Kereső toggle

Semjén Zsolt az izraeli nagykövetség áthelyezéséről

„Rajtunk nem fog múlni”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Épp hogy begurult a miniszterelnök-helyettes autója a tusványosi táborba, máris elkaptuk egy villáminterjú erejéig. új típusú antiszemitizmus, fasisztázó Erdogan és az izraeli magyar nagykövetség.

Mennyire tekintik történelmi jelentőségűnek Orbán Viktor Izraelben tett hivatalos látogatását?

– Itt a történelmi jelző nem retorika, hanem maga a valóság. Hivatalban levő magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson még sohasem volt Izrael államban. Történelmi sors- és értékrendi közösség is van Izrael és Magyarország között, hiszen mindannyian fontosnak tartjuk a bibliai örökséget, ahogyan a nemzeti szuverenitást és a határok védelmét is. Az sem véletlen, hogy Magyarország a cseh barátainkkal együtt megakadályozta, hogy az Európai Unió állást foglaljon az Egyesült Államokkal szemben azért, mert az izraeli nagykövetségüket Jeruzsálembe helyezték át. Abszurd az EU álláspontja, hiszen sem az Egyesült Államok, sem Izrael nem része az Európai Uniónak. Tehát tulajdonképpen mi közük hozzá, hogy egy EU-n kívüli ország egy másik EU-n kívüli ország tekintetében hová helyezi a nagykövetségét? Személyesen pedig azt mondom, hogy ugyan mi lenne Izrael állam fővárosa, ha nem Jeruzsálem. El kell olvasni a Bibliát.

Szóba került a találkozójukon az egyre erősödő antiszemitizmus?

– Nagyon fontos, hogy egyetértettünk abban, hogy a történelem már túllépett azon a felfogáson, hogy kizárólag a történelmi jobboldali vagy a szélsőjobboldali antiszemitizmus ellen kell küzdeni. Ez önmagában természetesen igaz, és a miniszterelnök úr is megmondta, hogy zéró tolerancia van érvényben. De van két olyan új antiszemitizmus, amivel szemben meg kell tenni a szükséges védelmi lépéseket. Az egyik a nyugat-európai baloldalnál tapasztalható Izrael-ellenesség, ami most már intézményes formát ölt az Európai Unióban, amiben Magyarország nem kíván részt venni. Semmilyen módon nem tartjuk elfogadhatónak ezt a baloldali Izrael-ellenes antiszemitizmust. Megjegyzem, egyébként mindig volt egy történelemtorzítás, mert ha megnézzük a sztálini Szovjetuniót, vagy a szocializmus atyamestereit, vagy épp a szakszervezeti világot, azért ott is mindig megjelent az antiszemitizmus. Ezzel szemben tehát fel kell venni a kesztyűt. A másik pedig, hogy – akár píszí, akár nem píszí (politikailag korrekt – a szerk.) – a tömeges iszlám bevándorlással az iszlám antiszemitizmus is megjelent. Ezzel szemben is védekezni kell, ezeket nem lehet zárójelbe tenni.

Viszont itt felmerül a kérdés, hogy miért ápolnak akkor ilyen szoros kapcsolatot az iszlám Törökországgal és az Izraelt rendszeresen lefasisztázó Erdogannal. Egyfelől történelmi fordulatot próbál a kormány elérni az Izraellel való viszonyban, másfelől Európában szinte egyedüliként gratulál a török elnöknek, és vesz részt a beiktatásán. Nincs itt ellentmondás?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: