Kereső toggle

Olyan, mint a protekció

– mondja Varga Péter Pál egészségbiztosítási szakértő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Milyen helyzetben vannak ma Magyarországon az egészségpénztárak és az egészségügyi szolgáltatók?

- Rossz helyzetben. Az egészségpénztárak nem úgy működnek, ahogy működniük kéne. A mi gazdasági társaságunk azért jött létre, hogy szolgáltató partnerein keresztül minőségi betegellátást, egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson bárkinek, elérhető áron.

Mit kell még tudnunk erről a gazdasági társaságról?

- A cég profiljának kialakulásában a gazdasági válság óriási szerepet játszott. Három éve, ahogy például a magyar szállodák kihasználtsága is rohamosan csökkenni kezdett, ugyanúgy a privát betegellátóknak is óriási károkat okozott az, hogy az emberek visszafogták a korábban a minőségi ellátásra fordított költekezéseiket. És innen jött az ötlet, hogy tulajdonképpen ez a hatalmas szabad szolgáltatáskapacitás értékesíthető, leköthető. Az orvosok így is, úgy is bent ülnek a rendelőben, ha van beteg, ha nincs. Akkor én miért ne kössem le az idejüket?

Kikkel és kiknek dolgoznak?

- Olyan alvállalkozókat és partnereket választottunk ki, akik valamilyen szolgáltatástípusban élen járnak. Most pedig összegyűjtjük azokat az embereket, akiknek van igényük olyan egészségügyi szolgáltatásokra, amelyeket a piaci áron nem tudnának megfizetni. Egy olyan átalánydíjas szolgáltatáscsomag-sort kínálunk számukra, amelyből mindenki ki tudja választani a neki tetszőt. Ráadásul olyan csekély összeget szabtunk meg átalánydíjnak - amit vagy havonta, vagy évente egy összegben fizethet ki -, ami nem terheli meg a háztartást.

Milyen nagyságrendre gondoljunk?

- Ötszáz forinttól háromezer-ötszáz forintig terjednek ezek a csomagok, ha a havi költséget vesszük. Egy egyszerű példa: ötszáz forintért már nagylaborvizsgálatot vehetnek igénybe évente egyszer. Ezerötszáz forintért képalkotó diagnosztikai szolgáltatást nyújtunk évente két alkalommal (CT, MR, PET/CT, ultrahang, röntgen). A szolgáltatásokat minden esetben úgy válogatjuk, hogy akár egy egyedülálló hatvanöt éves hölgy, akár egy négygyermekes család is megtalálja a megfelelőt. Az átalánydíj befizetésén kívül az igénybevevőket semmilyen plusz költség nem terheli.

Milyen haszna van egy ilyen tagságnak?

- Ma Magyarországon, ha valakinek például MR-vizsgálatra van szüksége, kap egy beutalót, és várnia kell körülbelül 100-140 napot. A CT-vizsgálatnál kicsit jobb a helyzet, ott csak 90-110 nap az átlag várakozási idő.

Az Önök tagjainak mennyit kell majd várniuk egy-egy ilyen komolyabb vizsgálatra?

- Amennyiben a tagsággal rendelkezőnek ezerötszáz forintos diagnosztikai csomagja van, akkor mi kötelesek vagyunk 15 napon belül ezt a szolgáltatást nyújtani, és 24 órán belül a leletezést is megtenni. Erre még senki sem vállalkozott. Én kívánom, hogy senki ne szoruljon ilyen vizsgálatokra, de sajnos sokan nem gondolnak erre, amíg először nincs szükségük rá. Jelenleg, aki nem szeretne várni például 100 napot, az privát betegként elmegy egy diagnosztikai központba, és kifizeti a 30 ezertől 200 ezer forintig terjedő szolgáltatási díjat. Ha a mi tagsági kártyánkkal érkezik a szerződött partnereinkhez, akkor ez semmilyen plusz költséggel nem jár, és „ötcsillagos" szolgáltatást kap, törődést, soron kívüliséget stb., vagyis úgy érezheti magát, mint egy protekciós beteg, akit beajánlottak.

Jól sejtem, hogy olyan magánkórházak válnak bárki számára hozzáférhetővé, amelyek közönsége eddig a módosabbak közül került ki?

- Ez a lényeg! Egyébként az OEP-szolgáltatások 80 százalékát mi privát egészségügyi intézményekben tudjuk nyújtani. Számunkra fontos a minőségi szolgáltatás, hiszen a beteg részéről akkor várhatunk elégedettséget, és ennek egyenes következményeként azt, hogy évről évre megújítja tagságát.

Milyen az országos lefedettségük?

- Az egész országot lefedő magánkórházak, magán szakrendelők, magánklinikák, laboratóriumok, diagnosztikai központok, fogorvosok stb. a partnereink. Tehát bárki, akár Mohácsról, akár Sopronból, akár Nyíregyházáról szeretne eljutni egy vizsgálatra, az a szűkebb pátriájában megteheti. Ráadásul, igény szerint, vállaljuk az utaztatását is. Ha valaki szeretne ezzel élni, a csomagját ki tudja egészíteni egy minimális összeggel. Száz forintról beszélünk.

Hogy működik ez a gyakorlatban?

- Gondoljunk csak bele, rengeteg pénzbe kerül egy kis faluban élő embernek bebuszozni, bevonatozni egy közeli nagyobb városba. Az egész napot várakozással tölti, akár egy háziorvos által beutalt vizsgálatra vár, akár egy kisebb beavatkozásra. Se az étkezése, se az utaztatása nincs megoldva.

Milyen speciális csomagjaik vannak?

- Ha már a gerincbetegeket nem tudjuk sportolásra biztatni, ami nem is a mi dolgunk, akkor legalább tudjanak a saját problémáikról, hogy hogyan tovább. Nálunk például ez az egyik kiemelt csomag. Különös figyelmet szentelünk a gyermekek betegségmegelőzésére különböző szűrővizsgálatokkal. E terület elsősorban a jövőről szól, befektetés a jövőbe, hiszen ha ezt a területet is ügyesen menedzseli egy ország, akkor egészségesebb felnőttekből fog építkezni, akik nem terhet jelentenek, hanem hasznot hoznak az országnak, társadalmunknak.

Nagycsaládosok esetében hogyan alakulnak a csomagok?

- Függetlenül attól, hogy valakinek egy, kettő vagy tíz gyereke van, megvásárolnak, mondjuk, egyetlen családi vagy egy gyermekcsomagot, és minden gyermek igénybe veheti. A felnőttek esetében pedig ha valaki úgy gondolja, hogy neki nincs már szüksége egy bizonyos szolgáltatáscsomagra, de nem akar egy újabbért fizetni, akkor a feleslegessé vált csomagját lecserélheti egy másikra.

Névjegy

Varga Péter Pál, egészségbiztosítási szakértő
Munkahelyek: Medikomp Kft., Budai Egészségközpont Kft., Syngular Med (RO), MRI Egészségügyi Holding, Magyar Rehabilitációs Intézet
Iskolák: IBS, University Of Hartfordshire
Néhány komolyabb OEP-finanszírozott vizsgálat darabszáma 2010-ben:
70 CT-berendezésen összesen 776 000 vizsgálat, 30 körüli MR-berendezésen összesen 317 000 vizsgálat, 3 PET/CT berendezésen összesen 11 000 vizsgálat.

Betegellátási matek

Várakozási idő ma a magyar egészségügyben:
Statisztikák szerint műtétekre és CT-re 2-3 hónapot, MR-vizsgálatra 120-140 napot, belgyógyászatra 100-120 napot, kardiológiára 150-170 napot, szemészetre és ultrahangra nagyjából 80-100 napot kell várni.
Tarifák a magánszektorban:
Egy kardiológiai vizsgálat 20 ezer forint körül mozog, egy nőgyógyászati vizsgálatért 10-30 ezer forintot, egy CT- vagy MR-vizsgálatért 30-100 ezer, és egy PET/CT-vizsgálatért pedig akár 250 ezer forintot is fizethetünk.
2010-ben 2 millió egészségpénztári szolgáltatásra jogosult (930 ezer egészségpénztár-tag és hozzátartozóik) volt Magyarországon, a magán-egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők aránya pedig elérte a 15 év feletti lakosság 40 százalékát. Ez a korább évek négyszerese. E piac bevételei 2009-ben meghaladták az 50 milliárd forintot, amely a magyar lakosság éves egészségügyi magánkiadásainak közel 10 százaléka.

Olvasson tovább: