Kereső toggle

Tisztább levegőt! De hogyan?

Az éghajlat „meghekkelése” lehet a megoldás?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gyárak, erőművek, autók. Mind hozzájárulnak a levegő minőségének romlásához, de annak érdekében, hogy elkerüljünk egy sokkal súlyosabb problémát, az emberiségnek szó szerint „meg kell hekkelnie” a klímát. A globális felmelegedés katasztrófájának elkerülése végett tudósok egy bizonyos csoportja olyan gépek kifejlesztésén dolgozik, amelyek segítségével csökkenthető lesz a levegőben található  szén-dioxid szintje, ezzel elősegítvén a levegő tisztaságának helyreállítását és későbbi megőrzését.

Akár hekkelésnek, akár a természet rendjébe való beavatkozásnak hívjuk azokat a terveket, amelyek alapján drasztikusan próbálnák csökkenteni az atmoszférában található széndioxid-mennyiséget, felmerülhet a kérdés, hogy az emberiség képes lehet-e ezt kivitelezni a tudomány segítségével. Jelenleg a levegőben található  szén-dioxid mennyiségének csökkentésére ez a forgatókönyv látszik a legoptimálisabbnak, mivel a globális felmelegedés veszélye miatt az átlaghőmérséklet két Celsius-fokkal való túllépése már nagyon nagy veszélyeket hordoz magában.

2010 folyamán a SHIFTboston elnevezésű innovatív új technológiák bevezetésével foglalkozó fórum már próbálkozott olyan fiatal tervezők ötleteivel, amelyek alapján olyan szintetikus fákat hoznának létre, amik segítségével lehetségessé válhatna a levegőben található  széndioxid-szint csökkentése.

A Boston Treepods elnevezésű koncepció alapján a víz és a gyökereknek fontos talaj megléte nélkül telepítenének ki olyan szintetikus fákat, amelyek nemcsak a  szén-dioxidot vonnák ki a levegőből, hanem cserébe az úgynevezett „nedvesség hinta” alkalmazásával oxigént bocsájtanának vissza a levegőbe. Az akár „városi bútornak” is tekinthető fákat idéző újítások teljes mértékben újrahasznosítható palackokból készülnének napelemekkel felszerelve, amelyek nemcsak a szűrési folyamat energiaellátását biztosítanák, hanem azok belső éjszakai világítását is, megörvendeztetvén az este sétáló városi közönséget.

Dr. Klaus Lackner az Arizona Egyetem  szén-dioxid kibocsájtásának csökkentésével foglalkozó központ vezetőjének irányításával már Arizonában is foglalkoznak olyan gépek kifejlesztésével, amelyek segítségével lehetségessé válhat a  szén-dioxid kivonása a levegőből. Az eljárás lényege műanyag gyantából kialakított vitorlaszerű szűrőkön áthaladó  szén-dioxid megkötése lenne. Ez a műanyag száraz állapotában kötné meg a rajta áthaladó  szén-dioxidot, amit később ennek a műanyag elemnek a benedvesítésével lehetne kivonni.

A Massachusettsben található SHIFTboston ezen lehetőségek figyelembe vételével vár Dr. Lackner módszerének tökéletesítésére, hogy a korábban már felmerült Boston Treepods-ötletek megvalósításához azt felhasználja.

Ezen megoldások alapján viszont felmerülhet a kérdés, hogy a megkötött  széndioxid-mennyiséget hol tároljuk. Donald Penman a Yale Egyetem geológusa szerint a megkötött mennyiséget legbiztonságosabban az óceánok mélyén kellene tárolni, biztonságos és stabil környezetben.

2015 novemberében és decemberében az ENSZ Párizsban tartott klímakonferenciáján a résztvevők nem mást tűztek ki célul, mint az atmoszférában található  széndioxid-szint csökkentése, illetve egy egyezmény kidolgozása a klímaváltozással kapcsolatban. A Kormányközi Klímaváltozással Foglalkozó Bizottság (IPCC) legutóbbi jelentése több mint ezer lehetséges üvegházhatás következtében bekövetkezhető forgatókönyvet vázolt fel az évszázad végéig. Ezek között viszont vannak eléggé ijesztőek is, amelyek a kibocsájtott  szén-dioxid tekintetében vészjósló hőmérsékletnövekedést prognosztizálnak.  A levegő tisztaságának és tisztításának szempontjából mindenféleképpen az lenne a legfontosabb tényező, hogy mindenki megértse azt a tényt, hogy lényeges változás azzal lenne elérhető, ha több  szén-dioxidot vonnánk ki a levegőből, mint amennyit kibocsájtunk. Ehhez eléréséhez számos szakértő szerint a bioenergia és a CCS (szén-dioxid megkötése és tárolása) kombinációja lehetne a legmegfelelőbb módszer.

Olvasson tovább: