hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kutyavilág

2012. 09. 27.
Megrémülve hallgatjuk, amikor arról mesélnek, hogy valahol egy családi kutya rátámadt egy emberre. Gyakran az jut ilyenkor az eszünkbe, hogy ilyesmi biztosan csak egy vad harcikutyával fordulhat elő. Pedig hát akkor se lepődjünk meg, ha kiderül, hogy egy divatosra nyírt uszkár vadult meg, vagy egyszerűen egy család házikedvence támadt rá az egyik gyerekre.

Hiszen nem csak a kutya típusától függ, hogy hogyan viselkedik és milyen magas az ingerküszöbe, mennyire tud vad lenni. Nem feltétlenül csak a tenyésztett harcikutyák válhatnak veszélyessé vagy követhetnek el tragikus kimenetelű támadást. „Bármilyen fajtájú eb okozhat balesetet, amennyiben a gazda nincs tisztában azzal, hogy a kutyatartáshoz milyen alapvető körülmények biztosítása szükséges” – mondja Lengyel Tatjána, a Dogshop.hu Kft. munkatársa.

Nem ajánlatos mindenféle utánanézés nélkül kutyát vásárolni, érdemes megtudni, hogy a kiszemelt kutyafajtának elegendő-e az a tér, amelyet biztosítani tudunk számára, van-e elég időnk arra, hogy a számára megfelelő módon foglalkozzunk vele, vagy csak megtetszett nekünk egy képen. „Legfontosabb, hogy az adott célnak megfelelő kutyát válasszunk. Ne a divat vagy az esztétika vezéreljen a választásban, hanem tartsuk szem előtt a kutya tulajdonságait és a rá jellemző igényeket” – magyarázza a leendő gazdiknak Tatjána. Sokszor a balesetek oka is oda vezethető vissza, hogy a gazda nem megfelelően választott kutyát. Ha egy kutya egyszerűen nem alkalmas arra, hogy akkora területen éljen, amekkorát biztosítani tudnak a számára, és csak azért vették meg, mert megtetszett a pofija, vagy nem megfelelően foglalkoznak vele, ez gyakran azt eredményezi, hogy a kutya érzelmileg torzul. Ez pedig a viselkedés megváltozását vonja maga után, ami balesethez is vezethet. Fontos figyelni ezért az adott fajta igényeire, ezek elárulják, hogy mire alkalmas egy kutya, és mire nem.

Az egyedi igények mellett vannak olyan alapelvek is, amelyek a kutyákkal kapcsolatban általánosságban fontosak. Ezek tiszteletben tartásával kiküszöbölhetjük, hogy a kutya kiegyensúlyozatlanná váljon. Egy kutya számára alapvető igény a mozgástér biztosítása, a mértéke pedig fajtától függ. A mozgáshiány és a bezártság szinte az összes kutyánál torzuláshoz vezethet, felhalmozódhat a feszültség az állatban, és ezáltal sérülhet az idegrendszere, aminek következtében veszélyessé válhat. A házaknál élő, de éjjel-nappal láncon vagy kennelben tartott kutyák emiatt válhatnak őrjöngővé, függetlenül a fajtájuktól. Mivel be vannak zárva és ráadásul magukra vannak hagyva, rendkívüli módon megvadulhatnak, hiszen csak azzal vezethetik le a bennük felgyülemlett energiát, hogy rángatják a láncot és lökdösik a kerítést. Ha egy házőrző kutyával foglalkoznak, rendszeresen megmozgatják, nem fogja elfelejteni a feladatát, a házőrzést, viszont kiszámíthatóvá és kiegyensúlyozottabbá válik, míg elvadulva az emberre is veszélyes lehet. Sokszor tehát az okozza a balesetet, hogy egy bezárt kutya felingerül és odaharap vagy rátámad egy másik állatra, vagy akár egy emberre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!