Kereső toggle

Vízi világ otthon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kicsi, olcsó, népszerű, jól néz ki a polcon, az íróasztalon vagy akár a konyhában is. Nem szereti a túl sok napsütést, nem igényel túl sok gondozást. Az akvarisztika új trendje: nanoakvárium!

Hazánkban még nem annyira elterjedt a nanoakvarisztika, de tőlünk nyugatabbra már a legkülönfélébb eszközök megvásárolhatók az új hobbihoz. A „nanokocka” méretét tekintve egészen kicsi, 10–30 literes, formatervezett, lekerekített szélekkel rendelkező kis akvárium, melyet szett formájában (szűrővel és lámpával együtt) már húszezer forintért kaphatunk. Ha nem szeretnénk sokat költeni, egy hagyományos kis akvárium is megfelel a célnak.

A kicsi méretből adódóan az akváriumba alkalmas halak is egészen aprók. Néhány fajtájukat csupán pár évvel ezelőtt fedezték fel Srí Lankán és Mianmar környékén. Különlegességük, hogy 2-3 centiméternél nagyobbra nem nőnek, ezért nem igényelnek túl nagy úszóteret. Sokféle színben és fajtában lehet őket megvásárolni, a választék széles skáláját megtalálhatjuk egy jól felszerelt akvarisztikai üzletben.

Ne egyesével vásároljuk a példányokat, hiszen rajhalakról van szó. Kisebb csoportokat képeznek az úszótérben, így érdemes 8-10 darabot is egyszerre beszerezni. Fajtájuktól függően néhány száz forintba kerülnek. A nagy halakat nem kedvelő garnélák a nanohalak mellett érzik magukat biztonságban, és előszeretettel gondoskodnak az akvárium tisztán tartásáról is. Garnélák különböző árfekvésben kaphatók, de a ritka fajták több ezer forintba is kerülhetnek. Nanorákokkal és csigákkal is felállíthatjuk a nanovízi-világ természetes ökoszisztémáját.

Vásárlás előtt gondoljuk végig, hogy milyen méret lenne a legalkalmasabb, hová szeretnénk helyezni az akváriumot a lakásban. Elhelyezésekor figyeljünk arra, hogy ne túl napfényes helyre tegyük, de ne is a legsötétebb sarokba. Szereti, ha természetes fény éri, de speciális lámpával való megvilágítása sem elhagyható. Ha nem találunk alkalmas helyet, vásárláskor érdeklődjünk a tárolásához szükséges bútor felől, és válasszunk a lakáshoz illő színt és méretet. Egy ilyen akváriumbútor által a kis vízi világ még jobban ki tud emelkedni, és különleges szerepet kaphat a szobában.

A berendezés első lépéseként a nanoakváriumokhoz szükséges speciális táptalajt érdemes beszerezni, és két centiméter vastagon elteríteni. Erre a rétegre tegyük 3 centiméter vastagon a különböző színekben kapható nanokavicsokat, ami a halaknak és rákoknak otthonos talajt biztosít. Dekorációként elhelyezhetünk gyökereket, köveket, bujkálókat, kisebb dekortárgyakat. Mielőtt bármit betennénk a vízbe, győződjünk meg róla, hogy alkalmas akváriumhoz. A gyökér esetén előfordulhat, hogy a fa ereszti a színét, a bujkálóból és a kövekből pedig mész válhat ki. Mindenképpen helyezzünk el bujkálót, mert ez a rákoknak és a garnéláknak megfelelő visszavonulási lehetőséget biztosít akár a vedlés időszakában is.

Lassú növésű növényeket válasszunk, a magasabbakat hátul, az alacsonyabbakat elöl helyezzük el, és ne zsúfoljuk túl a mini vízi otthont. Az idővel lehulló leveleket vegyük ki, mert a víz nitráttartalmát növelik, amitől a rákok elpusztulhatnak. Ha kevés növényt helyeztünk el, akkor érdemes nanoszűrőt beszerezni, hogy a tisztítás mellett pótolni tudjuk az elfogyó oxigént is.

Az ízlésünknek megfelelően berendezett akváriumot néhány napig hagyjuk állni, majd utána tegyük be a halakat és a rákokat. Érdemes lefedni az akvárium tetejét, hogy véletlenül se ugorjanak ki a halak, illetve a víz is kevésbé fog párologni. Az akvárium nem igényel fűtést, hiszen a nanohalak a szobahőmérsékletű vízben érzik jól magukat. Amennyiben viszont ez tartósan 20 oC fok alá esne, ajánlatos a fűtőelem beszerzése.

A nanohalak szájához méretezve a kisebb haleleséget részesítsük előnyben (lehet szemcsés és lemezes is), és azt is morzsoljuk el. Csak annyit érdemes nekik adni, amennyit egy perc alatt megesznek, mert a túletetés árt a víz minőségének. A víz harmadát érdemes időnként lecserélni.

 A nanoakváriumot mindazoknak ajánljuk, akik szeretik otthonukban a nyugalmat, és szívesen kikapcsolódnának a hétköznapi terhek alatt a csendes társak vízi mulatságában.

Olvasson tovább: