hiszen az élő kultúra enzimei „előemésztik” a laktózt a szervezetünk számára. Egyébként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint: „A joghurt összetételére és minőségére vonatkozó követelményeket Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ 1-3/51-1) szabályozza. A savanyú tejtermékek beállított zsírtartalmú tejből vagy tejszínből speciális mikrobatenyészetek, tejipari starterkultúrák hozzáadásával erjesztés (savanyítás) és alvasztás útján készülnek. A termékek zsírtartalmától függően beszélünk savanyított tej-, illetve tejszínkészítményekről. 10 százaléknál alacsonyabb zsírtartalmú savanyú tejkészítmény a hagyományos joghurt, a pro- és prebiotikus joghurt, az aludttej, a kefir és a kumisz. 10 százalék vagy ennél magasabb zsírtartalmú savanyú tejszínkészítmény a tejföl.”

A dublini Trinity College szakemberei által végzett vizsgálat szerint a megnövelt joghurtfogyasztás hatására megnő a csípő csontsűrűsége, és ezáltal csökken az osteoporosis, azaz a csontritkulás veszélye. A Medipress beszámolója szerint: közel 2000 személy bevonásával végzett kutatás során a nők körében a legtöbb joghurtot fogyasztóknál 3,1-3,9 százalékkal jobb értéket mértek a teljes csípő- és combnyakcsontsűrűség tekintetében, mint azoknál, akik a legkevesebb joghurtot ették. Ugyanakkor a férfiak esetében a csontállományok között 9,5 százalékos különbséget mértek, azaz ennyivel volt alacsonyabb mértékű a csontritkulás azoknál, akik a legtöbb joghurtot ették, azokhoz képest, akik a legkevesebbet. A vizsgálat során természetesen a szakemberek számos egyéb tényezőt is figyelembe vettek, ám ezekkel együtt egyértelműen kimutatható volt, hogy a nőknél 39, a férfiaknál pedig 52 százalékkal csökkent a csontritkulás esélye a megnövelt joghurtfogyasztás következtében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!