Kereső toggle

Családi akcióterv

Ki és hogyan veheti fel a CSOK-ot?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Júliustól bővül a gyermeket vállaló családoknak szánt államilag támogatott hitelek köre, s egyben a jogosultak köre is szélesedik. A növekvő támogatások társadalmi és piaci hatása egyelőre nem ismert, a pontos részleteken még dolgozik a kormány.

hazai lakáspiacon egyfajta kivárás érzékelhető, tekintve, hogy július 1-jétől a kormány a meglévő kedvezményes hitelek bővítésével és egy új hitel bevezetésével is ösztönözni akarja a gyermekvállalást. A bejelentett intézkedéscsomag fő újdonsága, hogy a 18–40 év közötti, házasságban élő nők maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelt igényelhetnek, ami, ha öt éven belül nem születik gyermekük, piaci kamatozású hitellé alakul át. A gyermekvállalási támogatás további feltétele az asszonyok legalább hároméves munka- vagy felsőoktatási jogviszonya. A lehetőség, amivel 2022 végéig lehet élni, csak a hitelfelvétel után megszülető gyerekekre vonatkozik, és a CSOK-tól függetlenül kapható. (Arról nincs hír, hogy ez a lehetőség örökbefogadás esetén is igénybe vehető-e, miként a CSOK-nál.)

Szakemberek biztosra veszik, hogy az intézkedések hatására bővül a kedvezményezett családok köre, de a részletek – a szükséges törvénymódosítások és rendeletek – kidolgozása folyamatban van, így még nem lehet pontosan meghatározni, hogy kiket, milyen arányban érnek majd el, és hogy mennyire lehet születésösztönző hatása a (több) gyereket nem tervező pároknál. Az önerőre vagy más tartozások (rezsihátralék, különböző jelzáloghitelek, devizahitel stb.) kiváltására, de akár a gyerekek majdani taníttatására is felhasználható, maximum 10 milliós kamatmentes „asszonyhitelről” időközben annyi kitudódott, hogy nemcsak első házas – gyermekes és gyermektelen – nők vehetik fel, hanem többedik házasságban élők is, ha még egyik félnek sincs gyermeke. Ha már van, akkor legalább az egyik félnek a jelenlegi kell, hogy legyen az első házassága. Ha egyik fél sem első házas, akkor gyermekteleneknek kell lenniük. Az özvegység nem számít korábbi házasságnak. Válás esetén a fennmaradó tartozást megosztva, kamatostul fizetik vissza a felek.

Ha a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyermek, akkor a törlesztést felfüggesztik három évre, aztán a második gyermeknél újabb három évre, s – a másodiknál – elengedik a tőketartozás

30 százalékát is. A harmadik gyermek megszületésénél a hitel további részét is elengedik. A kölcsön csak a július 1-je után született gyerekek után jár, már meglévő gyermekek után nem. Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul, és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni. Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg.

A CSOK is bővülni fog: a vissza nem térítendő CSOK-támogatások összege ugyan nem változik, de a CSOK keretében igényelhető, legfeljebb 10 millió forint értékű állami kamattámogatású hitel ezentúl nemcsak új, hanem használt lakásokra is felhasználható lesz, kétgyermekesek is megkaphatják, a nagycsaládosok esetében pedig felső értékhatára 15 millió forintra nő. Az új lakások esetében a 60 négyzetméteres alsó mérethatár megmarad, a használt lakások esetében pedig eltörlik a 35 milliós felső értékhatárt – nyilván gondoltak arra, hogy a kedvezményes hitelek bővülésének további árnövelő hatása lehet – különösen a fővárosban –, már csak amiatt is, mert eddig is a használt lakások iránt volt elsöprően magas, 90 százalék feletti a kereslet.

Fontos intézkedés a jelzáloghitelek tőkeösszegének csökkentése is: a július után születő második gyermek esetén a meglévő – ez lehet CSOK vagy devizahitel is – jelzáloghitelből elengednek egymillió forintot, a harmadik gyermek esetén pedig további négymillió forintot, majd minden további gyermeknél 1-1 milliót.

Falusi CSOK  

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: