hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vízi világ otthon

2015. 03. 05.
Kicsi, olcsó, népszerű, jól néz ki a polcon, az íróasztalon vagy akár a konyhában is. Nem szereti a túl sok napsütést, nem igényel túl sok gondozást. Az akvarisztika új trendje: nanoakvárium!

Hazánkban még nem annyira elterjedt a nanoakvarisztika, de tőlünk nyugatabbra már a legkülönfélébb eszközök megvásárolhatók az új hobbihoz. A „nanokocka” méretét tekintve egészen kicsi, 10–30 literes, formatervezett, lekerekített szélekkel rendelkező kis akvárium, melyet szett formájában (szűrővel és lámpával együtt) már húszezer forintért kaphatunk. Ha nem szeretnénk sokat költeni, egy hagyományos kis akvárium is megfelel a célnak.

A kicsi méretből adódóan az akváriumba alkalmas halak is egészen aprók. Néhány fajtájukat csupán pár évvel ezelőtt fedezték fel Srí Lankán és Mianmar környékén. Különlegességük, hogy 2-3 centiméternél nagyobbra nem nőnek, ezért nem igényelnek túl nagy úszóteret. Sokféle színben és fajtában lehet őket megvásárolni, a választék széles skáláját megtalálhatjuk egy jól felszerelt akvarisztikai üzletben.

Ne egyesével vásároljuk a példányokat, hiszen rajhalakról van szó. Kisebb csoportokat képeznek az úszótérben, így érdemes 8-10 darabot is egyszerre beszerezni. Fajtájuktól függően néhány száz forintba kerülnek. A nagy halakat nem kedvelő garnélák a nanohalak mellett érzik magukat biztonságban, és előszeretettel gondoskodnak az akvárium tisztán tartásáról is. Garnélák különböző árfekvésben kaphatók, de a ritka fajták több ezer forintba is kerülhetnek. Nanorákokkal és csigákkal is felállíthatjuk a nanovízi-világ természetes ökoszisztémáját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!