Kereső toggle

A Nyilvánosság ára

Perelhető a kuruc.info?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elvileg már nincs akadálya, hogy a hatóságok akár gyanúsítottként hallgassanak ki három olyan személyt, akik a neonáci kuruc.info szerzőiként álltak a nyilvánosság elé.

 

„Sajtótörténeti pillanatnak” nevezte Novák Előd, a Mi hazánk Mozgalom politikusa azt a múlt csütörtöki nyilvános rendezvényt, melyen három, a Kuruc.info nevű neonáci szennyportálon rendszeresen publikáló szerző kilépett a fényre. Hering József főmunkatárs, valamint Esze Tamás és Lantos János, a portál állandó szerzői arccal és névvel vállalták a szereplést a Kuruc.info első sajtóklubjában. Novák házigazdaként szerepelt, de korábban is elmondta, komoly befolyással rendelkezik a lapnál.

Tehetetlen hatóságok

A 2006-ban indult internetes lap szerzőiről, készítőiről és támogatóiról eddig is sejthettünk számos információt, ám az érintettek mindeddig tagadták szerepüket. Mivel pedig a magyar jogszabályokba ütköző cikkeket egy külföldi szerveren üzemelő portál ismeretlen – esetleg külföldi állampolgárságú – munkatársai, szerzői írták, a magyar hatóságok mindeddig tehetetlennek bizonyultak. 

A portált ért eddigi egyetlen szankció az volt, amikor 2015-ben a bíróság arra kötelezte a lapot, hogy tegye elérhetetlenné a „Holokamu” elnevezésű aloldalát. A Pesti Központi Bíróság akkori döntésével helyt adott az ügyészség indítványának, amely azzal indokolta a kérelmet, hogy az aloldal kifejezetten a holokauszt megtörténtét megkérdőjelező írások összegyűjtésének céljára jött létre, ami törvénysértő. Az a tény már a magyar hatóságokról állít ki bizonyítványt, hogy a Holokamu aloldal a mai napig ott van a kuruc.infón, sőt, idén áprilisban is tíz új írással bővült, a legutolsó április 29-i keltezésű.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: