hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több mint vitamin?
Amit tudnod kell a D-vitaminról

2013. 10. 17.
Túladagolható-e a D-vitamin? Tényleg meg­előzi a rákos megbetegedéseket? Most akkor hormon vagy vitamin? Mire elég a napozás? A D-vitaminról beszélgettünk Tihanyi András dietetikussal, aki magyar viszonylatban mondhatni korát megelőzve hangsúlyozta a vitamin új ajánlásait.

A D-vitamin-hiányról a nagy többségnek még az angolkór jut eszébe: Anglia, köd, napfényhiány, deformálódott csontok. Ám a D-vitamin szerepe mára már túlmutat ezen. Jó, ha tudjuk: ma már külön kérhetjük, hogy vérképünkben a D-vitamin szintjét is mutassák ki. Röviden felsorolná azokat a területeket, ahol a D-vitamin-hiánynak szerepe lehet?

– A D-vitamin- és a kalciumpótlás kombinációja lelassíthatja, gátolhatja a csonttömegvesztést, sportolók esetében a megfelelő bevitel valószínűleg mérsékelheti a fáradásos törések kockázatát. A vérképzésre, sejtproliferációra és -differenciációra (nagyon egyszerűen: sejtosztódásra, -érésre) is befolyása van, csökkentheti az emlő-, a vastagbél- és a proszta­tadaganatok kialakulásának a kockázatát. Más rosszindulatú daganatok sejtjeinek osztódására és áttéteinek kialakulására is gátló hatása lehet. Ugyanakkor ez a hatás még részben vitatott. Pikkelysömörben rokon vegyülete külsőleg kerülhet alkalmazásra, a megfelelő ellátottság pedig olyan autoimmun betegségek létrejöttének kockázatát is mérsékelheti még, mint az 1-es típusú cukorbetegség vagy a szklerózis multiplex.

A vércukorszint szabályozásában is szerepet játszik, a 2-es típusú cukorbetegség létrejöttét is gátolhatja. Hiányában az artériák fala is károsodhat. A D-vitamin-hiány közvetlenül hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához, valamint az influenzafertőzések gyakoribbá válását is eredményezheti a védekezőképesség gyengülésének következtében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!