Kereső toggle

Több csontváz van a szekrényben

Országszerte bajban van a sürgősségi ellátás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Honvéd Kórház esete nem egyedi, bármelyik kórházban bármikor előállhat a tömeges felmondás miatti ellehetetlenülés – állítják szakemberek. A sürgősségi betegellátásban kialakult áldatlan helyzet rendszerszintű problémáknak a következménye, de egyelőre nem látszik átfogó megoldási terv.

A 19 éves Ádám egyik este folyamatosan hányt, majd lázasan bement egy dél-budai kórház sürgősségi osztályára, ahol 8 órát várt az ellátásra. Várakozás közben még néhányszor ki kellett mennie a kétes állapotú mosdóba, majd a folyosón bekötöttek neki egy infúziót, ami elég bajosan működött, mivel Ádámnak leülnie se nagyon volt hol, polifoamot pedig elfelejtett vinni magával. Igaz, lefeküdni se tudott volna – aki járt már valamelyik fővárosi kórház sürgősségi osztályán, azt nagyjából ugyanaz a látvány fogadta: zsúfolt folyosók, gurulós ágyakon vagy kerekesszékeken betolt betegek, ácsorgó, illetve padon vagy földön ülő páciensek. Ádám végül túlélte mind a kórházlátogatást, mind a vírusos fertőzést, de akadnak sorstársai, akiknek a története kevésbé volt szerencsés.

„Az orvosok és szakdolgozók ugyanolyan szenvedő alanyai ennek a problémás helyzetnek, mint a páciensek. Ugyanezen a dél-budai kórházi osztályon dolgozott pár éve egy nagyon lelkiismeretes főorvos, óriási túlmunkamennyiséget vállalva. Szívroham vitte el, alig volt több negyvenévesnél” – mondja Ádám édesanyja.

A sürgősségi betegellátás szempontjából a legnehezebb helyzetben lévőnek a fővárosi kórházakat, ezek között is a Honvéd Kórházat emlegetik, bár vannak olyan vélemények is, melyek szerint a többi intézményben sem sokkal jobb a helyzet, csak kisebb a médiavisszhang. Mindenesetre tény, hogy a Honvéd a főváros legnagyobb sürgősségi ellátócentruma, amelynek kapcsán gyakran láttak napvilágot egyéni, orvosi mulasztás-gyanús tragédiák. A számos ilyen ügy egyike volt az a tavaszi haláleset, aminek kapcsán egy háziorvos fordult a médiához, mondván: betegét a háziorvosi ügyelet utalta be a Honvéd Kórház sürgősségi osztályára, ahonnét érdemi vizsgálat nélkül hazaküldték, mivel nem ismerték fel a vérmérgezés tüneteit. A néni másnap kómába esett, de a mentő hiába vitte vissza a kórházba, már nem lehetett segíteni rajta. A háziorvos ezek után óva intett a Honvéd sürgősségijétől, no-go zónának titulálva azt. A kórház osztályvezető főorvosa, Zacher Gábor ezt követően úgy nyilatkozott, hogy a páciens megfelelő ellátásban részesült.

Ezt követően, azaz áprilisban felröppent a hír, hogy az eset után a Honvéd Kórház vezetése lemondásra szólította fel Zachert, amit az el is fogadott. Utóbb ezt mindkét fél cáfolta, és lényegében közölték, hogy a kórházban minden rendben van.

Ezt követően szeptember elején felmondott Zacher Gábor, méghozzá az évek óta súlyosbodó orvos- és eszközhiányra hivatkozva. Azt állította, hogy a 60 százalékosra csökkent kapacitással októberre összedől a kórház sürgősségi ellátása (lásd erről bővebben: Kórház a káosz szélén. Hetek, 2018. szeptember 8.). Zacher előtt az utóbbi időben 9 orvos mondott fel a sürgősségi osztályon, a baleseti sebészeten pedig 4 a túlzott terhelés miatt, s az ebből fakadó kényszerű átszervezések igen érzékenyen érintették a kórház műtéti kapacitását is. A sorozatos felmondások hatására a kórház vezetése új gépeket, mindenekelőtt lélegeztetőgépeket szerzett be, megduplázta az orvosok fizetését, és megígérte az elmaradt túlórapénzek kifizetését is. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: