Kereső toggle

A Nyilvánosság ára

Perelhető a kuruc.info?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elvileg már nincs akadálya, hogy a hatóságok akár gyanúsítottként hallgassanak ki három olyan személyt, akik a neonáci kuruc.info szerzőiként álltak a nyilvánosság elé.

 

„Sajtótörténeti pillanatnak” nevezte Novák Előd, a Mi hazánk Mozgalom politikusa azt a múlt csütörtöki nyilvános rendezvényt, melyen három, a Kuruc.info nevű neonáci szennyportálon rendszeresen publikáló szerző kilépett a fényre. Hering József főmunkatárs, valamint Esze Tamás és Lantos János, a portál állandó szerzői arccal és névvel vállalták a szereplést a Kuruc.info első sajtóklubjában. Novák házigazdaként szerepelt, de korábban is elmondta, komoly befolyással rendelkezik a lapnál.

Tehetetlen hatóságok

A 2006-ban indult internetes lap szerzőiről, készítőiről és támogatóiról eddig is sejthettünk számos információt, ám az érintettek mindeddig tagadták szerepüket. Mivel pedig a magyar jogszabályokba ütköző cikkeket egy külföldi szerveren üzemelő portál ismeretlen – esetleg külföldi állampolgárságú – munkatársai, szerzői írták, a magyar hatóságok mindeddig tehetetlennek bizonyultak. 

A portált ért eddigi egyetlen szankció az volt, amikor 2015-ben a bíróság arra kötelezte a lapot, hogy tegye elérhetetlenné a „Holokamu” elnevezésű aloldalát. A Pesti Központi Bíróság akkori döntésével helyt adott az ügyészség indítványának, amely azzal indokolta a kérelmet, hogy az aloldal kifejezetten a holokauszt megtörténtét megkérdőjelező írások összegyűjtésének céljára jött létre, ami törvénysértő. Az a tény már a magyar hatóságokról állít ki bizonyítványt, hogy a Holokamu aloldal a mai napig ott van a kuruc.infón, sőt, idén áprilisban is tíz új írással bővült, a legutolsó április 29-i keltezésű.

  

A Kuruc.info készítőit annak ellenére sem sikerült felelősségre vonni, hogy a hatóságokat a sajtó is hathatósan segítette a portál munkatársainak, üzemeltetőinek leleplezésében. Az atv.hu például 2012-ben egy erre a célra létrehozott álvállalkozás nevében hirdetést adott fel a kuruc.infón: az akcióhoz kapcsolatba kellett lépni a lapon megadott hirdetésszervezővel, szerződést kellett kötni, és ki kellett egyenlíteni a számlát. Mindez megtörtént, így végül a lap munkatársai leleplezték a szervezőt: a Kuruc.info hirdetésszervezését egy jászapáti cég, egészen pontosan annak ügyvezetője, Nagy Attila – a helyi Jobbik tagja – intézte. Az atv.hu cikkéből az is kiderült, hogy Nagy egy nap leforgása alatt eljuttatta a hirdetési összeget Kuruc.info szerkesztőségéhez, ami azt bizonyította, hogy nem külföldre küldte a pénzt, ugyanis ez esetben az utalás több napba telt volna. Tehát már 2012 nyarán tudható volt, hogy a Kuruc.info szerkesztősége Magyarországon működik.

A hatóságok „bénázása” miatt egy évvel később, 2013-ban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is szót emelt: 72 órát adott a magyar ügyészségnek, hogy „törvényes kötelezettségének végre eleget téve egyszer és mindenkorra felszámolja” a hírportált. „A Kuruc.info egy tőről metszett náci szenny(hon)lap. A létezése nettó gyalázat. Förtelmes szövegeikkel nap mint nap nyilvánosan megalázzák az összes tisztességes, becsületes, jóakaratú magyar embert. Egytől egyig mindenkit, akár tud róla, akár nem. A Kuruc.info működése törvénytelen” – írta Deutsch a Facebookon, és azt is hozzátette: a törvények betartatására hivatott intézmények „teljes töketlenségét” okolja amiatt, hogy a portál „háborítatlanul tevékenykedik”. Deutsch akkor azért háborgott, mert a Kuruc.info óriásplakáthelyet bérelt Budapesten, saját maga reklámozására. A képviselő akkor úgy látta, „a magyar ügyészség a kétségbeejtő tehetetlenkedésével évek óta képtelenek kideríteni, kik csinálják ezt a sz**t, nemes egyszerűséggel szembe köpi Magyarország Alaptörvényét és további, legkevesebb féltucat sarkalatos és más törvényét. A magyar ügyészség nem a jóakaratú emberek, hanem a náci szenny(hon)lap oldalán áll”.

Kik írják?

Mindezeket megelőzően, már 2010-ben voltak releváns információk a lappal kapcsolatban: a magát Tomcatnek nevező, a szélsőjobboldalhoz tartozó Polgár Tamás elmondta, ki volt a Kuruc.info főszerkesztője abban az időszakban, amikor a portál a 2006. őszi budapesti eseményeket követően több alkalommal közzétette az ügyben eljáró bírák, ügyészek lakcímét, telefonszámát, és „vérbíráknak”, „jogtipró talárosoknak”, „hazaárulónak” titulálta őket.

2014-ben úgy tűnt, megvan az egyik kulcsfigura, ugyanis áprilisban terrorista fenyegetés gyanújával néhány napra letartóztatták a Kaliforniában élő Varga Bélát, a Kuruc.info bejegyzőjét. Az atv.hu birtokába jutott dokumentum szerint Vargát többek között azzal vádolták az amerikai hatóságok, hogy egy héten keresztül követte és életveszélyesen megfenyegette a Kuruc.info elleni jogi eljárást kezdeményező Tett és Védelem Alapítvány (TEV) amerikai ügyvédjeit.

A TEV akkor azért kezdeményezte az USA-nál Varga meghallgatását, hogy kiderüljön, kik szerkesztik a portált. Úgy tudjuk, Varga végül elhagyta az USA-t. Azt, hogy 2006-ban Varga regisztráltatta a kuruc.infót, az Átlátszó.hu oknyomozó portál derített ki.

A későbbiekben a magyar kormányhoz is érkezett megkeresés a portál által folyamatosan elkövetett jogsértések ügyében, ám a válaszban arra hivatkoztak, hogy nem tehetnek semmit, mert az online lap az USA-ban működő szerveren üzemel.

Felelősségre vonhatóak most?

Novák Előd és a szerzők minapi nyilvánosság elé lépése azonban kettős fordulatot jelent, mondta a Hetek megkeresésére Ormós Zoltán ügyvéd, internetjogász: egyrészt önként vállalták a kilétüket és a portálnál betöltött szerepüket, ez pedig magával vonhatná akár a meggyanúsításukat is, de legalábbis a tanúkénti meghallgatásukat. Másrészt, mivel magyar állampolgárokról van szó, a Büntető Törvénykönyv hatálya még abban az esetben is vonatkozik rájuk, ha a cikkeiket esetleg külföldön írták volna, illetve ha a portálnak helyet adó szerver külföldön működik. 

Eddig ugyanis akadályozhatta a hatóság munkáját az a feltételezés, hogy külföldi állampolgárok külföldön követték el a magyar jogszabályokba ütköző cselekményeket, mivel ilyen esetben csak akkor büntethető az elkövetői magatartás, ha az mindkét állam – tehát a magyar és az állampolgárságot vagy a szervernek helyet biztosító USA – területén is büntetendő cselekmény, márpedig az USA-ban ez nem így van. Eddig ez volt a legnagyobb akadálya a Kuruc.infó, illetve a portált készítők szankcionálásának, emlékeztetett Ormós Zoltán, és hozzátette: „Ha igaz, amit Novák társai önmagukról állítanak, már nincs jogi akadály a büntető eljárás előtt.”  A három szerző közül Lantos János, valamint a házigazda Novák Előd is a Mi hazánk tagjai, vezetői. A Jobbik alternatívájaként létrejött – onnan kiszakadt politikusok által alapított – párt a kuruc.infón a Jobbik örökébe lépett: Novák jobbikos korszakában a Jobbikot – és azon belül is Novákot és körét – támogatta a portál, most pedig a Mi hazánkat támogatja. A szimpátia kölcsönös, a múlt heti nyilvános rendezvényen a Mi hazánk kampányplakátja feszített a szennylap szerzői mellett.

 

Olvasson tovább: